reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na różne pyszności

To ja wrzucę coś dla miłośniczek KFC:-) Przepraszam, że nie będzie przepisu pisanego ale wyjątkowo wrzucę linka z filmikiem, na którym jest dokładnie pokazane jak zrobić skrzydełka ala KFC

Jak zrobić Skrzydełka z KFC - YouTube

Podchodziłam do przepisu z dystansem, ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - jak dla mnie smakują lepiej niż te z KFC :-) Ja zrobiłam do tego frytki i sos czosnkowy (jogurt naturalny, 2-3 łyżki majonezu, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, świeżo wyciśnięty czosnek - ilość wg uznania u mnie to było dużo ząbków:-)). Ja dokonałam tylko małej modyfikacji - wspomnianą w przepisie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam pszenną. Nie wspomniano tam też nic jaka czerwona papryka jest dodawana więc ja sypałam słodką, ale jak ktoś woli pikantniejsze może w sumie sypnąć i ostrej. W każdym bądź razie polecam :-)
 
reklama
Babka prababci Serafiny :-)

4 jaja
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyzki proszku do pieczenia
3/4 margaryny

wszystko razem wymieszać i do piekarnika na 45 min. / temp. 180

łaciata wyjdzie jak połowę wlejemy do formy, a do połowy dodamy 2 łyzeczki kakao i wlejemy na pierwszą część.

polecam :-) mniam!
 
Pasta paprykowa

składniki:
- 3 kg papryki czerownej
- 6 szt. papryczki chili
- 1 szkl. oleju
- 1/4 szkl. octu
- 40 dkg cukru
- 2 główki czosnku
- koncentrat pomidorowy 30 dkg
- 4 liscie laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 3 kostki rosołowe
- 4 łyżki vegety (czerwone opakowanie)

wykonanie:
- paprykę i papryczki chili oczyscic i przekręcic przez maszynkę do miesa
- ocet, olej, cukier, kostki rosolowe, vegetę gotować 30 minut
- następnie dodac zmiażdzony czostek (moja mama mowi ze od razu przez maszynke z papryka zmieliła), koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele i gotowac jeszcze 10 min
- wrzące wkladać do sloiczkow, zakręcic, odwracać do góy dnem

pasteryzowac ewentualnie kilka minut jakby wywar nie był wrzący przy wkladaniu do sloiczkow

nie ma tego w przepisie ale moja mama wylowila ziele i liscie zeby nie bylo w sosie

nie robilam jeszcze ale jadlam, mi bardzo smakowalo.
z tej porcji podobno wychodzi ok 16 malych sloiczkow

dobre jako sos do mies pieczonych czy z grila, moja mama smarowala wedline na kanapce, mozna dodac np do Hot-doga czy wg uznania
 
Szarlotka na kruchym cieście

Ciasto: 2 szklanki mąki
4 żółtka
2 łyżki cukru
kostka margaryny do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie jeśli ktoś lubi: łyżeczka cukru waniliowego
Jabłka: Ja używam gotowych jabłek zrobionych przez moją mamę - zapieczone w lecie jabłka w słoikach. Można kupić gotowe w słoikach bądź kupić 1,5kg jabłek (najlepiej ciut kwaskowatych), pokroić na kawałki, dosypać troszkę cukru, dolać wody i dusić do miękkości - też są super!! Ja do jabłek dodaję aromat waniliowy bądź pomarańczowy (dosłownie 3-4 kropelki), jeśli ktoś lubi można dodać cynamon, rodzynki;-) Ja używam samych jabłek z aromatem.

Piana
: z 4 białek ubić pianę, jak będzie sztywna dosypać 3/4 szklanki cukru i ubijać jeszcze chwilę.

Wykonanie: Wszystkie składniki posiekać nożem na małe kawałeczki, po czym wyrobić na jednolitą całość. Ciasto włożyć do zamrażalnika na ok 30-40min żeby stwardniało. Nałożyć na blachę (ja zawsze używam tortownicy okrągłej), podpiec ok 20-30min, aż sie delikatnie zarumieni. Na ciasto nakładamy jabłka (przestudzone, jeśli ktoś sam robił), na to ubitą sztywną pianę. Najczęściej pianę posypuję posiekanymi orzechami włoskimi (suszonymi), efekt prażonych orzechów jest super!
Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok 30min w 180stopniach. Piana ma się mocno zarumienić.

Gorąco polecam i smacznego życzę
 
chcę powiedzieć - W imieniu swoim i małżonka :-) - że pasta paprykowa z przepisu jutrzenki jest obłędna, cudowna, pyszna , wspaniała, rewelacyjna, smaczna, doskonała i z pewnością ... nietucząca :-) POLECAM



edit:\\ dla jutrzenki (i nie tylko) :

zalewa do marynowanej papryki

1,5 l wody
0,5l octu - 10%
12 łyżek cukru
1/2 łyżki soli
7 łyżek oliwy (oleju)
2 listki laurowe
8 - 10 ziarenek ziela ang.
ew. kawałeczek cebuli

wszystko zagotować, zalać paprykę w słoikach upakowanych do 1/3 , zakręcić, obrócić do góry nogami i już :-)

a przecier robiłam tak:

7 kg pomidorów (ponacinałam krzyżyki przy gniazdach, sparzyłam, obrałam
zmiksowałam w malakserze (nożem jak do mięsa), można blenderem
zagotowałam
2 listki laurowe, 4 ziela ang. 4 łyżki cukru, 2 łyżki soli - do słoików i do góry dnem :-)
 
Ostatnia edycja:
jutrzenko - mój mąż wystawił miseczkę na dwór, żeby szybciej wystygła ta reszta, co się nie zmieściła do słoików i po chwili już smarował kanapki, po czym uznał, że pasty jest stanowczo za mało i chyba będziemy robić repetę :-), zwłaszcza, że zrobiłam z połowy porcji, bo paprykę miałam do marynat głównie kupioną :-), jeszcze raz dzięki za przepis, roboty mało, a jest naprawdę świetna :-)
 
I ja wrzucam przepis na mój sos słodko-kwaśny

3 kg pomidorów, 1 kg cebuli, 1 papryka czerwona duża, 1 puszka ananasów, 1 puszka kukurydzy, 1/2 łyżeczki chili, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka curry, 1 łyza vegety, 1 łyżka pieprzu, 3 szklanki cukru, 1 szklanka octu, 2 łyżki soli.

pomidory obrać ze skóry, cebulę pokroić ( u mnie mikser). Poddusić. ananasai paprykę w kostkę, (ja kupuje krojonego). DOdać resztę skałdników i gotowac ok .0,5 godziny. NA koniec rozrobić 2 łyżi mąki ziemniaczanej w niewielkiej ilości wody i dodać do sosu. Gorący nakłądać do słoików.
JA kupuje takie mocno dojrzałe malinówki od ogrodnika i skóra sama ładnei schodzi bez sparzania.
 
netika - wybacz opóźnienie

fale Dunaju - nie jest to przepis oryginalny, ale ten jest szybszy i z niego ostatnio robię, bo nie trzeba zagniatać, a w smaku super

4 jajka
3/4 margaryny
1 szkl. cukru
2 łyżeczki czubate proszku do piecz.
cukier waniliowy
1/2 kg mąki
3/4 szkl. mleka - może ciut więcej

żółtka, cukry i margarynę utrzeć mikserem
dodać make z proszkami i powoli dolewać mleko - przy ubijaniu

osobno ubić pianę i dodać, delikatnie wymieszać

wylać na blachę , ułożyć połówki jabłek (wydrążone) i piec ok.40 min.180 st

po ostudzeniu wyłożyć albo krem na karpatkę (z tych w proszku) albo ugotować budyń w szklance mleka i zmiksować z margaryną - smacznego

piec ok. 40 min
 
reklama
chcę powiedzieć - W imieniu swoim i małżonka :-) - że pasta paprykowa z przepisu jutrzenki jest obłędna, cudowna, pyszna , wspaniała, rewelacyjna, smaczna, doskonała i z pewnością ... nietucząca :-) POLECAM

DOKŁADNIE TAK!!! Ja na razie ogłaszam w imieniu swoim, czekam aż mąż wróci z pracy :-)
 
Do góry