reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

CHŁODNIK LITEWSKI

pęczek botwinki z buraczkami
1/2 średniej cytryny
1 łyżeczka cukru
1 szklanka bulionu
1 ogórek średni
4 -5 rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
1 duży jogurt naturalny
1 średni kefir

Botwinkę i buraczki umyć i posiekać. Zalać szklanką bulionu, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować ok. 30 min bez przykrycia (wywar musi zrobić się dość gęsty). Schłodzić.
Na tarce zetrzeć ogórek i rzodkiewki. Koperek i szczypiorek posiekać.
Do schłodzonego wywaru dodać jogurt naturalny i kefir oraz rozdrobnione warzywa. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
I tyle roboty:-)
Jeżeli buraczki z botwinki są malusie, albo prawie ich nie ma, można do gotowania dodać jednego buraka pokrojonego w ćwiartki, a po tych 30 min wyjąć go i wyrzucić. Wywar będzie miał lepszy smak i kolor. Całość musi postać najlepiej przez noc w lodówce, chłodnik musi się "przegryźć"
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
CIASTO Z RABARBAREM NA KRUCHYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ

ok. 80-100 dag rabarbaru obranego kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, żeby puścił sok (wystarczy ok.1godz.)

ciasto:
3 żółtka miksujemy z 3/4 szklanki cukru na kogel mogel, do tego dodajemy i miksujemy 3/4 kostki miękkiego masła, olejek waniliowy, szczyptę soli
na koniec dosypujemy ok.1,5 szklanki mąki i całość już wyrabiamy ręką (musi się dać rozwałkować, więc jak za mało mąki, to podsypujemy do uzyskania zgrabnej, zwartej kulki)
wyrobione ciasto wkładamy w ściereczce do lodówki na ok. godzinę, żeby połączyć składniki - to ta sama godzina, co dla rabarbaru na puszczenie soku :-)

po godzinie wykładamy rozwałkowane ciasto na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 min w temp. 150st.

wyjmujemy podpieczone ciasto, rozkręcamy piekarnik do 180st., na cieście układamy odsączony rabarbar, wszystko posypujemy kruszonką (resza masła z kostki, cukier 1/4 szklanki, mąka ok. 1 szkl. - zagniatamy w proporcjach takich, żeby była zwarta masa - ja wkładam kulkę na pół godziny do zamrażarki i potem ścieram na grubych oczkach tarki)

tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na godzinę (najlepiej jak po upieczeniu dojdzie jeszcze przez chwilę w cieple, więc nie otwierajcie od razu piekarnika) - bardziej kruche robi się, jak całkiem wystygnie i na drugi dzień; wierzch najlepiej posypać cukrem pudrem

NO I ZAPOMNIAŁABYM - TEN SOCZEK Z CUKREM, KTÓRY ZOSTANIE PO ODSĄCZENIU RABARBARU WYSTARCZY UZUPEŁNIĆ WODĄ I MAMY WSPANIAŁY DOMOWY KOMPOCIK RABARBAROWY!! :-) PRZECIEŻ SZKODA WYLEWAĆ TAKIE PYSZNOŚCI, A NA UPAŁY JEST IDEALNY!

a to moje z wczoraj :-)
IMG_0327.jpg
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
CRUMBLE Z OWOCAMI

Jeśli chodzi o owoce mogą być różne: jabłka z bananami, gruszki, czereśnie, borówki i pyszne jest z rabarbarem, do jabłek i bananów dorzucam paczkę żurawiny

Kruszonka:
70g zimnego masła pokrojonego w kawałki
70 g cukru brązowego ( jak nie ma może być zwykły ale lepszy brązowy bo daje specyficzny smak)
70 g mąki pszennej
szczypta soli
orzechy laskowe rozdrobnione

Wszystko zagnieść i odstawić do lodówki ( konsystencja ma byc sypka)

Owoce: ( dzisiaj z rabarbarem)
na łyżce masła podsmażyć pokrojony w kawałeczki rabarbar, dodać 2 łyżki brązowego cukru, posypać cynamonem i 10 min smażyć

Owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, całość posypać ciastem...wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st...zapiekać ok 30-40 min aż góra się pięknie zezłoci...podawać na gorąco z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym...pychota i proste jak drut
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH

0,5 kg fileta z kurczaka
0,5 kg pieczarek
2 zupki chińskie (najlepiej jakieś ostre)

Fileta z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Z pieczarkami robimy to samo. Wkładamy wszystko do miski. Makaron z 2 zupek chińskich zalewamy 1 szklanką gorącej wody i czekamy aż napęcznieje (ja kupowałam najczęściej zupki z Knorra np. kurcze pieczone i wtedy ta przyprawę dodajemy do makaronu. Jeżeli zupki są z Vifonu, to nie dodajemy tłuszczu, przyprawy tak).Wszystko razem łączymy. Dodajemy majonez i ja jeszcze dodaję trochę pora.
Rewelacyjna na ciepło i zimno :-)

 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
KARKÓWKA W SOSIE MUSZTARDOWYM

Ja wymyśliłam to z głowy :p
Nas jest 2-óch, więc podam taką ilość jaką ja robiłam:

4 plastry karkówki
średnia cebula
0,5 słoika musztardy (ja najczęściej kupuję chrzanową, ale może być obojętnie jaka)
trochę mąki
woda
śmietana na zakłócenie

Cebulę drobno w kostkę i do rondelka na olej. Podsmażyć. Plastry karkówki oprószyć mąką i wrzucić do cebuli, chwilę podsmażyć. Zalać wodą i dodać przypraw do smaku. Gotować przez jakąś dłuższą chwilę (nigdy nie wiem ile :-p) aż mięsko będzie miękkie. Podlewać wodą jak woda wyparuje. Na koniec dodać musztardę i niech to się jeszcze chwilę w tym pogotuje. Na samym końcu zabielić śmietaną i sprawdzić w smaku czy wszystko ok.
Ziemniaczki do tego i nawet surówek nie trzeba, bo pyszny sosik :-)
Sz.to by cały czas się tym objadał :-D
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
CIASTO AMERYKAŃSKIE Z OLEJEM

5 jajek + 1,5 szklanki cukru zmiksować
Dolać 1,5 szklanki oleju i dalej miksować
Następnie dodać 3 szklanki mąki +1 łyżeczkę sody (cały czas miksując)
Następnie dodać 0,5 torebki cynamonu z 2 łyżkami kakao i dalej miksować

Następnie dodać 1 kg jabłek obranych i pokrojonych w kawałki +rodzynki, całość wymieszać łyżką
Ciasto wlać na blachę i upiec w temperaturze 180 stopni około 50 min.

POLEWA
1 gorzka czekolada +1/4 kostki masła, całość zagotować, potem dodać 1 łyżkę orzechów zmielonych lub pokrojonych w kawałeczki
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
SOS POMIDOROWY - KECZUP

Składniki:
2,5 kg pomidorów
1 kg jabłek
2 duże cebule
1 główka czosnku

Pomidory obrać ze skórki, jabłka obrać i wydrążyć gniazda....wrzucić do dużego garnka (takiego najlepiej który nie przypala)....po 30 min aż jabłka i reszta rozmięknie wrzucić 2 listki laurowe, 2 goździki 4 ziela angielskie...gotować dalej...i mieszać....po ok 40 min dodać...1/2 szk octu, 2 łyżki soli, 200 g cukru, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1dkg imbiru, 1 łyżeczka pieprzu...mieszać i gotować aż odparuje woda....później zmiksować blenderem i pogotować jeszcze żeby nie było wody....przelać do małych słoiczków i obrócić do góry dnem....pracochłonne ale warto....Smacznego
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PRZETWORY

SAŁATKA OGÓRKOWA Z CZOSNKIEM

Składniki
4kg ogórków obranych...pokroić w plastry
1/2 kg cebuli...pokroic w paseczki
1/2 kg marchewki....plasterki
2 gł czosnku ...posiekać w kosteczkę

1/2 szkl oleju
1 szkl octu
3 łyzki soli
150 g cukru tą zalewą zalac warzywa i zostawic na 24 h....przełozyć do słoiczków....Smacznego!!! U nas ta sałtaka nie przetrwa nigdy do zimy...wszystko zdążą zjeść :)

OGÓRKI NA OSTRO
2,5 kg małych ogórków ( pokroić w słupki lub 2 cm plastry, posolić 4 łyzkami soli i odstawić na 12 h)

1/5 głowki czosnku przeciśniętego
1 łyżeczka papryki chili
8 łyżeczki oleju
2 szkl cukru
1,5 szkl octu

Wymieszać wszystko i pozostawić na następne 12h...ogórki przełożyć do słoików zalać tą zalewą i zakręcić...NIE GOTOWAĆ!

życzę udanych przetworów :)))
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
OGÓRKI KONSERWOWE SŁODKO KWAŚNE

ZALEWA

4 szkl wody ( 1 litr)
3/4 szkl octu
2,5 łyżki soli
8 płaskich łyżek cukru

Do słoika wkładamy ogórki, gorczycę, cebulę, chrzan i marchewkę, zalewamy zalewą i pasteryzujemy !!!!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Do góry