reklama
Mallinowa_Paula
Fanka BB :)
Bardzo fajny Azorkowy torcik, a ja odkryłam uroki śmietanfixu i mi bita śmiet. już nie opada ;-) Polecam.
Placuszek z wiśniami wg.Erde bije rekordy popularności w rodzinie, każdy zachwala, a siostra i ciocia robiły już u siebie w domu.
Polecam również wersję na biszkoptach maczanych w kawie Zobacz załącznik 482563
Placuszek z wiśniami wg.Erde bije rekordy popularności w rodzinie, każdy zachwala, a siostra i ciocia robiły już u siebie w domu.
Polecam również wersję na biszkoptach maczanych w kawie Zobacz załącznik 482563
Ostatnia edycja:
Mamba_2008
Bubusiowa Mama:)
hej dziewczyny wrzucam przepis na zupę pomidorową z selerem naciowym.
Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler naciowy pokroić w kostkę i przez 5 min dusić na oliwie z oliwek w garnku. Potem dodać przetarte pomidory oraz czosnek i przysmażać jeszcze z 2 min. Zalać wszystko wodą dodać majeranku oraz soli i pieprzu, gotować przez ok. 40 min. Potem doprawić zupę potraktować blenderem , podbić śmietaną i przyozdobić pietruszką.
Ja dodatkowo gotuję zupę na nodze z indyka. Potem obieram mięso i wrzucam do zupki
A i na pewno skorzystam z paru waszych [przepisów, niezła z Was skarbnica pyszności.
Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler naciowy pokroić w kostkę i przez 5 min dusić na oliwie z oliwek w garnku. Potem dodać przetarte pomidory oraz czosnek i przysmażać jeszcze z 2 min. Zalać wszystko wodą dodać majeranku oraz soli i pieprzu, gotować przez ok. 40 min. Potem doprawić zupę potraktować blenderem , podbić śmietaną i przyozdobić pietruszką.
Ja dodatkowo gotuję zupę na nodze z indyka. Potem obieram mięso i wrzucam do zupki
A i na pewno skorzystam z paru waszych [przepisów, niezła z Was skarbnica pyszności.
jutrzenka
Szczęsliwa mamusia :)))
OGÓRKI MUSZTARDOWE
skladniki
ogorki
korzeń chrzanu
koper
czosnek
gorczyca
ogorki umyć, przekroic wzdluz na 4 czesci i powkladac do sloikow
do kazdego dodac kawalek chrzanu i kopru, gorczyce i czosnek
Zalewa
litr wody
szklanka octu 10%
7 lyzeczek musztardy
3 lyzeczki grubej soli
szklanka cukru
wode zagotowac z octem, musztarda, sola i cukrem i odstawic do wystygnięcia. Chlodna zalewa zalac ogorki i pasteryzowac 3 minuty od chwili zagotowania
ja robilam swoje z tego przepisu, mam go z jakies ksiazeczki o przetworach
moze ktoras z dziewczyn ma inny. Ja pamietam ze ogorki obieralam ale tego nie ma w przepisie
przepis na ogroki chili sracilam z kompa a nie moge znalezc. Zaraz mi koleznka wysle to wkleje
skladniki
ogorki
korzeń chrzanu
koper
czosnek
gorczyca
ogorki umyć, przekroic wzdluz na 4 czesci i powkladac do sloikow
do kazdego dodac kawalek chrzanu i kopru, gorczyce i czosnek
Zalewa
litr wody
szklanka octu 10%
7 lyzeczek musztardy
3 lyzeczki grubej soli
szklanka cukru
wode zagotowac z octem, musztarda, sola i cukrem i odstawic do wystygnięcia. Chlodna zalewa zalac ogorki i pasteryzowac 3 minuty od chwili zagotowania
ja robilam swoje z tego przepisu, mam go z jakies ksiazeczki o przetworach
moze ktoras z dziewczyn ma inny. Ja pamietam ze ogorki obieralam ale tego nie ma w przepisie
przepis na ogroki chili sracilam z kompa a nie moge znalezc. Zaraz mi koleznka wysle to wkleje
jutrzenka
Szczęsliwa mamusia :)))
OGÓRKI Z CHILLI
3,5 kg ogórków
4 płaskie łyżki grubej soli
5 ząbków czosnku
Ogórki pokroić w poprzek, posolić, dodać czosnek. Po 6 godzinach odlać sok.
Ja z reguly daje wiecej czosnku, kroje go i wrzucam potem do sloiczkow, sam ten jest pyszny taki pasteryzowany
ZALEWA
3 szkl. cukru
2 szkl. octu
1 łyżeczka chilli
podane skladniki zagotowac
Gorącą zalewą zalać ogórki, odstawić na 12 godzin.
Po tym czasie nalożyc do sloiczkow, zalac zalewą, zakręcic i pasteryzować ok. 10 min.
Proponuję zrobi zalewę z 1,5 porcji bo ta tą ilosc ogorkow pojedyncza porcja bywa za mala i nie ma potem czym dopelnic sloiczki
3,5 kg ogórków
4 płaskie łyżki grubej soli
5 ząbków czosnku
Ogórki pokroić w poprzek, posolić, dodać czosnek. Po 6 godzinach odlać sok.
Ja z reguly daje wiecej czosnku, kroje go i wrzucam potem do sloiczkow, sam ten jest pyszny taki pasteryzowany
ZALEWA
3 szkl. cukru
2 szkl. octu
1 łyżeczka chilli
podane skladniki zagotowac
Gorącą zalewą zalać ogórki, odstawić na 12 godzin.
Po tym czasie nalożyc do sloiczkow, zalac zalewą, zakręcic i pasteryzować ok. 10 min.
Proponuję zrobi zalewę z 1,5 porcji bo ta tą ilosc ogorkow pojedyncza porcja bywa za mala i nie ma potem czym dopelnic sloiczki
Ostatnia edycja:
jutrzenka
Szczęsliwa mamusia :)))
Sonka heheh o to samo zapytala moja siostra
w przepisie nie ma, ja z niego robilam i bylo ok.
jest duzo cukru wiec tego octu nie czuć, one maja taki slodko-pikanty smak.
jak bedziesz je zalewac po odlaniu tej slonej wody to na poczatku bedzie sie wydawac ze mimo dwoch porcji jest tego za malo ale one po to stoja tyle godzin ze to sie zmienia. Ogorki żółkna i sie kurcza pod wplywem tej zalewy.
ktoras z dziewczyn tez te ogorki robi to nie powie z jakiego przepisu
ja jak pisalam mam dwa i ten jest super a ten w wersji z olejem mi nie smakuje
w przepisie nie ma, ja z niego robilam i bylo ok.
jest duzo cukru wiec tego octu nie czuć, one maja taki slodko-pikanty smak.
jak bedziesz je zalewac po odlaniu tej slonej wody to na poczatku bedzie sie wydawac ze mimo dwoch porcji jest tego za malo ale one po to stoja tyle godzin ze to sie zmienia. Ogorki żółkna i sie kurcza pod wplywem tej zalewy.
ktoras z dziewczyn tez te ogorki robi to nie powie z jakiego przepisu
ja jak pisalam mam dwa i ten jest super a ten w wersji z olejem mi nie smakuje
reklama
naleśniki francuskie na maśle
Składniki:
50 g roztopionego masła
300 g mąki
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
500 ml mleka
do miseczki wsypujemy 3 łyżki cukru pudru, wbijamy w to 3 jajka i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mleko (ja nie stosuję ilości podanych w przepisie a robię na oko, tyle ile mi potrzeba).
Roztapaiamy mało na patelni i wlewamy je do ciasta, mieszamy całość i smażymy. W trakcie nie smarujemy patelni tłuszczem bo naleśnki eleganco się smażą.
naleśniki wychodzą cienkiutkie z chrupiącymi brzegami
Składniki:
50 g roztopionego masła
300 g mąki
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
500 ml mleka
do miseczki wsypujemy 3 łyżki cukru pudru, wbijamy w to 3 jajka i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mleko (ja nie stosuję ilości podanych w przepisie a robię na oko, tyle ile mi potrzeba).
Roztapaiamy mało na patelni i wlewamy je do ciasta, mieszamy całość i smażymy. W trakcie nie smarujemy patelni tłuszczem bo naleśnki eleganco się smażą.
naleśniki wychodzą cienkiutkie z chrupiącymi brzegami
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 14
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 16
- Wyświetleń
- 2 tys
G
Podziel się: