Misialina
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 8 Sierpień 2010
- Postów
- 2 208
ŚLIMACZKI FRANCUSKIE
1 op ciasta francuskiego ( takiego w rolce)
20 dag szynki
15 dag sera startego np. GOUDA
por
kukurydza-ok 3-4 łyżki
1 białko
1 łyżka śmietany
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Więc...pokrojonz szynka i por, kukurydza, starty ser wędrują do miski...dodajemy śmietanę, białko i przyprawy...wszystko mieszamy...następnie ciasto francuskie rozwijamy, i cały farsz rozciągamy na cieście...zawijamy jak roladę i kroimy w krążki....wyjdą ślimaczki, które układamy na blaszce na papierze do pieczenia...każdego ślimaczka smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st na ok 20-25 min...pychotki...ja podaję z keczupem (sos pomidorowy) który sama robię jak jest sezon w ogrodzie u mojego teścia na pomidory...ślimaczki są świetne jak wpadają do nas goście...wspaniała przekąska
1 op ciasta francuskiego ( takiego w rolce)
20 dag szynki
15 dag sera startego np. GOUDA
por
kukurydza-ok 3-4 łyżki
1 białko
1 łyżka śmietany
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Więc...pokrojonz szynka i por, kukurydza, starty ser wędrują do miski...dodajemy śmietanę, białko i przyprawy...wszystko mieszamy...następnie ciasto francuskie rozwijamy, i cały farsz rozciągamy na cieście...zawijamy jak roladę i kroimy w krążki....wyjdą ślimaczki, które układamy na blaszce na papierze do pieczenia...każdego ślimaczka smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st na ok 20-25 min...pychotki...ja podaję z keczupem (sos pomidorowy) który sama robię jak jest sezon w ogrodzie u mojego teścia na pomidory...ślimaczki są świetne jak wpadają do nas goście...wspaniała przekąska
Ostatnio edytowane przez moderatora: