reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pytania i odpowiedzi

Aurinko tego badania się nie robi, bo wirus jest niebezpieczny dla dziecka wtedy kiedy choroba jest w toku i masz wykwity na narządach płciowych. Wtedy czasem zaleca się nawet cesarskie cięcie, bo dzidziuś może się zarazić. Zauważ, że przy opryszczce wargowej zaraża się zwykle gdy ma się zimno na buzi a nie kiedy jest utajone. Także spokojnie :-)

reklama
Mojej koleżance po porodzie wyszła opryszczka-zimno na wardze. Nie mogła sie przytulac, calowac dziecka i musiala w maseczce chodzic dopoki nie zeszło. (to było w UK).

Ja męczę się z opryszczką wargowąod lat. W ciąży miałam kilka razy, ale lekarz uspokajał, że groźna byłaby jeżeli pierwszy wykwit wyskoczył w ciąży, jeżeli mam już ją od lat to nie zagraża dziecku. Opryszczki narządów płciowych jest zdecydowanie gorsza, na szczęście nie mam. Ale dziecku zagraża tylko podczas porodu jeżeli masz wykwity, które da się ocenic na oko. I w tedy konieczna jest cesarka. Te badania są dośćdrogie, ale skoro nigdy nie miałaś opryszczki to moim zdaniem nie ma sensu robić.

Witajcie dziewczynki,

zakupiłam materac do łóżeczka gryka-pianka-kokos,którą stroną należy położyć go najpierw??
i jeszcze jedno,czy obecne mamusie używacie czy zamierzacie używać oliwki dla dzieci do ciała po kąpieli?jeśli tak to jakiej firmy?bo szpital,w którym będę rodzić wymaga zabrania oliwki,a ja się zastanawiam czy nie wystarczy do ciała linomag,generalnie jestem za tym,żeby używać jak najmniej kosmetyków przy pielęgnacji noworodka.

Bąbelek też raz pytałam o materac ;) więc kładzie się tą stroną gdzie jest kokos ;)

co do oliwki , u nas w szpitalu używają parafiny , ja mam w domu oliwkę ale nie chce używać również dużo kosmetyków , mam kupiony płyn do kąpieli Ziaji po którym nie trzeba już natłuszczać ciałka , chyba tylko główkę będę oliwką smarować - na ciemieniuche ;)

U mnie w szpitalu karzą wziąć oliwę z oliwek do szpitala, a w domu mam oilatum po którym nie zamierzam używać żadnych mazideł;-)

Dziewczyny, czy Wy miałyście robione badania na obecność wirusa HSV1 i HSV2 (opryszka wargowa i płciowa)?
Podobno obecność tego drugiego jest groźna dla dziecka, ale mi nikt nie zlecał tego badania - teraz mnie dopiero postraszyli, idę na wizytę to dopytam, ale może Wy już coś wiecie?
Jako, że jestem w temacie odpiszę: wirus HSV1 wywołuje opryszczkę na twarzy a ten drugi na narządach płciowych. Groźny jest ten 2gi i jeżeli którakolwiek, kiedykolwiek miała opryszczkę tam na dole (podobno nie sposób tego nie zauważyć i nie odczuć) powinna to powiedzieć swojemu lekarzowi, bo ta jest groźna dla dzidzi.

reklama
Do góry