reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na różne pyszności

Sonkaa, natchnęłaś mnie tymi brokułami i mi się podobny przepis przypomniał (na kolację albo na lunch do pracy):

- ugotowane różyczki brokułów
- pomidor sparzony, obrany ze skóry i pokrojony na ósemki
- jaja na twardo, pokrojone w ćwiartki lub szóstki

układamy warstwami (inaczej się rozbabrze) i polewamy sosem czosnkowym (jogurt naturalny + łyżka majonezu + czosnek + pieprz, sól, ostra papryka)

PYYYCHA! A do tego zdrowe i niezbyt kaloryczne.
 
reklama
salatka_z_tortellini.jpg
salatka z feta i tortellini (takie male pierozki ;])
-paczuszka tortellini najlepiej serowe (4 sery czy jakis mocniejszy skam na pikantno)
-pomidorki koktajlowe
-ogorek zielony
-papryka zolta (moze byc kazda inna slodka papryka ja tam dobieram zeby kolorowo bylo;])
-wedlina np jakas szynka wedzona cos o mocnym smaku i zapachu
-ser feta
-pieprz,sol do smaku
gotujemy tortellini wrzucamy do miski mieszamy z reszta warzywek pokrojonych niekoniecznie drobno;] dodajemy przyprawy plus lyzke majo lub jogurtu naturalnego



kolejna salatka
-marchewka (starta na grubych oczkach)
-kukurydza
-kapusta pekinska
-majonez
-piers lub dwie z kurczaka
-przyprawa do gyros lub kebaba

piersiory pokrojone w koste obtaczamy w pryprawie i smazymy, warzywka do michy dodac kurczaka majonez przyprawy zamieszac i gotowe
 
Ptyśka, obiecane przekąski z niezastąpionego w takich chwilach gotowego ciasta francuskiego (osobiście polecam to Lidla).

Farsz w zależności od gustów gości i gospodarzy:
- szpinak z fetą (szpinak podduszony z czosnkiem, solą i śmietaną nakładam na kwadraty ciasta francuskiego, dodaję pokruszona fetę, zaklejam)
- ser + pieczarki
- parówka (wersja najprostsza i najszybsza)
- suszony pomidor z mozarellą

Albo na słodko - z owocami, z powidłami, z czekoladą.

Rada dotycząca ciasta: warto nie kroić go ostrym nożem, ale rozdzielać plastikową albo silikonową szpatułką, ciasto wtedy w trakcie pieczenia pięknie puchnie i się rozwarstwia. Sprawdziłam - działa :)
 
u nas wieczorem dzisiaj truskawkowy eton mess z przepisu Eton Mess

polecam bo to moj ulubiony deser:-)
 

Załączniki

  • eton_mess_2.jpg
    eton_mess_2.jpg
    26 KB · Wyświetleń: 41
mnie erde dziś natchnęła ciastem truskawkowym, więc wykonałam mimo lenia - biszkopt nadziewany bitą śmietaną z jogurtem naturalnym i truskawkami, zalany galaretką - jest pyyyycha :-)

153wqi1.jpg
 
sonkaa jak śmiesz na noc takie rzeczy pokazywać??!!:angry::-D:-D:-D
i jak tu wytrzymać teraz do jutra żeby takie cudo zrobić?
wygląda i pewnie smakuje bajecznie
 
reklama
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

DSC02350.jpg

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Maslo pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie zbyt "sypkie" dodać 1-2łyżki wody. Podzielić na dwie części: 60 i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić (polecam zamrozić dzień wcześniej, ja mroziłam 3-4godz przed pieczeniem i wciąż było za miękkie).
Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) wcześniej zamrożoną większą część ciasta. Lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Piec około 20min na złoty kolor . Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Składniki na budyniową piankę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (ja dałam zwykły cukier)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju
Ponadto:

  • 500 g truskawek przekrojonych na połówki
  • cukier puder do oprószenia

Gdy podpieczony spód wystygnie, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno powoli, łyzka po łyżce wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać budyń, cały czas ubijając, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłozyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto truskawki- lekko wpychając je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.

Piec 30-40minut (u mnie wystarczyło 35min), wyjąć, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem. GOTOWE :-)
 
Do góry