CHŁODNIK LITEWSKI
pęczek botwinki z buraczkami
1/2 średniej cytryny
1 łyżeczka cukru
1 szklanka bulionu
1 ogórek średni
4 -5 rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
1 duży jogurt naturalny
1 średni kefir
Botwinkę i buraczki umyć i posiekać. Zalać szklanką bulionu, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować ok. 30 min bez przykrycia (wywar musi zrobić się dość gęsty). Schłodzić.
Na tarce zetrzeć ogórek i rzodkiewki. Koperek i szczypiorek posiekać.
Do schłodzonego wywaru dodać jogurt naturalny i kefir oraz rozdrobnione warzywa. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
I tyle roboty:-)
Jeżeli buraczki z botwinki są malusie, albo prawie ich nie ma, można do gotowania dodać jednego buraka pokrojonego w ćwiartki, a po tych 30 min wyjąć go i wyrzucić. Wywar będzie miał lepszy smak i kolor. Całość musi postać najlepiej przez noc w lodówce, chłodnik musi się "przegryźć"
pęczek botwinki z buraczkami
1/2 średniej cytryny
1 łyżeczka cukru
1 szklanka bulionu
1 ogórek średni
4 -5 rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
1 duży jogurt naturalny
1 średni kefir
Botwinkę i buraczki umyć i posiekać. Zalać szklanką bulionu, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować ok. 30 min bez przykrycia (wywar musi zrobić się dość gęsty). Schłodzić.
Na tarce zetrzeć ogórek i rzodkiewki. Koperek i szczypiorek posiekać.
Do schłodzonego wywaru dodać jogurt naturalny i kefir oraz rozdrobnione warzywa. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
I tyle roboty:-)
Jeżeli buraczki z botwinki są malusie, albo prawie ich nie ma, można do gotowania dodać jednego buraka pokrojonego w ćwiartki, a po tych 30 min wyjąć go i wyrzucić. Wywar będzie miał lepszy smak i kolor. Całość musi postać najlepiej przez noc w lodówce, chłodnik musi się "przegryźć"
Ostatnio edytowane przez moderatora: