reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

CHŁODNIK LITEWSKI

pęczek botwinki z buraczkami
1/2 średniej cytryny
1 łyżeczka cukru
1 szklanka bulionu
1 ogórek średni
4 -5 rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
1 duży jogurt naturalny
1 średni kefir

Botwinkę i buraczki umyć i posiekać. Zalać szklanką bulionu, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować ok. 30 min bez przykrycia (wywar musi zrobić się dość gęsty). Schłodzić.
Na tarce zetrzeć ogórek i rzodkiewki. Koperek i szczypiorek posiekać.
Do schłodzonego wywaru dodać jogurt naturalny i kefir oraz rozdrobnione warzywa. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
I tyle roboty:-)
Jeżeli buraczki z botwinki są malusie, albo prawie ich nie ma, można do gotowania dodać jednego buraka pokrojonego w ćwiartki, a po tych 30 min wyjąć go i wyrzucić. Wywar będzie miał lepszy smak i kolor. Całość musi postać najlepiej przez noc w lodówce, chłodnik musi się "przegryźć"
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
CIASTO Z RABARBAREM NA KRUCHYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ

ok. 80-100 dag rabarbaru obranego kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, żeby puścił sok (wystarczy ok.1godz.)

ciasto:
3 żółtka miksujemy z 3/4 szklanki cukru na kogel mogel, do tego dodajemy i miksujemy 3/4 kostki miękkiego masła, olejek waniliowy, szczyptę soli
na koniec dosypujemy ok.1,5 szklanki mąki i całość już wyrabiamy ręką (musi się dać rozwałkować, więc jak za mało mąki, to podsypujemy do uzyskania zgrabnej, zwartej kulki)
wyrobione ciasto wkładamy w ściereczce do lodówki na ok. godzinę, żeby połączyć składniki - to ta sama godzina, co dla rabarbaru na puszczenie soku :-)

po godzinie wykładamy rozwałkowane ciasto na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 min w temp. 150st.

wyjmujemy podpieczone ciasto, rozkręcamy piekarnik do 180st., na cieście układamy odsączony rabarbar, wszystko posypujemy kruszonką (resza masła z kostki, cukier 1/4 szklanki, mąka ok. 1 szkl. - zagniatamy w proporcjach takich, żeby była zwarta masa - ja wkładam kulkę na pół godziny do zamrażarki i potem ścieram na grubych oczkach tarki)

tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na godzinę (najlepiej jak po upieczeniu dojdzie jeszcze przez chwilę w cieple, więc nie otwierajcie od razu piekarnika) - bardziej kruche robi się, jak całkiem wystygnie i na drugi dzień; wierzch najlepiej posypać cukrem pudrem

NO I ZAPOMNIAŁABYM - TEN SOCZEK Z CUKREM, KTÓRY ZOSTANIE PO ODSĄCZENIU RABARBARU WYSTARCZY UZUPEŁNIĆ WODĄ I MAMY WSPANIAŁY DOMOWY KOMPOCIK RABARBAROWY!! :-) PRZECIEŻ SZKODA WYLEWAĆ TAKIE PYSZNOŚCI, A NA UPAŁY JEST IDEALNY!

a to moje z wczoraj :-)
IMG_0327.jpg
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
CRUMBLE Z OWOCAMI

Jeśli chodzi o owoce mogą być różne: jabłka z bananami, gruszki, czereśnie, borówki i pyszne jest z rabarbarem, do jabłek i bananów dorzucam paczkę żurawiny

Kruszonka:
70g zimnego masła pokrojonego w kawałki
70 g cukru brązowego ( jak nie ma może być zwykły ale lepszy brązowy bo daje specyficzny smak)
70 g mąki pszennej
szczypta soli
orzechy laskowe rozdrobnione

Wszystko zagnieść i odstawić do lodówki ( konsystencja ma byc sypka)

Owoce: ( dzisiaj z rabarbarem)
na łyżce masła podsmażyć pokrojony w kawałeczki rabarbar, dodać 2 łyżki brązowego cukru, posypać cynamonem i 10 min smażyć

Owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, całość posypać ciastem...wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st...zapiekać ok 30-40 min aż góra się pięknie zezłoci...podawać na gorąco z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym...pychota i proste jak drut
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH

0,5 kg fileta z kurczaka
0,5 kg pieczarek
2 zupki chińskie (najlepiej jakieś ostre)

Fileta z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Z pieczarkami robimy to samo. Wkładamy wszystko do miski. Makaron z 2 zupek chińskich zalewamy 1 szklanką gorącej wody i czekamy aż napęcznieje (ja kupowałam najczęściej zupki z Knorra np. kurcze pieczone i wtedy ta przyprawę dodajemy do makaronu. Jeżeli zupki są z Vifonu, to nie dodajemy tłuszczu, przyprawy tak).Wszystko razem łączymy. Dodajemy majonez i ja jeszcze dodaję trochę pora.
Rewelacyjna na ciepło i zimno :-)

 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
KARKÓWKA W SOSIE MUSZTARDOWYM

Ja wymyśliłam to z głowy :p
Nas jest 2-óch, więc podam taką ilość jaką ja robiłam:

4 plastry karkówki
średnia cebula
0,5 słoika musztardy (ja najczęściej kupuję chrzanową, ale może być obojętnie jaka)
trochę mąki
woda
śmietana na zakłócenie

Cebulę drobno w kostkę i do rondelka na olej. Podsmażyć. Plastry karkówki oprószyć mąką i wrzucić do cebuli, chwilę podsmażyć. Zalać wodą i dodać przypraw do smaku. Gotować przez jakąś dłuższą chwilę (nigdy nie wiem ile :-p) aż mięsko będzie miękkie. Podlewać wodą jak woda wyparuje. Na koniec dodać musztardę i niech to się jeszcze chwilę w tym pogotuje. Na samym końcu zabielić śmietaną i sprawdzić w smaku czy wszystko ok.
Ziemniaczki do tego i nawet surówek nie trzeba, bo pyszny sosik :-)
Sz.to by cały czas się tym objadał :-D
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
CIASTO AMERYKAŃSKIE Z OLEJEM

5 jajek + 1,5 szklanki cukru zmiksować
Dolać 1,5 szklanki oleju i dalej miksować
Następnie dodać 3 szklanki mąki +1 łyżeczkę sody (cały czas miksując)
Następnie dodać 0,5 torebki cynamonu z 2 łyżkami kakao i dalej miksować

Następnie dodać 1 kg jabłek obranych i pokrojonych w kawałki +rodzynki, całość wymieszać łyżką
Ciasto wlać na blachę i upiec w temperaturze 180 stopni około 50 min.

POLEWA
1 gorzka czekolada +1/4 kostki masła, całość zagotować, potem dodać 1 łyżkę orzechów zmielonych lub pokrojonych w kawałeczki
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
SOS POMIDOROWY - KECZUP

Składniki:
2,5 kg pomidorów
1 kg jabłek
2 duże cebule
1 główka czosnku

Pomidory obrać ze skórki, jabłka obrać i wydrążyć gniazda....wrzucić do dużego garnka (takiego najlepiej który nie przypala)....po 30 min aż jabłka i reszta rozmięknie wrzucić 2 listki laurowe, 2 goździki 4 ziela angielskie...gotować dalej...i mieszać....po ok 40 min dodać...1/2 szk octu, 2 łyżki soli, 200 g cukru, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1dkg imbiru, 1 łyżeczka pieprzu...mieszać i gotować aż odparuje woda....później zmiksować blenderem i pogotować jeszcze żeby nie było wody....przelać do małych słoiczków i obrócić do góry dnem....pracochłonne ale warto....Smacznego
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PRZETWORY

SAŁATKA OGÓRKOWA Z CZOSNKIEM

Składniki
4kg ogórków obranych...pokroić w plastry
1/2 kg cebuli...pokroic w paseczki
1/2 kg marchewki....plasterki
2 gł czosnku ...posiekać w kosteczkę

1/2 szkl oleju
1 szkl octu
3 łyzki soli
150 g cukru tą zalewą zalac warzywa i zostawic na 24 h....przełozyć do słoiczków....Smacznego!!! U nas ta sałtaka nie przetrwa nigdy do zimy...wszystko zdążą zjeść :)

OGÓRKI NA OSTRO
2,5 kg małych ogórków ( pokroić w słupki lub 2 cm plastry, posolić 4 łyzkami soli i odstawić na 12 h)

1/5 głowki czosnku przeciśniętego
1 łyżeczka papryki chili
8 łyżeczki oleju
2 szkl cukru
1,5 szkl octu

Wymieszać wszystko i pozostawić na następne 12h...ogórki przełożyć do słoików zalać tą zalewą i zakręcić...NIE GOTOWAĆ!

życzę udanych przetworów :)))
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
OGÓRKI KONSERWOWE SŁODKO KWAŚNE

ZALEWA

4 szkl wody ( 1 litr)
3/4 szkl octu
2,5 łyżki soli
8 płaskich łyżek cukru

Do słoika wkładamy ogórki, gorczycę, cebulę, chrzan i marchewkę, zalewamy zalewą i pasteryzujemy !!!!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Do góry