reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

ŚLIMACZKI FRANCUSKIE

1 op ciasta francuskiego ( takiego w rolce)
20 dag szynki
15 dag sera startego np. GOUDA
por
kukurydza-ok 3-4 łyżki
1 białko
1 łyżka śmietany
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Więc...pokrojonz szynka i por, kukurydza, starty ser wędrują do miski...dodajemy śmietanę, białko i przyprawy...wszystko mieszamy...następnie ciasto francuskie rozwijamy, i cały farsz rozciągamy na cieście...zawijamy jak roladę i kroimy w krążki....wyjdą ślimaczki, które układamy na blaszce na papierze do pieczenia...każdego ślimaczka smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st na ok 20-25 min...pychotki...ja podaję z keczupem (sos pomidorowy) który sama robię jak jest sezon w ogrodzie u mojego teścia na pomidory...ślimaczki są świetne jak wpadają do nas goście...wspaniała przekąska
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
BUŁECZKI BANANOWE

250 ml mleka,
1 dojrzały banan,
1 łyżka cukru,
20 g świeżych drożdży,
szczypta soli
400 g mąki


W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Dodać zmiksowanego (przetartego przez sito) banana, następnie sól i mąkę. Wyrobić ciasto i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie posypać je odrobną mąki, żeby się nie kleiło do rąk. Formować bułeczki. Każdą posmarować żółtkiem zmieszanym z 2 łyżkami mleka. Piec w 190-200°C przez około 20 minut.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
NALEŚNIKI

2 szkl mąki
2 jajka
1 szkl mleka
0,5 szkl wody
szczypta soli
cukier waniliowy (cała paczka)
1 łyżka oleju

Odstawic ciasto na 30 min ( żeby odpoczęło)...smażyć na mocno rozgrzanej patelni ( na sucho lub z tłuszczem)...jak na sucho to pierwszego trzeba usmażyć na odrobinie tłuszczu reszte już bez
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I TWAROŻKIEM

a u mnie dzisiaj naleśniki na słono :D ze szpinakiem i twarożkiem :) dodatkowo z domieszką mąki żytniej razowej, więc chyba dla cukrzyków się nadają :)

Naleśniki według sprawdzonych przepisów, ale 1/3 mąki zamienić na razową :)

Szpinak: pół opakowania mielonego mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, odrobina masła lub oleju.

Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać szpinak i przyprawy, poczekać aż odparuje. Ja dodałam łyżkę mrożonej natki z pietruszki ze względu na niski poziom żelaza :)

Na usmażone naleśniki nałożyć warstwę szpinaku, na szpinak warstwę rozgniecionego widelcem twarogu, zawinąć i zajadać :D Można dodać sosu czosnkowego albo ziołowego.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
GOLONKA PO BAWARSKU

Golonka wieprzowa tylna lub 2 przednie.
3 marchewki,
3 pietruszki,
2 cebulki,
kawałek selera.
1 piwko:)
1 łyżka słodkiej papryki,
1 łyżka mąki,
1 łyżka majeranku,

Golonkę najlepiej dzień wcześniej zapeklować... czyli przyprawić solą, czosnkiem i odrobiną cukru. Wstawić do lodówki.
Na drugi dzień gotować na kostce rosołowej aż zmięknie ( nie rozgotować). Wyciągnąć by ostygła. Przeważnie się gotuję 1-1.5h na wolnym ogniu. W tym czasie obrać warzywa i pokroić w kostkę.
Do miseczki wsypać po łyżce mąki, majeranku i słodkiej papryki.. opanierować golone:)
Obsmażyć mięcho z oby dwóch stron na wolnym ogniu ( uwaga tłuszcz strzela) wsypać warzywka i podlewać piwkiem... dusić pod przykryciem aż zacznie odchodzić od kości.
Ja do tego podaje jeszcze frytki z sosem czosnkowym i surówkę z selera... no i męzusiowi Piwko.. satysfakcja gwarantowana:):)
Smacznego:):):)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
LASAGNE

sos Bolognese: 0,5kg miesa mielonego (wieprzowina + wolowina), puszka pomidorow bez skorki, 2 marchewki (moze byc kawalek selera), czerwone wino, troche przecieru pomidorowego, ziola (pietruszka, bazylia), przyprawy (sol, pieprz, galka muszkatalowa) .
Mieso podsmazamy w duzym garnku na oliwie, solimym, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojona marchewke (seler), zalewamy pol szkalnki wina, odparowujemy. Dodajemy rozdrobione pomidory, przecier, puszke po pomidorach wody, przyprawy. Dusimy pod przykryciem, w razie czego dolewamy wody, przez ok 1,5godz.
Sos beszmel: lyzka masla, lyzka maki, szklanka mleka, sol, pieprz, galka muszkatalowa. Maslo przesmazamy z maka, zalewamy mlekiem caly czas mieszajac, przyprawiamy, zagotowujemy uwazamy aby sie nie przypalilo.
W naczyniu zaroodpornym (mozemy nasmarowac tluszczem) ukladamy kolejno: bolognese, beszmel, ser tarty (org. parmezan+mozzarella), platy makaronu lasagna. Powinny byc 3-4 warstwy, ostatnia to bolognese z "plamami" beszmel i ser. Nie mozna ukladac do samego brzegu, bo makaron rosnie. Zapiekamy w piekarniku ok godz (jakby sie zbyt szybko zapieklo, przykrywamy folia aluminiowa). Danie pracochlonne, wiec bolognese warto zgotowac dzien wczesniej.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
KURCZAK PO DIABELSKU

Pollo alla diavola Kurczak po diabelsku
Skrzydelka (male udka) z kurczaka, biale wino, marchewki, ziemniaki, pomidory z puszki, sol, pieprz, papryczki chilli, ziola (rozmaryn, pietruszka, tymianek, majeranek... co kto lubi).
Skrzydelka solimy i pieprzymy, podsmazamy mocno na oleju, dodajemy pokrojone na duze kawalki warzywa, zalewamy bialym winem, przyprawiamy. Dodajemy pokrojone pomidory, dusimy przynajmniej pol godz.
Mozemy przygotowac w garnku lub w piekarniku.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
RISOTTO I CON FUNGHI

Ok szklanki ryzu (najlepszy jest okragly, wloski, ale z normalnym tez sie da), oliva, cebula, czosnek, pietruszka, pieczarki, parmezan tarty, maslo, biale wino, bulion
Na rozgrzana olive wsypujemy ryz, podsmazamy, dodajemy polowe posiekanej cebuli i czosnku oraz pietruszke, przyprawiamy. Podsmazamy caly czas mieszajac. Nastepnie zalewamy bialym winem (ok pol szklanki), jak odparuje podlewamy bulionem. Osobno podsmazamy reszte cebuli, czosnku i pieczarki pokrojone na polowki/cwiartki (wystarcza dwie minuty), solimy i pieprzymy. Ryz ciagle mieszamy, dodajemy kilka lyzek masla, pieczarki, parmezan - ma byc kremowo i kleiscie.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ŻÓŁTA SAŁATKA wg Zołzy

Składniki:

* ser żółty
* ananas z puszki
* kukurydza z puszki
* majonez

Sposób przygotowania:

Składniki dobieramy wg uznania - ja daję puszkę ananasa, pół albo 3/4 puszki kukurydzy i sera na oko, ale mniej. Ser kroję w kosteczkę mniejszą niż kukurydza, a ananasa dziś np. kupiłam krojonego - ale jeśli mam plastry, kroję na mniejsze kawałki, niż te gotowe.
Wszystko wrzucamy do miski, daję 2 łyżki majonezu ["czubate"] i merdam. Nie doprawiam, najbardziej lubię takie naturalne. Jest pyyyyycha! :-D
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
BUŁECZKI

farsz:
- 2 kiełbaski toruńskie
- ok 10 pieczarek
- 2 mniejsze cebule
- papryka czerwona
- przyprawy: papryka słodka i ostra, pieprz, bazylia

Kiełbaskę pokroić w niewielkie kawałki i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone cebule i paprykę (wszystko dość drobno pokrojone). Podsmażać aż wszystko zmięknie. Kiedy wszystko jest prawie miękkie dodać pokrojone pieczarki. Doprawić. Najlepsze jest dość pikantne.


- 8 bułek kajzerek
- ser żółty
- mleko

bułki przekroić na pół, przeciętą stroną pomoczyć w mleku. Najlepiej maczać bułki od razu przed nałożeniem farszu żeby mleko nie wsiąknęło zbyt głęboko i byłeczki nie zrobiły się zbyt twarde.
Na posmarowaną blachę wyłożyć bułeczki, dawać na nie farsz (ok. łyżki) i na wierzch plasterki sera żółtego.

Piec w wysokiej temp (powyżej 200C) ok 15 minut. Bułeczki muszą się lekko zarumienić a ser stopić na wierzchu.

Oczywiście mozna zastgępować wszystko wszystkim. Generalnie przepis służył do pozbycia się lodówkowych resztek:)

edit: bułeczki świetnie smakują następnego dnia na zimno, fajne np do zabrania do pracy.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry