reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na różne pyszności

zapiekanka z brokułem i szynką
wszystko zalezy od wielkości naczynia żaroodpornego, żeby sie wszystko pomieściło, napiszę na takie moje - 2-3 porcje:

- pół kg makaronu (to też zależy jaki - niektórych kształtów więcej sie upcha:-)) penne bądź świderków mieszam żytnie z pszennymi
- pół opakowania torebki brokułu (moze być wiecej jesli ktoś lubi)
- z 10-15 plasterków wędliny (nie polecam konserwowej, taka jaką jemy na codzień najlepiej)
- można dorzucić kilka oliwek
- sos śmietanowo ziołowy/pomysł na zapiekankę z serem/z szynką - do wyboru
- starty ser żółty - ilość wg uznania

Gotujemy makaron al dente (nawet bardziej twardy), brokuł leciutko podgotowujemy, na patelni podsmażamy szynkę, możemy do niej dorzucić kilka oliwek. Rozrabiamy sok z torebki bądź "pomysł na..". Nagrzewamy piekarnik, wystarczy niewielka temperatura, która tylko pozwoli na zapieczenie sera. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy podgotowany makaron, brokuł jesli były duże różyczki możemy porozcinać (łatwiej i smaczniej sie je) - wrzucamy do makaronu, dodajemy szynkę. wszystko zalewamy sosem a na wierzch posypujemy serem żółtym.
Wszystko było gorące zatem w piekarniku wystarczy 15min, zeby sie tylko ser zapiekł.
 
reklama
Majeczka, brzmi pysznie. Robię podobnie różne zapiekanki makaronowe, bo makaron uwielbiam. A dodatki wrzucam różne, w zależności od apetytu i zawartości lodówki.
Mój mąż nazywa to najczęściej "zapiekanką na winie", czyli... co mi się nawinie, to wrzucam do makaronu:-)
 
dziewczyny będę tu wyrodnikiem

chciałam już ten zachwalany blok zrobić, ale jak zobaczyłam 250 g masła to koniec

nie przełknę ciasta, w którym jest masło. Nigdy też nie polewam tłuszczem ziemniaków, pierogów, kopytek itd. Mam jakiśm mega uraz do tłuszczu, nawet z wędliny muszę obkroić, dziwoląg:baffled:
 
Malinova ale czego oczy nie widza tego sercu nie zal. Tam masla nie czuc wiec spoko zrob.

zreszta w kazdym prawie ciescie czy bulkach slodkich jest tluszcz takze dasz rade
 
Jutrzenko i w tym problem, jakby ktoś dał mi gotowca pewnie bym zjadła a wiedząc o tym maśle to katastrofa. Wczoraj zrobiłam zrazy na obiad, w trakcie jedzenia pierwszego natknęłam się na jakąś żyłkę, wygladała jak glista i wszystko stanęło mi w gardle, dalej nie zjadłam.
 
MAKARON Z BROKUŁAMI I TUŃCZYKIEM - taki rodzaj sałatki w sumie, na ciepło lub zimno - PYCHA


2 puszki tuńczyka - 1 w sosie własnym, 1 - w oleju
brokuł duży, albo dwa

opakowanie grubego makaronu (kokardki, kolanka, świderki)


na oleju z 1 puszki tuńczyka wylanym na dużą patelnię przesmażyć zgniecione 2-3 ząbki czosnku, dodać ugotowane różyczki brokułów, chwilę przesmażyć (żeby się wymieszały smaki) , dodać tuńczyka z obu puszek (drugą razem z sosem) i wymieszać z ciepłym makaronem, dodać sól, pieprz - GOTOWE

wierzcie mi, że odlotowe i na ciepło i na zimno i na drugi dzień z lodówki - często to robie jako sałatke dla gości i każdy chce przepis - megaszybkie i megasmaczne :-)
 
reklama
Ciasto wiśniowe (bez pieczenia)

Połączenie czekolady i wiśni uważam za ósmy cud świata, a ciasto polecam również dlatego, że nie wymaga pieczenia, jest proste w produkcji, a zarazem efektowne.
Zobacz załącznik 480905

Przepis jest na małą tortownicę - 18cm.

1. Spód:
- duże opakowanie herbatników (ok. 170g)
- pół kostki masła
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Masło rozpuszczamy z czekoladą, herbatniki rozkruszamy (można w blenderze albo po prostu wrzucić do woreczka i rozprawić się z nimi wałkiem). Rozkruszone herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem i czekoladą, powstałą masę wykładamy na tortownicę albo formę do tarty, wylepiając nią spód i boki. Wstawiamy do lodówki, żeby stwardniała.

2. Masa wiśniowa:
- ok. 300g wiśni
- cukier (ilość wg uznania)
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wiśnie wydrylować, wrzucić do rondelka razem z sokiem pozostałym z drylowania, wlać wodę (wystarczy trochę, wiśnie nie muszą być przykryte), zagotować. Po zagotowaniu wsypujemy cukier (na tę ilość wystarczy kilka łyżek, ale proponuję spróbować i samemu stwierdzić, czy masa jest dla nas wystarczająco słodka) i gotujemy aż wiśnie będą mięciutkie i odparuje większość wody. Jak ktoś chce, to można rozdrobnić wiśnie widelcem, ale nie jest to konieczne. Odlewamy z wiśni pozostały płyn, rozrabiamy w nim łyżkę mąki ziemniaczanej i wlewamy z powrotem, jak tylko zgęstnieje, wyłączamy i studzimy.

Zamiast masy można użyć gotowych owoców w żelu albo konfitury.

3. Bita śmietana:
- 200g (mały kubeczek) śmietany kremówki
- śmietan-fix - opcjonalnie (nie mylić ze Śnieżką!)
- cukier puder (ilość wg uznania)
Schłodzoną kremówkę ubijamy ze śmietan-fixem i cukrem pudrem (ilość cukru również dostosowujemy do własnego smaku).

4. Na stwardniały spód wykładamy ostudzoną masę z wiśni, a na wierzch bitą śmietanę, można posypać z wierzchu kakaem. Spód i wiśnie można też przygotować dzień wcześniej, a śmietanę dopiero na końcu, najlepiej tuż przed podaniem. Ja osobiście wolę jak wiśnie są bardziej kwaśne, dobrze się wtedy komponują ze słodkim spodem i śmietaną.

Smacznego!
 
Ostatnia edycja:
Do góry