traschka
Mama Marysi
TORT MALINOWY
- 300 g mrożonych malin
- 200 g serka mascarpone (jedno opakowanie)
- 50 g serka homogenizowanego waniliowego
- 400 g śmietany kremówki
- 100 g cukru ( w tym trochę cukru waniliowego)
- 1 śmietan-fix
- sok z połówki cytryny
- 100 ml szampana (ostatnio robiłam dla dzieci z szampana piccolo i wyszedł super)
- 4 łyżki płatków migdałowych
- kakaowe krążki do tortu
Maliny rozmrozić.
Zmiksować twarożki z cukrem, sokiem z cytryny. Powoli dolewać szampana ciągle mieszając.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan-fix i połączyć z masą serową. Masę podzielić na dwie części: mniejszą i nieco większą. Do mniejszej części dodać maliny.
Masą malinową posmarować pierwszy krążek, na to nałożyć drugi i ponownie posmarować masą z malinami. Na górę położyć ostatni krążek i posmarować go drugą masą serową (bez malin). Cały tort łącznie z bokami posmarować masą serową.
Lekko uprażyć płatki migdałowe - ja wkładam do rozgrzanego piekarnika na suchej blasze na kilka minut. Trzeba cały czas obserwować, bo badzo szybko nabierają koloru. Kiedy zrobią się lekko brązowe wyjąć z piekarnika. pozostawić na chwilę aby przestygły.
Torcik posypać płatkami migdałowymi i zjeść
- 300 g mrożonych malin
- 200 g serka mascarpone (jedno opakowanie)
- 50 g serka homogenizowanego waniliowego
- 400 g śmietany kremówki
- 100 g cukru ( w tym trochę cukru waniliowego)
- 1 śmietan-fix
- sok z połówki cytryny
- 100 ml szampana (ostatnio robiłam dla dzieci z szampana piccolo i wyszedł super)
- 4 łyżki płatków migdałowych
- kakaowe krążki do tortu
Maliny rozmrozić.
Zmiksować twarożki z cukrem, sokiem z cytryny. Powoli dolewać szampana ciągle mieszając.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan-fix i połączyć z masą serową. Masę podzielić na dwie części: mniejszą i nieco większą. Do mniejszej części dodać maliny.
Masą malinową posmarować pierwszy krążek, na to nałożyć drugi i ponownie posmarować masą z malinami. Na górę położyć ostatni krążek i posmarować go drugą masą serową (bez malin). Cały tort łącznie z bokami posmarować masą serową.
Lekko uprażyć płatki migdałowe - ja wkładam do rozgrzanego piekarnika na suchej blasze na kilka minut. Trzeba cały czas obserwować, bo badzo szybko nabierają koloru. Kiedy zrobią się lekko brązowe wyjąć z piekarnika. pozostawić na chwilę aby przestygły.
Torcik posypać płatkami migdałowymi i zjeść
Ostatnio edytowane przez moderatora: