DANIA OD 6 MIESIĄCA
1.ZUPKA Z MIESEM BEZ WYWARU
-100 gram kurczaka lub indyka
-1 marchewka
- 1 galazka selera naciowego
- 2 galazki natki pietruszki
-2 szklanki wody
Ugotowac osobno mieso, a osobno warzywa(poza natka). Zmiksowac razem z natka pietruszki i woda z gotowania warzyw.
2.ZUPKA Z KURCZAKIEM
-marchew
- ziemniak
-mieso z piersi kurczaka
- seler
-pietruszka
- oliwa
Ugotowac osobno mieso, a osobno warzywa. Zmiksowac z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzac i dodac odrobine oliwy. Wymieszac.
3.ZUPKA Z KROLIKIEM
- marchew
- ziemniak
- por
- mieso z krolika(ok. 100 gram)
- kleik ryzowy
- olej sojowy
- pietruszka
Ugotowac osobno mieso i warzywa. Zmiksowac wraz z wywarem z jarzyn, podgrzac i dodac olej, wymieszac z kleikiem az do otrzymania pozadanej konsystencji.
4.INDYK W JARZYNACH
-marchew
-ziemniak
-mieso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
-olej sojowy
- por
- kleik ryzowy lub kukurydziany
Ugotowac osobno warzywa, a osobno mieso. Zmiksowac z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzac, dodac olej, wymieszac, dodac kleik i ponownie wymieszac.
5.KURCZAK Z JABLKAMI
- marchew (350 gram)
-mieso z kurczaka(100gram)
- swieza kukurydza ugotowana do miekkosci lub mrozona i ugotowana (200gram)
- maslo 1 lyzeczka
-kleik ryzowy zaleznie od konsystencji(ok.2,5 lyzki)
-sok jablkowy przecierowy lub zrobiony wlasnorecznie z kwaskowych jablek(do smaku- probowac!)
Ugotowac osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksowac razem z kukurydza. Podgrzac i dodac maslo. Wymieszac tak by sie rozpuscilo. Dodac sok jablkowy do smaku.
Dodac kleik wedlug potrzeby. Jesli za geste mozna dodac nieco wody.
6.JAGNIECINA Z KASZA
-marchew(300 gram)
-ziemniak (1 niewielki)
- mieso jagniece(ok.150gram)
- por (kawaleczek bialej czesci)
- groszek zielony swiezy lub mrozony (2 lyzki)
- pietruszka(1/4 z ilosci marchwi)
- kasza jaglana( 2 lyzki)
- olej sojowy (1 lyzeczka)
- kleik kukurydziany( 2lyzeczki)
- sok jablkowy do smaku
Ugotowac osobno marchew, osobno ziemniak w lupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszka i zielonym groszkiem(groszek dodac pod koniec gotowania gdy pietruszka bedzie juz miekka), a osobno mieso. Ugotowac kasze jaglana Zmiksowac warzywa z miesem i kasza. Podgrzac, dodac olej i doprawic sokiem jablkowym do smaku.
Jesli za geste dodac wody.
7.INDYK KALAREPKA
- marchew 250 gram
- mieso z piersi indyka 100gram
-kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryzowy
Ugotowac osobno marchew, kalarepke, osobno mieso. Zmiksowac razem, podgrzac i dodac tluszcz. Zagescic kleikiem ryzowym lub kukurydzianym.
1.ZUPKA Z MIESEM BEZ WYWARU
-100 gram kurczaka lub indyka
-1 marchewka
- 1 galazka selera naciowego
- 2 galazki natki pietruszki
-2 szklanki wody
Ugotowac osobno mieso, a osobno warzywa(poza natka). Zmiksowac razem z natka pietruszki i woda z gotowania warzyw.
2.ZUPKA Z KURCZAKIEM
-marchew
- ziemniak
-mieso z piersi kurczaka
- seler
-pietruszka
- oliwa
Ugotowac osobno mieso, a osobno warzywa. Zmiksowac z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzac i dodac odrobine oliwy. Wymieszac.
3.ZUPKA Z KROLIKIEM
- marchew
- ziemniak
- por
- mieso z krolika(ok. 100 gram)
- kleik ryzowy
- olej sojowy
- pietruszka
Ugotowac osobno mieso i warzywa. Zmiksowac wraz z wywarem z jarzyn, podgrzac i dodac olej, wymieszac z kleikiem az do otrzymania pozadanej konsystencji.
4.INDYK W JARZYNACH
-marchew
-ziemniak
-mieso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
-olej sojowy
- por
- kleik ryzowy lub kukurydziany
Ugotowac osobno warzywa, a osobno mieso. Zmiksowac z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzac, dodac olej, wymieszac, dodac kleik i ponownie wymieszac.
5.KURCZAK Z JABLKAMI
- marchew (350 gram)
-mieso z kurczaka(100gram)
- swieza kukurydza ugotowana do miekkosci lub mrozona i ugotowana (200gram)
- maslo 1 lyzeczka
-kleik ryzowy zaleznie od konsystencji(ok.2,5 lyzki)
-sok jablkowy przecierowy lub zrobiony wlasnorecznie z kwaskowych jablek(do smaku- probowac!)
Ugotowac osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksowac razem z kukurydza. Podgrzac i dodac maslo. Wymieszac tak by sie rozpuscilo. Dodac sok jablkowy do smaku.
Dodac kleik wedlug potrzeby. Jesli za geste mozna dodac nieco wody.
6.JAGNIECINA Z KASZA
-marchew(300 gram)
-ziemniak (1 niewielki)
- mieso jagniece(ok.150gram)
- por (kawaleczek bialej czesci)
- groszek zielony swiezy lub mrozony (2 lyzki)
- pietruszka(1/4 z ilosci marchwi)
- kasza jaglana( 2 lyzki)
- olej sojowy (1 lyzeczka)
- kleik kukurydziany( 2lyzeczki)
- sok jablkowy do smaku
Ugotowac osobno marchew, osobno ziemniak w lupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszka i zielonym groszkiem(groszek dodac pod koniec gotowania gdy pietruszka bedzie juz miekka), a osobno mieso. Ugotowac kasze jaglana Zmiksowac warzywa z miesem i kasza. Podgrzac, dodac olej i doprawic sokiem jablkowym do smaku.
Jesli za geste dodac wody.
7.INDYK KALAREPKA
- marchew 250 gram
- mieso z piersi indyka 100gram
-kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryzowy
Ugotowac osobno marchew, kalarepke, osobno mieso. Zmiksowac razem, podgrzac i dodac tluszcz. Zagescic kleikiem ryzowym lub kukurydzianym.