reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na różne pyszności

reklama
Bardzo fajny Azorkowy torcik, a ja odkryłam uroki śmietanfixu i mi bita śmiet. już nie opada ;-) Polecam.

Placuszek z wiśniami wg.Erde bije rekordy popularności w rodzinie, każdy zachwala, a siostra i ciocia robiły już u siebie w domu.
Polecam również wersję na biszkoptach maczanych w kawie Zobacz załącznik 482563
 
Ostatnia edycja:
hej dziewczyny wrzucam przepis na zupę pomidorową z selerem naciowym.

Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler naciowy pokroić w kostkę i przez 5 min dusić na oliwie z oliwek w garnku. Potem dodać przetarte pomidory oraz czosnek i przysmażać jeszcze z 2 min. Zalać wszystko wodą dodać majeranku oraz soli i pieprzu, gotować przez ok. 40 min. Potem doprawić zupę potraktować blenderem , podbić śmietaną i przyozdobić pietruszką.
Ja dodatkowo gotuję zupę na nodze z indyka. Potem obieram mięso i wrzucam do zupki:tak:
A i na pewno skorzystam z paru waszych [przepisów, niezła z Was skarbnica pyszności.
 
OGÓRKI MUSZTARDOWE

skladniki

ogorki
korzeń chrzanu
koper
czosnek
gorczyca

ogorki umyć, przekroic wzdluz na 4 czesci i powkladac do sloikow
do kazdego dodac kawalek chrzanu i kopru, gorczyce i czosnek

Zalewa
litr wody
szklanka octu 10%
7 lyzeczek musztardy
3 lyzeczki grubej soli
szklanka cukru

wode zagotowac z octem, musztarda, sola i cukrem i odstawic do wystygnięcia. Chlodna zalewa zalac ogorki i pasteryzowac 3 minuty od chwili zagotowania

ja robilam swoje z tego przepisu, mam go z jakies ksiazeczki o przetworach
moze ktoras z dziewczyn ma inny. Ja pamietam ze ogorki obieralam ale tego nie ma w przepisie

przepis na ogroki chili sracilam z kompa a nie moge znalezc. Zaraz mi koleznka wysle to wkleje
 
OGÓRKI Z CHILLI

3,5 kg ogórków
4 płaskie łyżki grubej soli
5 ząbków czosnku

Ogórki pokroić w poprzek, posolić, dodać czosnek. Po 6 godzinach odlać sok.
Ja z reguly daje wiecej czosnku, kroje go i wrzucam potem do sloiczkow, sam ten jest pyszny taki pasteryzowany


ZALEWA

3 szkl. cukru
2 szkl. octu
1 łyżeczka chilli


podane skladniki zagotowac

Gorącą zalewą zalać ogórki, odstawić na 12 godzin.
Po tym czasie nalożyc do sloiczkow, zalac zalewą, zakręcic i pasteryzować ok. 10 min.


Proponuję zrobi zalewę z 1,5 porcji bo ta tą ilosc ogorkow pojedyncza porcja bywa za mala i nie ma potem czym dopelnic sloiczki
 
Ostatnia edycja:
jutrzenko - w zalewie nie daje się wcale wody? wolę się upewnić, bo nigdy nie spotkałam się z takim przepisem a mam ochotę zrobić :-)
 
Sonka heheh o to samo zapytala moja siostra

w przepisie nie ma, ja z niego robilam i bylo ok.
jest duzo cukru wiec tego octu nie czuć, one maja taki slodko-pikanty smak.

jak bedziesz je zalewac po odlaniu tej slonej wody to na poczatku bedzie sie wydawac ze mimo dwoch porcji jest tego za malo ale one po to stoja tyle godzin ze to sie zmienia. Ogorki żółkna i sie kurcza pod wplywem tej zalewy.

ktoras z dziewczyn tez te ogorki robi to nie powie z jakiego przepisu

ja jak pisalam mam dwa i ten jest super a ten w wersji z olejem mi nie smakuje
 
A ja mam prośbę o przepis na jakąś pyszną kruchą szarlotkę.
Zaczyna się sezon jabłek a za mną chodzi jakaś pyszna szarlotka , ma ktoraś sprawdzony przepisik ?
 
reklama
naleśniki francuskie na maśle

Składniki:
 50 g roztopionego masła
 300 g mąki
 3 jajka
 3 łyżki cukru pudru
 500 ml mleka

do miseczki wsypujemy 3 łyżki cukru pudru, wbijamy w to 3 jajka i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mleko (ja nie stosuję ilości podanych w przepisie a robię na oko, tyle ile mi potrzeba).
Roztapaiamy mało na patelni i wlewamy je do ciasta, mieszamy całość i smażymy. W trakcie nie smarujemy patelni tłuszczem bo naleśnki eleganco się smażą.

naleśniki wychodzą cienkiutkie z chrupiącymi brzegami
 
Do góry