andariel
mama super dwójki :]
SZYBKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI [LUB INNYMI SEZONOWYMI OWOCAMI]
źródło: cyberprzestrzeń
składniki:
4 jaja
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
kostka margaryny (ja akurat używam Kasi)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (lub można dać 1 i do ciasta dodać więcej żółtek)
1 opakowanie cukru waniliowego
owoce
cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Wykonanie:
białka ubić na pianę, stopniowo dodając cukier; potem dodać żółtka i dokładnie wymieszać;
mąkę połączyć z proszkiem, przesiać (ja nie przesiewam) i dodać do masy jajecznej. Na końcu dodać ostudzoną, uprzednio roztopioną margarynę i dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, na wierzchu układać truskawki (można bardzo gęsto). Wg przepisu mają być przekrojone na pół, ale ja daję całe i uważam, że dzięki temu nie robi się z nich paćka potem.
Piecze się je 30-40 min. (w elektrycznym `góra-dół` piekę 40) w 180 st.C.
Po wyjęciu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
źródło: cyberprzestrzeń
składniki:
4 jaja
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
kostka margaryny (ja akurat używam Kasi)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (lub można dać 1 i do ciasta dodać więcej żółtek)
1 opakowanie cukru waniliowego
owoce
cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Wykonanie:
białka ubić na pianę, stopniowo dodając cukier; potem dodać żółtka i dokładnie wymieszać;
mąkę połączyć z proszkiem, przesiać (ja nie przesiewam) i dodać do masy jajecznej. Na końcu dodać ostudzoną, uprzednio roztopioną margarynę i dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, na wierzchu układać truskawki (można bardzo gęsto). Wg przepisu mają być przekrojone na pół, ale ja daję całe i uważam, że dzięki temu nie robi się z nich paćka potem.
Piecze się je 30-40 min. (w elektrycznym `góra-dół` piekę 40) w 180 st.C.
Po wyjęciu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.