reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

przyszłe mamy Lublin

Jak będziesz miała chwilkę to opisz jak to wszystko wyglada, co trzeba zabrać do szpitala, i jakieś cenne rady. Jeszcze mam troszkę czasu do marca ale chciałabym jakoś powoli się przygotowac.

reklama
no to mnie nic takiego nie spotkało, ani inne dziewczyny :) Położna trzymała mnie za rękę podczas porodu, wszyscy głaskali, mówili, że dam radę. A co do opieki wystarczy poprosić położną o pokazanie, a robią to bez problemu i z uśmiechem. Noc po porodzie także zabrały mi dzidziusia i się nim opiekowały, tyle że ja miałam bardzo ciężki poród. Dla dziecka też nic nie musiałam mieć, tyle co na wyjście i emolium do kąpieli. Wkłady poporodowe też dają. Ja co prawda na diecie płynnej musiałam być, ale obiady smaczne. Wiadomo trzeba się posiłkować swoim jedzeniem :p

Generalnie ja całą noc przed już nie spałam ale byłam w szpitalu i miałam skurcze. Mocne zaczęły się o 8 rano, o 12 jak już były co 5 min trafiłam na porodówkę (jednoosobową), poprosiłam o ZZO - z racji dużej ilości porodów dostałam je o 16, o 18 urodziłam. Wcześniej też w zastrzyku położna dała mi lekkie znieczulenie które na chwilę pomogło. Po porodzie nie dostałam dziecka bo tak jak wspomniałam - ja miałam ciężki poród i zabrano mnie na chirurgię i zabieg. Ale normalnie dają na pierś. Potem już na salę przewożą z dzidziusiem :) położne co rano go zabierają na toaletę, badania itp. Ty się zajmujesz resztą - poproś o pokazanie jak czegoś nie wiesz. Pieluszki, maści witaminowe i do pupy, sól fizjologiczna do oczek, ubranka - wszystko jest w szpitalu. Wkłady dla Ciebie także :) co rano obchód ginekologiczny i pediatryczny - o wszystkim jesteś informowana. Moja rada? Załatw sobie położną z poradni lekarza rodzinnego za darmo = przychodzi do domu w ramach edukacji - moja nauczyła mnie prawidłowo oddychać co po prostu ratuje w trakcie porodu. To bardzo ważne!! i przeć. A poza tym nie martw się na zapas, bo będziesz w dobrych rękach :)

@chomik - wspaniale wiesci! gratuluje! czuc ze bije od ciebie pozytywna energia mimo trudow porodu!
jak znajdziesz chwile i chec to napisz na grupie grudniowek do Majki bo robi wlasnie liste rozpakowanych mamusiek!

Żeby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w droge!

reklama
Do góry