BAKŁAŻANY W POMIDORACH
przepis z głowy, wszystkie składniki na oko
1 bakłażan
kilka pomidorów (objetosciowo podobnie do bakłażana)
koncentrat pomidorowy, albo sos pomidorowy
zioła
ser żółty
bakłażana myjemy, okrawamy końcówki i kroimy na plasterki grubości ok 0,5cm (nie za grube). Plasterki porządnie solimy z dwóch stron i zostawiamy na durszlaku (talerzu) na ok godzinę. Bakłażany są gorzkie, sól wyciąga z nich gorzki sok, który powinien z nich wypłynąć.
Blaszkę smarujemy oliwą i kładziemy plasterki bakłażana. Na to pokrojone w plastry pomidory.
Robimy sosik: pół słoiczka koncentratu mieszamy z ulubionymi przyprawami - ja daję oregano, tymianek i czosnek + sól i pieprz. Tym smarujemy pomidory, fajnie jak sosu jest wiecej niż mniej. Na górę można zetrzeć odrobinę żóltego sera, polecam parmezan.
Wstawiam do piekarnika na ok 30-40 minut na 180C, trzeba sprawdzic czy bakłażany są już miekkiei zaczynają się leciutko rozpadać.
To taka przekąska, raczej nie na obiad ale super do kolacji. Uwielbiam!