reklama
Nasz wczorajszy obiad - miało być standardowo, a wyszło zupełnie inaczej ;-) SAMO PRZYSZŁO
pozwole sobie umiescic link do tego filmika tutaj, moze ktoras sie skusi na samodzielne pozyskanie soku z brzozu, ja zamierzam Pozyskiwanie Soku z Brzozy od Herbar - YouTube a owlasciwoasciach soku tutaj Sok z brzozy - Zapytaj lekarza - Porady lekarza - Zdrowie i psychologia - Polki.pl
traschka
Mama Marysi
dla Zołzy ZAPIEKANKA KALAFIOROWA
- pół kalafiora
- pół brokuła (można dać tylko kalafior albo tylko brokuły)
- dwie duże cebule
- 20 dkg pieczarek (na oko
- 20 dkg wędzonej szynki (na oko
- jogurt naturalny
- przyprawy co kto lubi, u mnie: chilli, curry, pieprz, sól ziołowa, koperek
- ser żółty
Kalafiora i brokuła gotujemy na pół miękko.
Podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę. Po chwili smażenia dodaję trochę chilli. Dodać pieczarki.
Kroimy szynkę w kostkę.
Ukłądamy w naczyniu do zapiekania warstwowo: brokuły+kalafior, szynka, cebula i pieczarki i znowu brokuły+kalafior... Wychodzą zwykle dwie pełne warstwy.
Sos: Do jogurtu dodać wszystkie przyprawy i polać nim zapiekankę.
Na górę zetrzeć trochę żółtego sera.
Smacznego
- pół kalafiora
- pół brokuła (można dać tylko kalafior albo tylko brokuły)
- dwie duże cebule
- 20 dkg pieczarek (na oko
- 20 dkg wędzonej szynki (na oko
- jogurt naturalny
- przyprawy co kto lubi, u mnie: chilli, curry, pieprz, sól ziołowa, koperek
- ser żółty
Kalafiora i brokuła gotujemy na pół miękko.
Podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę. Po chwili smażenia dodaję trochę chilli. Dodać pieczarki.
Kroimy szynkę w kostkę.
Ukłądamy w naczyniu do zapiekania warstwowo: brokuły+kalafior, szynka, cebula i pieczarki i znowu brokuły+kalafior... Wychodzą zwykle dwie pełne warstwy.
Sos: Do jogurtu dodać wszystkie przyprawy i polać nim zapiekankę.
Na górę zetrzeć trochę żółtego sera.
Smacznego
Przepis na zalewę do mięska do pieczenia.
marynata na 1-3 kg mięsa
Gotujemy to wszystko i studzimy. Wkładamy mięso na 5 dni. Po 5 dniach wyjąć, opłukać zimną wodą. Można obsypać jakąś przyprawą [ja wolę bez], położyć na mięsie listek laurowy i obwiązać nitką wędliniarską [to też sobie daruję ;-)].
Można wziąć polędwiczki wieprzowe, schab, szynkę, karkówkę.
Ja zmniejszam ilość soli, ale daję sporo czosnku.
Tylko potem piekę "na oko" ;-) Bo w przepisie jest podane, jak to robić na parze w termocudzie.
marynata na 1-3 kg mięsa
- 3 l wody
- 100 g soli
- 30 g cukru
- 5 ząbków pokrojonego czosnku
- 3 listki laurowe
- 3 ziarenka jałowca
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
Gotujemy to wszystko i studzimy. Wkładamy mięso na 5 dni. Po 5 dniach wyjąć, opłukać zimną wodą. Można obsypać jakąś przyprawą [ja wolę bez], położyć na mięsie listek laurowy i obwiązać nitką wędliniarską [to też sobie daruję ;-)].
Można wziąć polędwiczki wieprzowe, schab, szynkę, karkówkę.
Ja zmniejszam ilość soli, ale daję sporo czosnku.
Tylko potem piekę "na oko" ;-) Bo w przepisie jest podane, jak to robić na parze w termocudzie.
Ostatnio edytowane przez moderatora:
asinka85
Mama Tymona i Niny :-*
Ja robiłam według tego przepisu szynkę i była przepyszna :-)
W mojej kuchni: Świąteczna szynka pieczona wg Aleex
W ogóle strasznie lubię ten blog. Polecam ciasto o pięknej nazwie "styropian"
W mojej kuchni: Świąteczna szynka pieczona wg Aleex
W ogóle strasznie lubię ten blog. Polecam ciasto o pięknej nazwie "styropian"
reklama
SZARLOTKA
ciasto:
3 SZKL. MĄKI
5 ŻÓŁTEK
250G MARGARYNY
1/2 SZKL. CUKRU PUDRU
EW. 2 ŁYŻKI ŚMIETANY(TYLKO JEŻELI CIASTO JEST ZA GĘSTE)
1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
1-2 SŁOIKI JABŁEK PRAŻONYCH - ZALEŻY JAK DUŻA BLACHA(JA KUPUJĘ ZE STOVITU)
PIANKA:
5 UBITYCH NA SZTYWNO BIAŁEK
1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY
1/3 SZKL. CUKRU PUDRU
Zagnieść ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę, resztę w woreczek i do lodówki/zamarażalnika. Rozwałkowane ciasto posypać bułką tartą.
Do ubitych białek dodać budyń w proszku i cukier puder, wymieszać mikserem.
Na ciasto wyłożyć jabka, na jabłka piankę, na piankę zetrzeć na tarce resztę ciasta.
Piec 45 min. w 180 st.
edit: na blachę 25x35 daję dwa słoiki http://foodini.pl/produkt.php?id=2411 i szarlotka jest mocno jabłkowa
ciasto:
3 SZKL. MĄKI
5 ŻÓŁTEK
250G MARGARYNY
1/2 SZKL. CUKRU PUDRU
EW. 2 ŁYŻKI ŚMIETANY(TYLKO JEŻELI CIASTO JEST ZA GĘSTE)
1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
1-2 SŁOIKI JABŁEK PRAŻONYCH - ZALEŻY JAK DUŻA BLACHA(JA KUPUJĘ ZE STOVITU)
PIANKA:
5 UBITYCH NA SZTYWNO BIAŁEK
1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY
1/3 SZKL. CUKRU PUDRU
Zagnieść ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę, resztę w woreczek i do lodówki/zamarażalnika. Rozwałkowane ciasto posypać bułką tartą.
Do ubitych białek dodać budyń w proszku i cukier puder, wymieszać mikserem.
Na ciasto wyłożyć jabka, na jabłka piankę, na piankę zetrzeć na tarce resztę ciasta.
Piec 45 min. w 180 st.
edit: na blachę 25x35 daję dwa słoiki http://foodini.pl/produkt.php?id=2411 i szarlotka jest mocno jabłkowa
Ostatnia edycja:
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 13
- Wyświetleń
- 13 tys
- Odpowiedzi
- 46
- Wyświetleń
- 9 tys
- Odpowiedzi
- 11
- Wyświetleń
- 189 tys
- Odpowiedzi
- 64
- Wyświetleń
- 12 tys
- Odpowiedzi
- 18
- Wyświetleń
- 11 tys
A
Podziel się: