reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na różne pyszności

reklama
Pisałyście na wątku głównym o bloku czekoladowym .
[h=1]Blok czekoladowy domowy[/h]1 kostka Kasi
10 dkg cukru
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
1/4 szkl. wody
25 dkg mleka w proszku-
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki - oprócz mleka i herbatników - rozpuścić w garnku stale mieszać.
Lekko przestudzić i dodać mleko,dobrze mieszamy.
Na koniec wsypujemy połamane ciastka. Wykładamy folia keksówkę i wylewamy masę na to. Schładzamy w lodówce.





przepis z Poradnika domowego:
30 dkg herbatników
20 dkg cukru pudru
15 dkg masła
2 jajka
20 dkg gorzkiej czekolady
7 dkg rodzynek
Herbatniki włożyc do torebki foliowej i pokruszyć walkiem.
Jajka ubić z cukrem pudrem do białosci.
Dodac miekkie masełko i wymieszać.
czekolady roztopić w rondlu na małym ogniu i połaczyc z masa jajeczna.
Dodać sparzone i osuszone rodzynki,herbatniki i znów wymieszać.
Forme wyłożyc papierem do pieczenia lub folia spożywcza,wyłożyć masę czekoladowa,wyrównac powierzchnie i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Przed podaniem wyjac blok z formy/wierzch mozna posypac starta czekolada/ i pokroic w plastry.
 
Maślana bułeczka "Brioche" i Rogaliki Croissanty koszt bez jajek bo od teścia - 11,89zł
mleko dobre - 2,40zł
margaryna mleczna- 1,49zł
cukier puder - 2,80zł
masło dobre - 2,50
drożdże babuni - 1,20zł
drożdże instant - 1,50zł

składniki na bułeczkę:
- 7 g suchych drożdźy instant
- 100ml ciepłego mleka
- 375g mąki tortowej
- 50g cukru pudru
- 1łyż.soli morskiej
- 3 jajka +1 roztrzepane
- 175g bardzo miękkiego masła
Wykonanie:
Drożdźe rozpuścić w mleku, dodać 1 łyż. cukru pudru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10min. (najlepiej ciepłe miejsce).
Zmieszać mąkę z cukrem pudrem i solą, dodać drożdźe z mlekiem, wyrobić (jak ma się specjalne urządzenie do wyrabiana to można, ale zwykły robot kuchenny się nie sprawdza, bo ciasto wkręca się w otwór wkrętełek i może się spalić). Wbić 3 jajka i wyrabiać ręką 8 min.. Dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 10 min.

Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem plastikowej miski iwstawić do lodówki na całą noc. Formę 32 na 8cm wysmarować olejem (można też użyć 2 mniejszych keksówek). Ciasto pokroić na małe kawałki, dokładnie na 16 równych części, uformować kuleczki i wkładać je ściśle do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 st. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 min. na złoty kolor. Studzić przez 10min. w formie, później wyjąć na metalową kratkę.

teraz na rogaliki składniki, polecam je także do barszczyku czerwonego, wówczas kroić na mniejsze kawałki ciasto, bo tak to wychodzi ok 14 rogali, jak 7 daysy to po upieczeniu szprycować czekoladę

- połowę paczki drożdźy, albo 2 łyżki i 1łyżeczka suchych drożdźy
- 3 szkl. wody otemperaturze pokojowej
- 4 szkl. mąki tortowej
- 50g cukru
- 1 łyżka soli
- 250ml mleka o temperaturze pokojowej
- 250g miękkiego masła
- 1 roztrzepane jajko

Wykonanie:
W kubeczku wymieszać drożdźe z wodą (jeśli świeże drożdźe to w ciepłej w) odstawć na5 min. Wsypać do dużej miski mąkę (nie musisz przesiewać przez sito), cukier, sól dodać mleko i drożdźe, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, później mieszać ręką. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulkę wyjąć je na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać 5 min. rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka (im mniej wyrabiania, tym lepsze ciasto). Uformować kulę, włożyć ją do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć folią przezroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temp. okojowej.

Wstawć do lodówki na pół godz.

Na lekko podsypanej stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt ok 23na38cm, gruby na 1cm. Zostawć na 5min.
Masło rozpłaszczyć na wielkość papieru w którym został zakupiony, gruby na 1cm (masło powinno mieć taką samą konzystencję jak ciasto)
Masło ułożć w dolnej części prostokąta( powinno zajmować 1/3 części ciasta). Zawinąć górną część prostokąta w stronę środka, do krawędzi zaczynającego się masła, a dolną część z masłem zawinąć na nią, górną (tak jak składa się list urzędowy). Docisnąć i zlepić brzegi.

Na posypaną mąką stolnicę rozwałkować ciasto wzdłóż na prostokąt 3 razy dłuższy od wyjściowego, powinien mieć ok 40cm dł. i być na 2 cm gruby. Złożyć jak list. Ułożyć na talerz i wyłożyć do lodówki na 10min. bez przykrycia. Powtórzyć czynność. Znowu rozwałkować, złożyć, tym razem owinąć dokładnie w folię i do lodówki na 2 godz., maksymalnie na 24h.

Ciasto rozwałkowujemy na długi , płaski prostokąt ok 30 na 76cm i cienki na pół cm. Ostrym nożem przekroic ciasto w połowie. Jedną połówkę schować do lodówki, a drugą pokroić na równe 8 trójkątów. Zwinąć w rogale rozpoczynając od najwęższego boku do końca wierzchołka. Wyłożyć rogale zawiniętym wierzchołkiem pod spód rogala na blachę posmarowaną masłem lub olejem.Układać je w odstępach 5cm, wyginać w kształt księżyca i delikatnie przyciskać końce do podłoża. Posmarować jajkiem i odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 2 godz. bez przykrycia.
20 min. przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220st.. Rogale ponownie posmarować jajem, wstawić do środkowej części piekarnika, temp. obniżyć do 200st., piec 20 min. studzić na metalowej kratce. Można tego samego dnia, bądź drugiego zająć się 2 partią ciasta, układać na zimnej blasze.

DUŻO PRACY< ALE WARTO,SMACZNEGO
 
Tort jabłkowo - brzoskwiniowy

przepis na biszkopt - jak podałam wyżej w przepisie na tort

KREM JABŁKOWY:

2 żółtka + 3 łyżki cukru + cukier waniliowy - ubić (jajka sparzyć koniecznie) dodać 1 margarynę i utrzeć mikserem - do tego dodać - 4-5 jabłek startych (bez skóry) na grubych oczkach - dodajemy razem z sokiem i mieszamy łyżka z masą - ma to postać takich grudek z jabłkami, ale dobrze się sklei na biszkopcie, jest cudownie lekkie i mokre.

Biszkopt przełożyć dwukrotnie masą jabłkową , na warstwę jabłkową można dać galaretkę (jak ktoś ma cierpliwość czekać, aż zastygnie przed kolejnym ułożeniem biszkopta), na sam wierzch ułożyć brzoskwinie z puszki i zalać galaretką ,

ja biszkopt nasączam sokiem z brzoskwiń, całość jest naprawdę lekka, rześka, mokra, jabłuszka dają cudny świeży posmak, to ukochane ciasto mojego małża (przepis od teściowej :-) )
 
Jak ktoś ma ochotę coś szybko zrobić, przekąsić i jeszcze na " słodko" to proponuję - pierożki leniwe
składniki (2 porcje): 1 kostka twarogu półtłustego, 1 jajko, i ok. 4-5 łyżek mąki (żeby ciasto już tak bardzo nam się nie kleiło); masło/śmietana i cukier na wierzch;
wykonanie: do miski wrzucić twaróg i rozgnieść widelcem, potem jajko, wymieszać a na końcu po łyżce mąki i mieszać za każdym razem do uzyskania słabo klejącej się masy; dzielimy ją na pół i każdą połówkę rolujemy na blacie (mają powstać 2 wałki- ok 25-30 cm każdy) lekko spłaszczamy wałki dłonią; wałki dzielimy nożem na małe kawałki i wrzucamy nasze pierożki na gotującą się i osoloną wodę. Gotujemy ok 3 min od wypłynięcia.
Ja uwielbiam je na słodko z masełkiem i cukrem :) polecam
 
fajny, szybki przepis - na pewno zrobię te leniwe :-)

CIASTO DROŻDŻOWE

3/4 szkl. mleka - w letnim rozmieszać z łyżką cukru ok.40g zwykłych drożdzy - po 5 minutach wlać do miski, gdzie wsypaliśmy 40 dkg mąki, zamieszać i zostawić na 5 minut

potem dodać 2 jajka, cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru i zamieszać,

na końcu dodać 1/4 rozpuszczonej margaryny, wymieszać
ciasto ma być dość luźne, można dolać mleka :-) - nie trzeba szczególnie zagniatać :-) - to jest w tym najlepsze

wylać na blachę , można odczekać trochę aż podrośnie przed wylaniem, ale niekoniecznie - ułożyć dowolne owoce, piec ok.50-60 min, w temperaturze 190 st.C
 
a może zapiekanka makronowa??

potrzebne -
makaron najlepiej świderki 0,5kg, ser z poł kg, 2-3 ogórki świeże, 4-5 pomidory średnie, pierś podwójna z kurczaka, bazylia, pieprz, sól, czosnek w proszku, majeranek, . można dodać paprykę wszystkie kolory, smietanka 18%.
ser utrzec, ogórki i pomidory (paprykę) umyć pokroić w kostkę maks 1cm/1cm.
pierś umyć pokroić w kostkę grubsza ok 2-3cm lub większą. i przyprawić w swój wybrany sposób i usmażyć.
makaron ugotować.
ugotowany jeszcze ciepły makaron ocedzony i przepłukany wyłożyć na dużą blachę od ciasta. wrzucić warzywa i kurczaka usmażonego wymieszać. dodac starty ser.
posypać danie majerankiem i bazylią trochę pieprzu i soli oraz czosnku.
z smietanki 18% i czosnku przygotować sos czosnkowy. na 0.5l śmietany ok 2-3 łyżki czosnku sypanego. można do smaku więcej lub mniej.
sos można polewać na gotowe porcje to smaku.
w gotowe.

moze nie jakiś cudowny przepis ale b. smaczne danie i syte.
 
reklama
sałatka brokułowa - super solo i do grilla

warstwami układamy (najlepiej w szklanej misce) ;

czerwona fasolkę z puszki (opłukaną)
ser feta pokrojony w kosteczkę
ugotowane i pokrojone w różyczki brokuły (aby przykryły całą powierzchnię)

polewamy sosem czosnkowym -

szybkie, niedrogie, efektowne i ... pyszne
 
Do góry