reklama
aguga - ciacho z truskawkami
biszkopt - jak podany przeze mnie biszkopt na tort, ja zrobiłam z 4 jajek i przekroiłam na 2 części
200ml śmietanki 30% ubić, dodać do smaku cukier puder, jogurt naturalny (duży)- jeszcze chwilę ubijać i dodać rozpuszczone w małej ilości gorącej wody (ok. 50 ml) 2 czubate łyżeczki żelatyny
na biszkopcie ułożyć truskawki, zalać pianką, przykryć drugączęścią biszkopta, smacznego :-)
biszkopt - jak podany przeze mnie biszkopt na tort, ja zrobiłam z 4 jajek i przekroiłam na 2 części
200ml śmietanki 30% ubić, dodać do smaku cukier puder, jogurt naturalny (duży)- jeszcze chwilę ubijać i dodać rozpuszczone w małej ilości gorącej wody (ok. 50 ml) 2 czubate łyżeczki żelatyny
na biszkopcie ułożyć truskawki, zalać pianką, przykryć drugączęścią biszkopta, smacznego :-)
trochę inny biszkopt, dla mnie rewelacja
cytuję
4 jaja
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru zwykłego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 0,5 litra śmietany 18 % -gęstej i kwaskowatej
truskawki do wyłożenia na ciasto
2 galaretki truskawkowe
1. Ubijam mikserem białka , do sztywnych białek dodaję cukier i ubijam dalej, a następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam mikserem.
2. Do ubitej piany z cukrem i zółtkami wsypuję przesiane mąki i proszek do pieczenia i lekko ale dokładnie mieszam.
3. Przekładam do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną ani niczym innym. Moja blaszka ma średnicę około 27 cm ale troszkę większa byłaby nieco lepsza.
4. Piekę w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do zezłocenia się ciasta, czasami około 40 minut a czasem dłużej. Zazwyczaj grzeję tylko od dołu ale ostatnim razem przy włączonej górze na wierzchu zrobiła się chrupiąca skórka i też było dobrze.
5. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika gorące ciasto. Odpinam brzeg gorącej formy. Kroję gorące ciasto na dwie części. Zdejmuję górę- ciasta. Dół zostaje na blasze - przypinam brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wlewam a raczej wkładam - bo 18 % jest raczej gęsta - śmietanę. Rozsmarowuję gęstą śmietanę i nakładam uprzednio odcietą górną warstwę ciasta i lekko dociskam.
6. Ciasto stygnie. Na ostudzone wykładam truskawkę obok truskawki. Zalewam tężęjącą galaretką.
Przepis na ciasto krążył po Gdańsku kilka lat temu. Zanim nie zrobiłam patrzyłam na niego z politowaniem nie wierząc, że w ciasto można wlać śmietanę i że to co wyjdzie będzie się nadawało do jedzenia. Nie wiem na czym polega ten dowcip, ale śmietana rozsmarowana w środku gorącego ciasta zmienia się w krem. Jest gęsta i smaczna - lekko kwaskowa. Jest również mniej kaloryczna niż kremy z masłem czy śmietaną kremówką. Kiedyś w swej łakomości próbowałam wlać więcej niż zalecane 0,5 litra - śmietany i nie ścięła sie tak jak należy. Tak więc nie należy przedobrzyć.
Wielkie Żarcie - Przepis - Biszkopt z truskawkami trochę inny
cytuję
4 jaja
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru zwykłego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 0,5 litra śmietany 18 % -gęstej i kwaskowatej
truskawki do wyłożenia na ciasto
2 galaretki truskawkowe
1. Ubijam mikserem białka , do sztywnych białek dodaję cukier i ubijam dalej, a następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam mikserem.
2. Do ubitej piany z cukrem i zółtkami wsypuję przesiane mąki i proszek do pieczenia i lekko ale dokładnie mieszam.
3. Przekładam do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną ani niczym innym. Moja blaszka ma średnicę około 27 cm ale troszkę większa byłaby nieco lepsza.
4. Piekę w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do zezłocenia się ciasta, czasami około 40 minut a czasem dłużej. Zazwyczaj grzeję tylko od dołu ale ostatnim razem przy włączonej górze na wierzchu zrobiła się chrupiąca skórka i też było dobrze.
5. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika gorące ciasto. Odpinam brzeg gorącej formy. Kroję gorące ciasto na dwie części. Zdejmuję górę- ciasta. Dół zostaje na blasze - przypinam brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wlewam a raczej wkładam - bo 18 % jest raczej gęsta - śmietanę. Rozsmarowuję gęstą śmietanę i nakładam uprzednio odcietą górną warstwę ciasta i lekko dociskam.
6. Ciasto stygnie. Na ostudzone wykładam truskawkę obok truskawki. Zalewam tężęjącą galaretką.
Przepis na ciasto krążył po Gdańsku kilka lat temu. Zanim nie zrobiłam patrzyłam na niego z politowaniem nie wierząc, że w ciasto można wlać śmietanę i że to co wyjdzie będzie się nadawało do jedzenia. Nie wiem na czym polega ten dowcip, ale śmietana rozsmarowana w środku gorącego ciasta zmienia się w krem. Jest gęsta i smaczna - lekko kwaskowa. Jest również mniej kaloryczna niż kremy z masłem czy śmietaną kremówką. Kiedyś w swej łakomości próbowałam wlać więcej niż zalecane 0,5 litra - śmietany i nie ścięła sie tak jak należy. Tak więc nie należy przedobrzyć.
Wielkie Żarcie - Przepis - Biszkopt z truskawkami trochę inny
Ja dziś mam ochotę na lody własnej roboty, aczkolwiek pójdę na łatwiznę i zrobię te najprostsze z blogu Dorotki Lody z nutellą
a jak je z mężem zjemy, to w kolejce są już następne Lody kawowe z chałwą
a jak je z mężem zjemy, to w kolejce są już następne Lody kawowe z chałwą
a ja zakupiłam kapustę białą w Lidlu w promocji i robię pierwszy raz w życiu
z tego przepisu
Kapusta biała zasmażana
z tego przepisu
Kapusta biała zasmażana
reklama
jutrzenka
Szczęsliwa mamusia :)))
Mina u nas u moich rodzicow czesto sie robilo kapuste zasmazana ale z kapusty kwaszonej. Z bialej to pierwszy raz widze.
Z bialej to taka z koperkiem robilismy
Z bialej to taka z koperkiem robilismy
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 14
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 16
- Wyświetleń
- 2 tys
G
Podziel się: