reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

RYBA PO JAPOŃSKU

- 1kg filetów rybnych
- ogórki konserwowe
- papryka konserwowa
- cebula
- ciasto naleśnikowe (ciut gęstsze niż na naleśniki)

Zalewa:

- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki octu
- 1/2 łyżki cukru
- przecier pomidorowy
- łyżeczka ketchupu
- sól, pieprz, można dodać przyprawę do ryb

Filety, pokroić na kawałki, przyprawić i zamaczać w cieście naleśnikowym - smażyć. Ogórki, cebulę i paprykę posiekać. Składniki zalewy zagotować. W głębokim naczyniu układać: rybę z warzywami i zalać gorącą zalewą.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
ZUPA SEROWA

Najpierw gotujemy rosół (przepisu nie podaję, bo każda gotuje wg własnego uznania).
Na oleju podsmażamy pokrojoną białą część pora i posiekane 3 ząbki czosnku. Wkładamy do 2 l gorącego rosołu. Dodajemy 2-3 kremowe topione serki, mieszamy dokładnie, gotujemy 5 min, przyprawiamy do smaku. Zupę podaje się z grzankami, posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :-)

Dodam od siebie, że wzięłam tylko 1,5 ząbka czosnku, bo mieliśmy bardzo duży. Warzywa z rosołu zmiksowałam blenderem ma papkę i wrzuciłam do zupy, dzięki temu, nic w niej nie pływało i zrobiła się kremowa :-)
Ponieważ ostatnio trwała tutaj dyskusja na temat zupy pomidorowej to też daję przepis gazetowy, który zamierzam w najbliższej przyszłości wypróbować :-)

ZUPA POMIDOROWA

2 l rosołu zagotować. 2 ząbki czosnku posiekać, zeszklić na oleju. Dołożyć puszkę pomidorów z zalewą, dusić ok 15min. Włożyć do rosołu wraz z ciecierzycą z puszki i 2 łyżkami posiekanej natki oraz bazylii. Gotować 10min. Zmiksować przyprawy. Podawać z makaronem.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
CHLEBEK

- 1 kg mąki pszennej
- otręby
- 2 łyżki słonecznika łuskanego, siemienia lnianego i pestek z dyni
- 10 dkg drożdży - rozpuścić w 1 szklance ciepłego mleka i 3 szklankami ciepłej wody

Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia, piec godzinę w temperaturze 200 stopni, aż się zarumieni.

ZUPA MEKSYKAŃSKA

50 dkg piersi z kurczaka
puszka kukurydzy i puszka fasoli czerwonej
papryka czerwona
5 kiszonych ogórków
3 cebule
6-8 łyżek ketchupu lub przecieru pomidorowego
4 łyżki oliwy
sok z cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz

Mięso pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie zrumienić na połowie tłuszczu. Cebulę posiekać, zeszklić. Paprykę, ogórki pokroić w kostkę i dodać do cebuli, dusić około 5 minut. Dodać kukurydzę i fasolę wraz z zalewą oraz mięso. Zaleć wodą, tak, aby otrzymać konsystencję zupy o pożądanej gęstości. Zagotować, cały czas mieszając. Ketchup i natkę dodać na samym końcu.


SMACZNEGO!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE TUTTI-FRUTTI

Ja wszystko robię "na oko" i mam nadzieję, że to co podam bedzie w miarę adekwatne do rzeczywistości:)

- biszkopt - ja kupuję spód tortowy zwykły, jasny
- paczka mrożonej mieszkanki owocowej - maliny, truskawki, jagody ito (a najlepsze są owoce z kompotu)
- 2 budynie śmietankowe
- smietana kremówka do ubicia
- smietan fix
- mandarynki

Targam biszkopt na kawałki wielkości ok 2x3 cm ( nie za małe kawałki bo się rozwalają) i kawałeczki wrzucam do dużej miski. Rozmrażam owoce i koniecznie odsączam z nich nadmiar wody. Mieszam z biszkoptem w misce i pozostawiam na godzinę, żeby wszystko się ładnie zmieszało i biszkopt nasiąknął owocami - musi stać się miękki.
Na dużym dużym talerzu lub paterze robię z mieszanki biszkoptu i owoców duży kopiec (jak kopiec kreta).
Gotuję 2 budynie ale z mniejszą ilością mleka niż normalnie, ok 2/3 mleka z tego co jest podane na opakowaniu - musi być gęsty. Gotowym budyniem zalewam kopiec owoców i pozostawiam do wystygnięcia w zimnym miejscu - polecam balkon ale uwaga na ptaki:)
Ubijam smietanę, musi być jej sporo żeby przykryć cały kopiec. Do smietany dorzucam śmietan-fix żeby dłużej się trzymała. Cały kopiec smaruję śmietaną i na talerzu dookoła układam kawałeczki mandarynki stawiając pionowo półksiężyce mandarynek jeden obok drugiego i tak dookoła. Tylko jeden poziom tych mandarynek przy talerzu, bardziej dla ozdoby.

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam bo piszę z głowy... :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
BLOK CZEKOLADOWY Z DZIECIŃSTWA

25 dkg mleka w proszku
1,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
0.5 szklanki mleka
1 kostka masła
4 łyżki kakao

zagotować razem cukiem z mlekiem i cukrem waniliowym- ok. 20 minut na maluteńkim ogniu.
w drugim garnuszku roztopić margarynę i kakao. zmieszać wszystko ze sobą i na samym końcu powolutku dodawać mleko w proszku, mieszając, żeby się kluski nie zrobiły. Do tego bakalie wg uznania- ja daję migdały i skórkę pomarańczową kandyzowaną, można dać pokruszone herbatniki typu be-be. wszystko wylewamy na blachę, wygładzamy i wstawiamy do lodówki aż stężeje- najlepiej zrobić na wieczór i na noc do lodówki...słowem pychota i smak dzieciństwa
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ŚWIĄTECZNE CIASTO DO PRACY - AMERYKANIEC

6 jaj
1.5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka orzechów włoskich
1.5 łyżeczki sody
1.5 łyżeczki cynamonu
1łyżeczka proszku do pieczenia
5 jabłek

utrzeć jajka z cukrem, dodać do tego olej i mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. na koncu dodać pokrojone na niewielkie kawałeczki jabłka i pokruszone-ale nie za drobno- orzechy. wywalić na blachę, piec w 180 stopniach przez 50 minut. Rośnie wielkie jak cholerka i na kilometr pachnie świętami:-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PASZTECIKI

Składniki:
ü ½ kg mąki
ü 25 dag sera białego (zmielić)
ü ½ szklanki śmietany
ü ½ kostka margaryny
ü 1 jajko całe
ü 1 żółtko
ü Proszek do pieczenia

Wykonanie:
Proszek wsypać do śmietany, wymieszać. Mąkę, ser, jajka, śmietanę wymieszać razem wyrobić ciasto aż nie będzie się kleiło do rąk (można dodawać mąkę). Rozwałkować tak jak na pierogi. Farsz z mięsa mielonego zrobić wedle uwagi. Nadzienie dawać jak do pierogów smażyć na oleju na małym ogniu aż będą rumiane.

SMACZNEGO J
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
DUSZONKI czyli słynne danie Traschki :-)

Uwaga! Wszystkie składniki podane "na oko" jak przystało na konkretne danie jednogarnkowe.

- ziemniaki - tyle, żeby wypełniły ok połowę naczynia żarodopornego
- 2 nieduże marchewki
- 1 duża cebula
- kilka liści kapusty białej lub włoskiej
- ok 35 dkg boczku
- 2 dobre kiełbaski
- koperek
- sól, pieprz

Duże naczynie żaroodoporne wyścielić liśćmi kapusty. Zemniaki pokroić w talarki i półtalarki (zależnie od wielkości ziemniaka) i wrzucić do naczynia z kapustą. Ziemniaki posolić i popieprzyć (uwaga - jeśli boczek jest słony to nie przesadzajcie z solą). Marchewkę i cebulę pokroić w drobne talarki i wrzucić na ziemniaki. Boczek i kiełbasę pokroić i wrzucić na wierzch. Na to dać koperek. Przykryć liściem kapusty i zamknąć naczynie pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym na co najmniej 200C przez ok 45-50 minut, wyjąć i wymieszać. SPrawdzić miękkość ziemniaków i dać z powrotem do piekarnika aż ziemniaki zmiękną.

Najlepsze z maślanką lub kefirem!

 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
DUSZONKI IRONII

wszystko na oko

-ziemniaki
- papryka czerwona
- jajko na twardo
- cebula
- ew kiełbasa
- śmietana
- papryka słodka i chilli w proszku

składniki przekładamy na zmiane w naczyniu żaroodpornym upieczoną zapiekanke polewamy opcjonalnie smietanką i gotowe :) pyszne i sycące :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
CIASTO NA PIEROGI

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej,
1 jajko,
1/2 płaskiej łyżeczki soli, ok. 1 szklanki letniej wody

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić- ma być wolne.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry