reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

SAŁATKA TORTELINI 2
Mamusia, podobna do Twojej, ale wrzucam, bo jadlam obie i różne są w smaku ( obie pycha:-))
ugotowane tortellini ( z grzybami/ serem/ mięsem)
pokrojona szynka
pokrojony ser ( drobno pokrojone)
może być ablo kukurydza albo pokrojona w kosteczkę czerwona papryka ( albo to i to)
i uwaga! cały pęczke koperku i szypiorku- drobno pokroić.
zalać te wszystkie składniki takim sosem- jog. nat+ 2 łyżki majonezu+ ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Ta sałatka nie wymaga przypraw dzięki temu, że jest ten czosnek, szczypior i koper. One jakoś tak się ze sobą kompnują...Zanim doprawicie czymkolwiek naprawdę najpierw spróbujcie!:) I nie bójcie się dać po całym pęczku sz. i k. - naprawdę rewelacja i nawet Ci co koperku nie lubią u mnie zajadają się!!
 
reklama
Przepis na klasyczny Sachertorte został stworzony przez młodego cukiernika, Franza Sachera, w Wiedniu, w XIX wieku. Stał się słynnym na całym świecie i obowiązkowym deserem w kawiarni Hotelu Sacher w centrum Wiednia. Jak się domyślacie - podany przeze mnie przepis nie jest oryginalny, bo receptura jest pilnie strzeżona. Ale jest to jedna z bardzo dobrych interpretacji ;). Tort jest delikatny, czekoladowy, przełożony marmoladą morelową i koniecznie podawany z kleksem bitej śmietany ... (choć decyzja i tak należy do Was:). Przepis podany przez Pierre Hermé w 'Desery'. Polecam!* propozycja podana przez

Was w 'Koncercie Życzeń'
sachertorte_4.jpg
Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 8 żółtek
  • 10 białek
  • szczypta soli
  • 140 g cukru pudru, lekko aromatyzowanego wanilią
  • 125 g mąki, przesianej
  • 8 łyżek marmolady morelowej
Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Masło roztopić. Żółtka utrzeć trzepaczką, dodać roztopione masło i czekoladę, wymieszać.
Białka z solą ubić na sztywną pianę i, stopniowo wsypując cukier ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i, stopniowo wsypując mąkę, mieszać delikatnie, aż składniki się połączą. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać ciasto.
Ciasto przełożyć do dwóch form o średnicy 24 cm, wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (piekłam troszkę krócej), aż ciasta wyrosną i patyczek wetknięty w środek każdego z nich będzie czysty i suchy. Wystudzić całkowicie na kratce.
Po ostygnięciu, pierwszą część ciasta ułożyć na paterze, posmarować marmoladą morelową, przykryć drugą częścią.
Polewa czekoladowa (wg innego autora):

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 160 g kremówki
Czekoladę połamać, razem z kremówką umieścić w małym garnuszku, delikatnie podgrzewając i mieszając czekać na rozpuszczenie się czekolady, nastepnie od razu zdjąć z palnika. Zbyt długie trzymanie na ciepłym lub zbyt gorącym palniku spowoduje, że całość może się zwarzyć. Jak polewa będzie gładka, wylać na tort, wyrównać.
Podawać z kleksem bitej śmietany.
Smacznego :)
 
Ogladalm ostatnio program Rewolucja na talerzu i wyprobowalam przepis na MINI SZARLOTKI, sa naprawde bardzo dobre a z lodami to juz nie wspomne...
A tu przepis
na masę jabłeczną:
1kg jabłek
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka masła

na ciasto:
1 szklanka otrąb owsianych
1 szklanka mielonych migdałów
¼ szklanki cukru
50g masłaJabłka obrać i pokroić w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszać mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnić kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałożyć na to ciasto. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Tradycyjna porcja szarlotki 470 kcal, nasza wersja 335 kcal
 
Rolada serowa na przystawkę - dla AgatyR ;-) :-)

30dag sera żółtego, najlepiej salami, bo jest wyraźny w smaku. Serek almette śmietankowy, 3 jajka ugotowane na twardo, fragment brokuła, kilka (4-5) rzodkiewek, natka pietruszki, 3-4 pieczarki, mała cebula. Ser pakujemy do woreczka foliowego, a następnie wrzucamy do wrzątku, na ok. 30 min. W tak zwanym międzyczasie – wodę należy wymienić. Z całej reszty robimy farsz, dziabdziając razem. Tylko cebulkę i pieczarki, drobno pokrojone podsmażamy. Po wyjęciu ser jest plastyczny. Rozciągamy go na natłuszczonym blacie, pokrywamy farszem i zwijamy, jak makowiec. Delikatnie przenosimy na folię aluminiową, zawijamy i pakujemy do lodówki, żeby się ścisnęła. Mniam:)! Takie przystawki to ja lubię podawać.

Nie wiem, czy będzie widać, ale tu jest foto do tego dania: Facebook
 
Nuggetsy
4 pojedyńcze piersi, sól, pieprz, ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, mąka, jajko, bułka tarta
Piersi pokroić w paski przyprawić obtaczać w mące jajku i bułce i usmażyć....wychodzą naprawde rewelacyjne

Półmisek wędlin i koreczki w ananasie
składniki dowolne...chodzi bardziej o prezentacje:-)
550xnl.jpg


Rolada z piersi
4 piersi rozbić na płasko, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką, ułożyć na folii aluminiowej tak żeby na siebie zachodziły, na wierzch ułożyć pół starkowanej na grubych oczkach cukinii, 6 pokrojonych w plasterki i usmażonych pieczarek oraz paseczki kolorowych papryk, zawinąć w roladę i owinąć ciasno w folię piec w 180C 45 min kroić mocno schłodzone

Sałatka Gyros
Kapusta pekińska, 2 papryki kolorowe, biała część pora, puszka kukurydzy, 5 ogórków konserwowych (dużych), 5 piersi lub 0,5kg polędwicy, 6 łyżek keczupu, 6 łyżek majonezu, przyprawa do gyrosa.....
Mięso przyprawić przyprawą do gyrosa i usmażyć, resztę składników pokroić, kapustę i pora w paski, paprykę, ogórki i piersi w kostkę, dla efektu układać w przeźroczystej misce warstwami lub dla leniwych wszystko wymieszać...

Tosty z masłem czosnkowym
1 lub 2 długie bagietki pokrojone w ukośne kromki, kilka łyżek masła wymieszanego z 3 ząbkami czosnku i ziołami typu, koperek, szczypiorek.....kromki posmarować masłem i zapiec w piekarniku przez kilka minut tylko zeby były lekko chrupkie a masło rozpuszczone

To narazie tyle Agatko jak cos mi sie jeszcze przypomni to napisze:tak:
 
Ostatnia edycja:
rolada szpinakowa

ciasto


1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
4 jajka
sól
pieprz


Potrzebny będzie papier do pieczenia.


wypełnienie:
1 serek almette chrzanowy
1 serek almette śmietankowy
łosoś wędzony (opakowanie 200g) lub szynka


Szpinak rozmrozić na patelni, dodać masło, czosnek i przyprawy do smaku. Nadmiar wody odparować lub odcedzić. Masę ostudzić.
Do zimnej masy dodać 4 żółtka i zmiksować. Ubić białka na sztywno i dodać do masy mieszając łyżką (nie miksować).
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim masę szpinakową (na wymiar blachy).. Piec ok 10-15 min w 180st.
Po upieczeniu wyjąć blachę i ostudzić placek(ma pozostać na papierze).
Wymieszać oba serki i posmarować nimi zimny placek. Na serki ułożyć plastry łososia(szynki). Zrolować placek i owinąć folią aluminiową. Wstawić do lodówki.


Smacznego:-)
 
Agata R - pytałaś o coś na ciepło.. u mnie sprawdzają się gęste zupy i potrawki- można zrobić wielki gar szybko i bezproblemowo - to moje ulubione:

Zupa serowa:
do kupienia: 2 kostki rosołowe, 0,5kg mięsa mielonego (najlepiej wołowe), 0,5kg pieczarek, 2serki topione (najlepiej emmentaler), pietruszka zielona
Mięso posiekać drobno i przysmażyć w garnku na oleju, w drugim przysmażyć pokrojone pieczarki. Wszystko zalać wodą (tak na 5 cm powyżej mięsa, ma byś gęsta!), dodać kostki rosołowe i pokrojone serki topione, sól, pieprz do smaku i pogotować jeszcze z pół godziny, aż się wszystko rozpuści. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Najlepsza, jeśli się przygotuje dzień wcześniej i postoi przez noc! :)
Ja często robię duuużo, więc wszystkie składnikix2....

Chilli con carne:

Składniki: puszka krojonych pomidorów bez skóry, 1op. "passaty"/przecieru z pomidorów, puszka groszku, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, fasolka szparagowa (mrożona 1op-ok.0,5kg), 0,5-1kg mięsa mielonego, chilli w proszku.

Mięso podsmażamy na oleju, potem wrzucamy całą resztę :D i chwilę to gotujemy, ilość przecieru pomidorowego do smaku, tak samo z ostrością i ilością chilli...
To już mega szybki przepis, a jaki smaczny! I super pikantny na imprezy pod piwko :)
 
ŁAZANKI

Produkty (na wielki gar): główka białej kapusty, 0,5kg kiszonej, 4 cebule, 1 większa kiełbasa - np. toruńska, 0,5kg pieczarek, ok. 300g wędzonego boczku, makaron łazanki-0,5kg, liść laurowy, ziele angielskie, 1 kostka rosołowa,
kapustę świeżą i kiszoną pokroić w miarę drobno i gotować w małej ilości wody do miękkości z zielem ang., kostką rosołową i liściem laurowym (mi to zajęło chyba z 2h...:wściekła/y:). Na oddzielnej patelni przysmażyć na oleju pokrojony boczek, kiełbasę, pieczarki i cebulę - ja dodałam jeszcze trochę chilli, bo lubię wszystko na ostro. Ugotować makaron.
Jak kapusta będzie miękka odcedzić ją z wody, i w 1 dużym garze wymieszać wszystkie składniki...
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
PUSZYSTA BABKA CYTRYNOWA

- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szk. oleju
- 1 szk. mąki zwykłej
- 1 szk.mąki ziemniaczanej
- 1 duża cytryna
- 1 cały cukier waniljowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta soli

jajka + cukier + cukier waniljowy miksujemy (ok 15 minut) dodać olej i sok z cytryny i miksować znów około 15 minut aż podwoi swoją wielkość i zrobi się praiwe białe. Mąkę zw + ziemniaczaną zmieszać z proszkiem i solą w osobnej misce i przez sito po trochu dodawać do zmiksowanych składników tu już nie miksować tylko delikatnie wymieszać.szybko wlać do formy i piec w tem 180 stopni z termoobiegiem przez ok 35 minut. Należy wykonać wg tej kolejności inaczej babaka nie urośnie dobrze. jak wystygnie można polać lukrem

Lukier


szklanaka cukru pudru przesiana przez sito i wlewać stopniowo wrzącą wodę (około pół szklanki tak na oko) ucierać aż nie będzie czuć grudek cukru pudru i szybko polać babkę można posypać ozdobami (kolorowymi "pałeczkami")

serdecznie polecam

smacznego
 
Do góry