reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

reklama
BAKŁAŻANY W POMIDORACH

przepis z głowy, wszystkie składniki na oko :)
1 bakłażan
kilka pomidorów (objetosciowo podobnie do bakłażana)
koncentrat pomidorowy, albo sos pomidorowy
zioła
ser żółty

bakłażana myjemy, okrawamy końcówki i kroimy na plasterki grubości ok 0,5cm (nie za grube). Plasterki porządnie solimy z dwóch stron i zostawiamy na durszlaku (talerzu) na ok godzinę. Bakłażany są gorzkie, sól wyciąga z nich gorzki sok, który powinien z nich wypłynąć.
Blaszkę smarujemy oliwą i kładziemy plasterki bakłażana. Na to pokrojone w plastry pomidory.
Robimy sosik: pół słoiczka koncentratu mieszamy z ulubionymi przyprawami - ja daję oregano, tymianek i czosnek + sól i pieprz. Tym smarujemy pomidory, fajnie jak sosu jest wiecej niż mniej. Na górę można zetrzeć odrobinę żóltego sera, polecam parmezan.
Wstawiam do piekarnika na ok 30-40 minut na 180C, trzeba sprawdzic czy bakłażany są już miekkiei zaczynają się leciutko rozpadać.
To taka przekąska, raczej nie na obiad ale super do kolacji. Uwielbiam!
 
pasta do chleba z bakłażanów


2-3 bakłażany
1 mała cebula
majonez
sól
pieprz

Piec bakłażany ok. 1,5h w 180 st. Po wyjęciu ściągnąć skórę, posiekać bakłażana drobno i odsączyć na sitku. Cebulę posiekać, posolić i zostawić aż zmięknie. Wymieszać wszystko z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Pyyycha
 
Deser wg Larvuni zmodyfikowany przez Aestimę

Trasia, robię budyń czyli gotuję mleko - ilość na oko, w kubeczku mieszam trochę zminego mleka z łychą mąki ziemniaczanej i to do gotującego się mleka wlewam i mieszkam, a wcześniej do mleka wrzucam łychę cukru i łyżeczkę masła. I na koniec łychę kaszy mannej jak chcę mieć deser z jej dodatkiem. tym zalewam owoce ( dziś np porzeczki i maliny i na wierzch też owoce i biszkopty, można kakaem posypać.]

Miesiowi robię bez cukru i na mm.
 
moon ogromniaste dzięki za linka do polędwiczek!!!:-) zrobiłam z ziemniaczkami z piekarnika (gotowe by Biedronka:-p) nawet dzieciakom smakowało a one wychowane na kuchni francuskiej, więc zapunktowałam u nich;-) na deser wspomniane wcześniej Tiramisu Brownies (zajebiaszcze, polecam:tak:) i muffinki zrobione specjalnie z myślą o dzieciach, bo bez cukru Muffiny mocno owocowe
 
Najszybsze ciasto świata;-) czyli biszkopt z jabłkami/śliwkami bez tłuszczu

6 jajek
3/4 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanil.
3/4 szkl. letniej wody
owoce(ja skroiłam na kawałki 6 średnich papierówek)

Nagrzać piekarnik do 180st. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do nich proszek do pieczenia. Później na zmianę dodawać wodę i mąkę(cały czas miksując). Na koniec dodać łyżką pianę i wymieszać delikatnie(też łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta i zapiec 5 min w piekarniku. Wyciągnąć, wyłożyć owoce, wylać drugą połowę ciasta i wstawić do piekarnika. Piec ok.20-25 min(biszkopt nie może się mocno zarumienić, bo będzie suchy). Sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło.
Pyszny jest też biszkopt z węgierkami(śliwki trzeba przekroić na pół)
Nie otwierajcie piekarnika w trakcie pieczenia, bo biszkopt opadnie

 
Ostatnia edycja:
reklama
mrsmoon for You :biggrin2:

Rafaello
2 szklanki mleka + 1 szklanka cukru zagotowac
1 szklanke mleka + 3 łyżki mąki pszennej + 3 łyzki mąki ziemniaczanej + 1 cukier waniliowy wszystko to wymieszac i dodac do tego mleka i cukru wczesniej ugotowanego zeby powstał "budyń"

1,5 kostki masła utrzec i dodac powstały wystudzony budyń, wymieszac i dodac 2 paczki wiórek kokosowych.
3 duze paczki krakersów układac na blaszce na przemian z kremem (trzy warstwy krakersów żeby wyszły, na wierzch krem)
posypac wiórkami i schłodzic
smacznego :-)

jeszcze wu znalazłam przepis ale nie wczytywałam sie w szczegóły
Rafaello
 
Do góry