reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pytania i odpowiedzi

reklama
to już nie wiem jak to jest teraz będę musiała się dowiedzieć od pediatry
ja myślałam że wit.d podawana jest jak dziecko nie jest karmione piersią, a jak jest to wit.K no ale może jest inaczej dowiem sie :))))

Wika, ja kupiłam takie lusterko, ale jeszcze nie zamontowane, ale jest b. duże i wypukłe, więc myślę że zda egzamin
Daria, ta buteleczka moim zdaniem całkowicie zbędna, ja podawałam leki w zwykłej strzykawce (tylko musi lekko chodzić, nie może się zacinać)
A wszystkie leki w kroplach podawalam wprost do buzi

DariaN - peiatra wszystko powie. A z reguły to włąśnie jak dziecko na sztucznym jest mleczku to się chyba wit K nie podaje, bo te mleka są witaminizowane, wit D to trzeba dawać tak czy siak. Też muszę sobie przypomnieć, bo już zapomniałam :zawstydzona/y:

Kacprowi dawalam wit d, pediatra kazala dawac jedna kropelkę dziennie bo wiadomo ze w lato jest dużo słoneczka ktore dostarcza nam tej witaminy :) wit k nie podawalismy. Maly karmiony sztucznie. Jak miał jakies leki to korzystalismy z dozownika jesli byl dolaczony,jak nie to z lyzeczki, a te w kroplach bezposrednio do buzki.

EVE no na pewno sie dowiem od pediatry bo co osoba to inne zdanie.
No właśnie moja mama mi mówiła, że D nie podawało sie latem ze względu na słoneczko :)
Kuzynka karmi bebilonem i podaje wit. D tylko widocznie tak jej kazał lekarz.
W ogóle jak teraz to wszystko słysze to mi ręce opadają.
Kuzynka mówiła, że w szpitalu dziecku jak ma żółtaczkę to nie podają już glukozy bo to niby nic nie działa (jeszcze 2 lata temu dawali), kąpią tylko w emolium (a co jak dziecko będzie miało problemy skórne to w czym wtedy kąpać hmm ?? przecież emolium to jest do problemów skórnych więc tak od razu noworodka przyzwyczajać ??) cholera czym bliżej porodu tym więcej pytań i wątpliwości :)))

Moja siostra kąpała w emolionie pierwsze 3 miesiące, a potem przeszła na jakiś inny taki chyba z możliwością mycia główki;-) Daria spokojnie, pokieruje nas;-)

Daria mi też ta butelka zbędna
a co będzie jak dziecko dostanie w tym lekarstwo to i się zrazi do butelki bo pomyśli że mama lekarstwo znowu daje :D

a co do wit d bardzo łatwo ponoć ją przedawkować
więc lekarz wypisuje dawkowanie i jak się karmi piersią to pewnie inna dawka no i jak się karmi mlekiem modyfikowanym to inna bo o ile się nie mylę to tam tej wit jest trochęn
no i jak dziecko przebywa na słoncu to też się ta wit wydziela
no i na zimę też inną dawkę się stosuje kiedy tego słońca jest mało

reklama
właśnie zamawiałam sobie leki , i widziałam że wit. D podaje się od 2tyg do 3mc, i właśnie takie kapsułki, jedna na dzień. w pudełku było 30 , to akurat na miesiąc, za 9.90 , chciałam zamowić ale pomyślałam sobie że nie będę nadgorliwa :no:

Do góry