reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na różne pyszności

reklama
erde - ojojoj, to się nie skończy dobrze, a zaczęłam się cieszyć, że waga stoi, a tu masz ci los... jak nie blok Miny, to wiśniowa bajka :-)
 
Mina (chyba ;)) prosiła o przepis na kruche ciasto z malinami więc wrzucam.

Składniki na blachę 30x20 cm

Ciasto:
150 g mąki pszennej,
100 gr mąki krupczatki
150 g masła lub margaryny Kasia
70 g cukru pudru
2 żółtka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
2 budynie waniliowe (słodzone) na 0,5 l mleka każdy
600 g malin (można dorzucić jagody czy borówki czy co tam lubimy)-mogą być mrożone
Kruszonka:
100 gr mąki
50 gr mąki krupczatki
100 gr wiórków kokosowych (dodałam na próbę i wyszło super!)
80 g cukru
130 g masła lub margaryny Kasi
(w kruszonce po prostu łączymy wszystkie składniki)

Zagniatam kruche ciasto, wstawiam do lodówki na 40 minut do godziny. Później wykładam nim blachę i piekę je w 200C przez 20 minut. W międzyczasie można zrobić budyń co by sobie przestygł. Na upieczone ciasto wykładam budyń, na niego maliny, na wierzch kruszę kruszonkę. Znów wkładam ciasto do piekarnika tym razem w 180C na 30min.
Kiedy robiłam bez wiórków kokosowych posypywałam jeszcze cukrem pudrem, ale tym razem nie posypałam, bo nie chciałam żeby puder zakłócił smak kokosa. Po upieczeniu najlepiej wstawić ciasto do lodówki na noc co by budyń się ściął (nie lubię dodatkowo sztucznie usztywniać budyniu, w lodówce ścina się super tylko trzeba poczekać).

uwaga! jeśli będziecie chciały użyć truskawek wymieszajcie je wcześniej w łyżką mąki tartej, bo jak puszczą sok to ciasto popłynie.
 
no to laduje fotki mojego eksperymentu tortowego ;-):-D rewelacji nie ma ale jestem z siebie dumna bo jak na pierwszy raz poszlo calkiem niezle hehehehe

20120711_111903.jpg20120711_111913.jpg
 
reklama
Do góry