reklama
Mallinowa_Paula
Fanka BB :)
Mina (chyba ) prosiła o przepis na kruche ciasto z malinami więc wrzucam.
Składniki na blachę 30x20 cm
Ciasto:
150 g mąki pszennej,
100 gr mąki krupczatki
150 g masła lub margaryny Kasia
70 g cukru pudru
2 żółtka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
2 budynie waniliowe (słodzone) na 0,5 l mleka każdy
600 g malin (można dorzucić jagody czy borówki czy co tam lubimy)-mogą być mrożone
Kruszonka:
100 gr mąki
50 gr mąki krupczatki
100 gr wiórków kokosowych (dodałam na próbę i wyszło super!)
80 g cukru
130 g masła lub margaryny Kasi
(w kruszonce po prostu łączymy wszystkie składniki)
Zagniatam kruche ciasto, wstawiam do lodówki na 40 minut do godziny. Później wykładam nim blachę i piekę je w 200C przez 20 minut. W międzyczasie można zrobić budyń co by sobie przestygł. Na upieczone ciasto wykładam budyń, na niego maliny, na wierzch kruszę kruszonkę. Znów wkładam ciasto do piekarnika tym razem w 180C na 30min.
Kiedy robiłam bez wiórków kokosowych posypywałam jeszcze cukrem pudrem, ale tym razem nie posypałam, bo nie chciałam żeby puder zakłócił smak kokosa. Po upieczeniu najlepiej wstawić ciasto do lodówki na noc co by budyń się ściął (nie lubię dodatkowo sztucznie usztywniać budyniu, w lodówce ścina się super tylko trzeba poczekać).
uwaga! jeśli będziecie chciały użyć truskawek wymieszajcie je wcześniej w łyżką mąki tartej, bo jak puszczą sok to ciasto popłynie.
Składniki na blachę 30x20 cm
Ciasto:
150 g mąki pszennej,
100 gr mąki krupczatki
150 g masła lub margaryny Kasia
70 g cukru pudru
2 żółtka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
2 budynie waniliowe (słodzone) na 0,5 l mleka każdy
600 g malin (można dorzucić jagody czy borówki czy co tam lubimy)-mogą być mrożone
Kruszonka:
100 gr mąki
50 gr mąki krupczatki
100 gr wiórków kokosowych (dodałam na próbę i wyszło super!)
80 g cukru
130 g masła lub margaryny Kasi
(w kruszonce po prostu łączymy wszystkie składniki)
Zagniatam kruche ciasto, wstawiam do lodówki na 40 minut do godziny. Później wykładam nim blachę i piekę je w 200C przez 20 minut. W międzyczasie można zrobić budyń co by sobie przestygł. Na upieczone ciasto wykładam budyń, na niego maliny, na wierzch kruszę kruszonkę. Znów wkładam ciasto do piekarnika tym razem w 180C na 30min.
Kiedy robiłam bez wiórków kokosowych posypywałam jeszcze cukrem pudrem, ale tym razem nie posypałam, bo nie chciałam żeby puder zakłócił smak kokosa. Po upieczeniu najlepiej wstawić ciasto do lodówki na noc co by budyń się ściął (nie lubię dodatkowo sztucznie usztywniać budyniu, w lodówce ścina się super tylko trzeba poczekać).
uwaga! jeśli będziecie chciały użyć truskawek wymieszajcie je wcześniej w łyżką mąki tartej, bo jak puszczą sok to ciasto popłynie.
azorek84
mama Amelii 2009
jutrzenka
Szczęsliwa mamusia :)))
Azorek no brawo. napewno jak go schlodzisz to bedzie lepiej. Moze do smietany troche zelatyny dodaj to bedzie sztywniejszy
azorek84
mama Amelii 2009
no do tej co dalam do tortu wmieszlam galaretke taka tezejaca z braku zelatyny chlodzi sie i bedziemy testowac jak mezasty wroci do domu
sonkaa rozumiem, że już robisz Wsiadam w pociąg
jeszcze nie robiłam, ale jak przyjeżdżasz, to staję do kuchni :-)
azorek - bardzo ładny torcik, gratuluję :-)
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 14
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 16
- Wyświetleń
- 2 tys
G
Podziel się: