reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

ŚLIMACZKI FRANCUSKIE

1 op ciasta francuskiego ( takiego w rolce)
20 dag szynki
15 dag sera startego np. GOUDA
por
kukurydza-ok 3-4 łyżki
1 białko
1 łyżka śmietany
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Więc...pokrojonz szynka i por, kukurydza, starty ser wędrują do miski...dodajemy śmietanę, białko i przyprawy...wszystko mieszamy...następnie ciasto francuskie rozwijamy, i cały farsz rozciągamy na cieście...zawijamy jak roladę i kroimy w krążki....wyjdą ślimaczki, które układamy na blaszce na papierze do pieczenia...każdego ślimaczka smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st na ok 20-25 min...pychotki...ja podaję z keczupem (sos pomidorowy) który sama robię jak jest sezon w ogrodzie u mojego teścia na pomidory...ślimaczki są świetne jak wpadają do nas goście...wspaniała przekąska
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
BUŁECZKI BANANOWE

250 ml mleka,
1 dojrzały banan,
1 łyżka cukru,
20 g świeżych drożdży,
szczypta soli
400 g mąki


W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Dodać zmiksowanego (przetartego przez sito) banana, następnie sól i mąkę. Wyrobić ciasto i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie posypać je odrobną mąki, żeby się nie kleiło do rąk. Formować bułeczki. Każdą posmarować żółtkiem zmieszanym z 2 łyżkami mleka. Piec w 190-200°C przez około 20 minut.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
NALEŚNIKI

2 szkl mąki
2 jajka
1 szkl mleka
0,5 szkl wody
szczypta soli
cukier waniliowy (cała paczka)
1 łyżka oleju

Odstawic ciasto na 30 min ( żeby odpoczęło)...smażyć na mocno rozgrzanej patelni ( na sucho lub z tłuszczem)...jak na sucho to pierwszego trzeba usmażyć na odrobinie tłuszczu reszte już bez
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I TWAROŻKIEM

a u mnie dzisiaj naleśniki na słono :D ze szpinakiem i twarożkiem :) dodatkowo z domieszką mąki żytniej razowej, więc chyba dla cukrzyków się nadają :)

Naleśniki według sprawdzonych przepisów, ale 1/3 mąki zamienić na razową :)

Szpinak: pół opakowania mielonego mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, odrobina masła lub oleju.

Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać szpinak i przyprawy, poczekać aż odparuje. Ja dodałam łyżkę mrożonej natki z pietruszki ze względu na niski poziom żelaza :)

Na usmażone naleśniki nałożyć warstwę szpinaku, na szpinak warstwę rozgniecionego widelcem twarogu, zawinąć i zajadać :D Można dodać sosu czosnkowego albo ziołowego.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
GOLONKA PO BAWARSKU

Golonka wieprzowa tylna lub 2 przednie.
3 marchewki,
3 pietruszki,
2 cebulki,
kawałek selera.
1 piwko:)
1 łyżka słodkiej papryki,
1 łyżka mąki,
1 łyżka majeranku,

Golonkę najlepiej dzień wcześniej zapeklować... czyli przyprawić solą, czosnkiem i odrobiną cukru. Wstawić do lodówki.
Na drugi dzień gotować na kostce rosołowej aż zmięknie ( nie rozgotować). Wyciągnąć by ostygła. Przeważnie się gotuję 1-1.5h na wolnym ogniu. W tym czasie obrać warzywa i pokroić w kostkę.
Do miseczki wsypać po łyżce mąki, majeranku i słodkiej papryki.. opanierować golone:)
Obsmażyć mięcho z oby dwóch stron na wolnym ogniu ( uwaga tłuszcz strzela) wsypać warzywka i podlewać piwkiem... dusić pod przykryciem aż zacznie odchodzić od kości.
Ja do tego podaje jeszcze frytki z sosem czosnkowym i surówkę z selera... no i męzusiowi Piwko.. satysfakcja gwarantowana:):)
Smacznego:):):)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
LASAGNE

sos Bolognese: 0,5kg miesa mielonego (wieprzowina + wolowina), puszka pomidorow bez skorki, 2 marchewki (moze byc kawalek selera), czerwone wino, troche przecieru pomidorowego, ziola (pietruszka, bazylia), przyprawy (sol, pieprz, galka muszkatalowa) .
Mieso podsmazamy w duzym garnku na oliwie, solimym, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojona marchewke (seler), zalewamy pol szkalnki wina, odparowujemy. Dodajemy rozdrobione pomidory, przecier, puszke po pomidorach wody, przyprawy. Dusimy pod przykryciem, w razie czego dolewamy wody, przez ok 1,5godz.
Sos beszmel: lyzka masla, lyzka maki, szklanka mleka, sol, pieprz, galka muszkatalowa. Maslo przesmazamy z maka, zalewamy mlekiem caly czas mieszajac, przyprawiamy, zagotowujemy uwazamy aby sie nie przypalilo.
W naczyniu zaroodpornym (mozemy nasmarowac tluszczem) ukladamy kolejno: bolognese, beszmel, ser tarty (org. parmezan+mozzarella), platy makaronu lasagna. Powinny byc 3-4 warstwy, ostatnia to bolognese z "plamami" beszmel i ser. Nie mozna ukladac do samego brzegu, bo makaron rosnie. Zapiekamy w piekarniku ok godz (jakby sie zbyt szybko zapieklo, przykrywamy folia aluminiowa). Danie pracochlonne, wiec bolognese warto zgotowac dzien wczesniej.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
KURCZAK PO DIABELSKU

Pollo alla diavola Kurczak po diabelsku
Skrzydelka (male udka) z kurczaka, biale wino, marchewki, ziemniaki, pomidory z puszki, sol, pieprz, papryczki chilli, ziola (rozmaryn, pietruszka, tymianek, majeranek... co kto lubi).
Skrzydelka solimy i pieprzymy, podsmazamy mocno na oleju, dodajemy pokrojone na duze kawalki warzywa, zalewamy bialym winem, przyprawiamy. Dodajemy pokrojone pomidory, dusimy przynajmniej pol godz.
Mozemy przygotowac w garnku lub w piekarniku.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
RISOTTO I CON FUNGHI

Ok szklanki ryzu (najlepszy jest okragly, wloski, ale z normalnym tez sie da), oliva, cebula, czosnek, pietruszka, pieczarki, parmezan tarty, maslo, biale wino, bulion
Na rozgrzana olive wsypujemy ryz, podsmazamy, dodajemy polowe posiekanej cebuli i czosnku oraz pietruszke, przyprawiamy. Podsmazamy caly czas mieszajac. Nastepnie zalewamy bialym winem (ok pol szklanki), jak odparuje podlewamy bulionem. Osobno podsmazamy reszte cebuli, czosnku i pieczarki pokrojone na polowki/cwiartki (wystarcza dwie minuty), solimy i pieprzymy. Ryz ciagle mieszamy, dodajemy kilka lyzek masla, pieczarki, parmezan - ma byc kremowo i kleiscie.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ŻÓŁTA SAŁATKA wg Zołzy

Składniki:

* ser żółty
* ananas z puszki
* kukurydza z puszki
* majonez

Sposób przygotowania:

Składniki dobieramy wg uznania - ja daję puszkę ananasa, pół albo 3/4 puszki kukurydzy i sera na oko, ale mniej. Ser kroję w kosteczkę mniejszą niż kukurydza, a ananasa dziś np. kupiłam krojonego - ale jeśli mam plastry, kroję na mniejsze kawałki, niż te gotowe.
Wszystko wrzucamy do miski, daję 2 łyżki majonezu ["czubate"] i merdam. Nie doprawiam, najbardziej lubię takie naturalne. Jest pyyyyycha! :-D
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
BUŁECZKI

farsz:
- 2 kiełbaski toruńskie
- ok 10 pieczarek
- 2 mniejsze cebule
- papryka czerwona
- przyprawy: papryka słodka i ostra, pieprz, bazylia

Kiełbaskę pokroić w niewielkie kawałki i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone cebule i paprykę (wszystko dość drobno pokrojone). Podsmażać aż wszystko zmięknie. Kiedy wszystko jest prawie miękkie dodać pokrojone pieczarki. Doprawić. Najlepsze jest dość pikantne.


- 8 bułek kajzerek
- ser żółty
- mleko

bułki przekroić na pół, przeciętą stroną pomoczyć w mleku. Najlepiej maczać bułki od razu przed nałożeniem farszu żeby mleko nie wsiąknęło zbyt głęboko i byłeczki nie zrobiły się zbyt twarde.
Na posmarowaną blachę wyłożyć bułeczki, dawać na nie farsz (ok. łyżki) i na wierzch plasterki sera żółtego.

Piec w wysokiej temp (powyżej 200C) ok 15 minut. Bułeczki muszą się lekko zarumienić a ser stopić na wierzchu.

Oczywiście mozna zastgępować wszystko wszystkim. Generalnie przepis służył do pozbycia się lodówkowych resztek:)

edit: bułeczki świetnie smakują następnego dnia na zimno, fajne np do zabrania do pracy.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry