reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

RYBA PO JAPOŃSKU

- 1kg filetów rybnych
- ogórki konserwowe
- papryka konserwowa
- cebula
- ciasto naleśnikowe (ciut gęstsze niż na naleśniki)

Zalewa:

- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki octu
- 1/2 łyżki cukru
- przecier pomidorowy
- łyżeczka ketchupu
- sól, pieprz, można dodać przyprawę do ryb

Filety, pokroić na kawałki, przyprawić i zamaczać w cieście naleśnikowym - smażyć. Ogórki, cebulę i paprykę posiekać. Składniki zalewy zagotować. W głębokim naczyniu układać: rybę z warzywami i zalać gorącą zalewą.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
ZUPA SEROWA

Najpierw gotujemy rosół (przepisu nie podaję, bo każda gotuje wg własnego uznania).
Na oleju podsmażamy pokrojoną białą część pora i posiekane 3 ząbki czosnku. Wkładamy do 2 l gorącego rosołu. Dodajemy 2-3 kremowe topione serki, mieszamy dokładnie, gotujemy 5 min, przyprawiamy do smaku. Zupę podaje się z grzankami, posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :-)

Dodam od siebie, że wzięłam tylko 1,5 ząbka czosnku, bo mieliśmy bardzo duży. Warzywa z rosołu zmiksowałam blenderem ma papkę i wrzuciłam do zupy, dzięki temu, nic w niej nie pływało i zrobiła się kremowa :-)
Ponieważ ostatnio trwała tutaj dyskusja na temat zupy pomidorowej to też daję przepis gazetowy, który zamierzam w najbliższej przyszłości wypróbować :-)

ZUPA POMIDOROWA

2 l rosołu zagotować. 2 ząbki czosnku posiekać, zeszklić na oleju. Dołożyć puszkę pomidorów z zalewą, dusić ok 15min. Włożyć do rosołu wraz z ciecierzycą z puszki i 2 łyżkami posiekanej natki oraz bazylii. Gotować 10min. Zmiksować przyprawy. Podawać z makaronem.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
CHLEBEK

- 1 kg mąki pszennej
- otręby
- 2 łyżki słonecznika łuskanego, siemienia lnianego i pestek z dyni
- 10 dkg drożdży - rozpuścić w 1 szklance ciepłego mleka i 3 szklankami ciepłej wody

Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia, piec godzinę w temperaturze 200 stopni, aż się zarumieni.

ZUPA MEKSYKAŃSKA

50 dkg piersi z kurczaka
puszka kukurydzy i puszka fasoli czerwonej
papryka czerwona
5 kiszonych ogórków
3 cebule
6-8 łyżek ketchupu lub przecieru pomidorowego
4 łyżki oliwy
sok z cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz

Mięso pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie zrumienić na połowie tłuszczu. Cebulę posiekać, zeszklić. Paprykę, ogórki pokroić w kostkę i dodać do cebuli, dusić około 5 minut. Dodać kukurydzę i fasolę wraz z zalewą oraz mięso. Zaleć wodą, tak, aby otrzymać konsystencję zupy o pożądanej gęstości. Zagotować, cały czas mieszając. Ketchup i natkę dodać na samym końcu.


SMACZNEGO!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE TUTTI-FRUTTI

Ja wszystko robię "na oko" i mam nadzieję, że to co podam bedzie w miarę adekwatne do rzeczywistości:)

- biszkopt - ja kupuję spód tortowy zwykły, jasny
- paczka mrożonej mieszkanki owocowej - maliny, truskawki, jagody ito (a najlepsze są owoce z kompotu)
- 2 budynie śmietankowe
- smietana kremówka do ubicia
- smietan fix
- mandarynki

Targam biszkopt na kawałki wielkości ok 2x3 cm ( nie za małe kawałki bo się rozwalają) i kawałeczki wrzucam do dużej miski. Rozmrażam owoce i koniecznie odsączam z nich nadmiar wody. Mieszam z biszkoptem w misce i pozostawiam na godzinę, żeby wszystko się ładnie zmieszało i biszkopt nasiąknął owocami - musi stać się miękki.
Na dużym dużym talerzu lub paterze robię z mieszanki biszkoptu i owoców duży kopiec (jak kopiec kreta).
Gotuję 2 budynie ale z mniejszą ilością mleka niż normalnie, ok 2/3 mleka z tego co jest podane na opakowaniu - musi być gęsty. Gotowym budyniem zalewam kopiec owoców i pozostawiam do wystygnięcia w zimnym miejscu - polecam balkon ale uwaga na ptaki:)
Ubijam smietanę, musi być jej sporo żeby przykryć cały kopiec. Do smietany dorzucam śmietan-fix żeby dłużej się trzymała. Cały kopiec smaruję śmietaną i na talerzu dookoła układam kawałeczki mandarynki stawiając pionowo półksiężyce mandarynek jeden obok drugiego i tak dookoła. Tylko jeden poziom tych mandarynek przy talerzu, bardziej dla ozdoby.

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam bo piszę z głowy... :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
BLOK CZEKOLADOWY Z DZIECIŃSTWA

25 dkg mleka w proszku
1,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
0.5 szklanki mleka
1 kostka masła
4 łyżki kakao

zagotować razem cukiem z mlekiem i cukrem waniliowym- ok. 20 minut na maluteńkim ogniu.
w drugim garnuszku roztopić margarynę i kakao. zmieszać wszystko ze sobą i na samym końcu powolutku dodawać mleko w proszku, mieszając, żeby się kluski nie zrobiły. Do tego bakalie wg uznania- ja daję migdały i skórkę pomarańczową kandyzowaną, można dać pokruszone herbatniki typu be-be. wszystko wylewamy na blachę, wygładzamy i wstawiamy do lodówki aż stężeje- najlepiej zrobić na wieczór i na noc do lodówki...słowem pychota i smak dzieciństwa
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ŚWIĄTECZNE CIASTO DO PRACY - AMERYKANIEC

6 jaj
1.5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka orzechów włoskich
1.5 łyżeczki sody
1.5 łyżeczki cynamonu
1łyżeczka proszku do pieczenia
5 jabłek

utrzeć jajka z cukrem, dodać do tego olej i mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. na koncu dodać pokrojone na niewielkie kawałeczki jabłka i pokruszone-ale nie za drobno- orzechy. wywalić na blachę, piec w 180 stopniach przez 50 minut. Rośnie wielkie jak cholerka i na kilometr pachnie świętami:-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PASZTECIKI

Składniki:
ü ½ kg mąki
ü 25 dag sera białego (zmielić)
ü ½ szklanki śmietany
ü ½ kostka margaryny
ü 1 jajko całe
ü 1 żółtko
ü Proszek do pieczenia

Wykonanie:
Proszek wsypać do śmietany, wymieszać. Mąkę, ser, jajka, śmietanę wymieszać razem wyrobić ciasto aż nie będzie się kleiło do rąk (można dodawać mąkę). Rozwałkować tak jak na pierogi. Farsz z mięsa mielonego zrobić wedle uwagi. Nadzienie dawać jak do pierogów smażyć na oleju na małym ogniu aż będą rumiane.

SMACZNEGO J
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
DUSZONKI czyli słynne danie Traschki :-)

Uwaga! Wszystkie składniki podane "na oko" jak przystało na konkretne danie jednogarnkowe.

- ziemniaki - tyle, żeby wypełniły ok połowę naczynia żarodopornego
- 2 nieduże marchewki
- 1 duża cebula
- kilka liści kapusty białej lub włoskiej
- ok 35 dkg boczku
- 2 dobre kiełbaski
- koperek
- sól, pieprz

Duże naczynie żaroodoporne wyścielić liśćmi kapusty. Zemniaki pokroić w talarki i półtalarki (zależnie od wielkości ziemniaka) i wrzucić do naczynia z kapustą. Ziemniaki posolić i popieprzyć (uwaga - jeśli boczek jest słony to nie przesadzajcie z solą). Marchewkę i cebulę pokroić w drobne talarki i wrzucić na ziemniaki. Boczek i kiełbasę pokroić i wrzucić na wierzch. Na to dać koperek. Przykryć liściem kapusty i zamknąć naczynie pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym na co najmniej 200C przez ok 45-50 minut, wyjąć i wymieszać. SPrawdzić miękkość ziemniaków i dać z powrotem do piekarnika aż ziemniaki zmiękną.

Najlepsze z maślanką lub kefirem!

 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
DUSZONKI IRONII

wszystko na oko

-ziemniaki
- papryka czerwona
- jajko na twardo
- cebula
- ew kiełbasa
- śmietana
- papryka słodka i chilli w proszku

składniki przekładamy na zmiane w naczyniu żaroodpornym upieczoną zapiekanke polewamy opcjonalnie smietanką i gotowe :) pyszne i sycące :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
CIASTO NA PIEROGI

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej,
1 jajko,
1/2 płaskiej łyżeczki soli, ok. 1 szklanki letniej wody

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić- ma być wolne.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry