dubeltówka86
Mama Emilki i Joasi
CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI
Składniki
1 szklanka jogurtu (bez znaczenia jaki)
2. Żółtka ucieramy na jasną puszystą masę z połową cukru, następnie dodajemy jogurt, olej, wanilię i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy drugą połowę cukru i ubijamy aż masa będzie gładka i lśniąca.
3. Do masy z żółtkami dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy delikatnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy tak, aby jak najmniej opadło. Przelewamy do blaszki (24 x 24cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 175°C ok. 15 minut. wyjmujemy z piekarnika wysypujemy gruszki i pieczemy dalsze 30 min
Zamiast gruszek można dać innych owoców (jabłek, śliwek, brzoskwiń lub truskawek)
Smacznego
Polecam stronkę Fabryka Przepisów – Na słodko mnóstwo przepisów na pyszne słodkości
Składniki
1 szklanka jogurtu (bez znaczenia jaki)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 4-5 dużych gruszek (jak są miękkie to nie musimy gotować)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2. Żółtka ucieramy na jasną puszystą masę z połową cukru, następnie dodajemy jogurt, olej, wanilię i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy drugą połowę cukru i ubijamy aż masa będzie gładka i lśniąca.
3. Do masy z żółtkami dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy delikatnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy tak, aby jak najmniej opadło. Przelewamy do blaszki (24 x 24cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 175°C ok. 15 minut. wyjmujemy z piekarnika wysypujemy gruszki i pieczemy dalsze 30 min
Zamiast gruszek można dać innych owoców (jabłek, śliwek, brzoskwiń lub truskawek)
Smacznego
Polecam stronkę Fabryka Przepisów – Na słodko mnóstwo przepisów na pyszne słodkości
Ostatnio edytowane przez moderatora: