Maleństwo powinno jeść i przybierać na wadze. Luźne spodenki to wydaje się niepokojące. Mówisz, że apetyt ma i początek karmienia jest ładny a dopiero później coś jest nie tak. Może jeśli podajesz mm, to niewłaściwy rodzaj. Może butelka nie jest antykolkowa i Mały łyka za dużo powietrza? Musisz poszukać przyczyn od tego momentu, gdy zmieniłaś sposób karmienia i coś złego zaczęło się dziać. W nocy dziecko je spokojnie i nie łyka tyle powietrza co w dzień, więc może jednak te gazy i kolka to główni winowajcy? No albo nietolerancja mleczka, którym karmisz.
reklama
Magdalenka, teraz jak czytam Twoje początkowe posty to stwierdzam, że Maluch mógł być głodny dlatego nie spał i płakał. Nie dziwne że na rękach się uspokajał, bo myślał że go nakarmisz. Te problemy zaczęły się chyba wtedy jak pediatra kazała Ci go oszukiwać z jedzeniem. Woda, smoczek itd. Coś poszło nie tak. Mały był głodny więc płakał. Owszem mógł też wejść w okres kolkowy i wszystko się na siebie nałożyło. Dobrze byłoby abyś zaprosiła do siebie jakaś doświadczoną Mamę kogoś z rodziny kto Was poobserwuje przez cały dzień lub kilka dni i może coś wyłapie. Nie patrz jak Maluch chudnie i męczy się proszę tylko szukaj szybko pomocy. Zmiana lekarza, rodzina, przyjaciele którzy mają dzieci niech się przyjrzą temu jak Maluch się zachowuje. U mnie dzięki takiej obserwacji został wykapany problem kolek, który w ciągu kilku dni minął. Warto zasięgnąć opinii dzięki naocznej obserwacji.
Cookie_
Moderator
@Magdalenka16 takiemu maleństwu nie daje się wody, gdyż to też rozszerzanie diety a jelita dziecka nie są na to gotowe. Wg wytycznych who wody nie podaje się wcześniej niż w 6 mies także dla dzieci na mm.
Chyba twój pediatra nie jest na bieżąco i zatrzymał się lata temu w sposobach. Gdzieś coś poszło nie tak.
Chyba twój pediatra nie jest na bieżąco i zatrzymał się lata temu w sposobach. Gdzieś coś poszło nie tak.
Jarzynka
Fanka BB :)
Moj te tak zaczął jeść. Mi pomaga taki sposób : zaczyna pic - wypije ok 60ml, nosze do odbicia, zrobi mu sie tym miejsce i wypija reszte.
I wiem, ze tak nie należy ale czasem pokazuje mu książeczkę i sobie ogląda i chetnie je. Lepsze to niż utrata wagi.
I wiem, ze tak nie należy ale czasem pokazuje mu książeczkę i sobie ogląda i chetnie je. Lepsze to niż utrata wagi.
AnielkaMamusiax2
Aktywna w BB
Przede wszystkim nie powinno Dziecko jeść przed telewizorem, ale włączone w tle radyjko czy jedna książeczka a nawet zabawka nie zaburza rytmu jedzenia, wręcz przeciwnie pediatrzy zalecają właśnie pozwolić Dziecku bawić się czymś w foteliku podczas jedzenia żeby czuło, że to jest fajna sprawa a nie siedzi tam za karę. Przy starszych dzieciach od 6 m-ca sprawdza się najlepiej udawanie że Mama je razem z Dzieckiem, niby jedna łyżka mama a następna Dziecko.Moj te tak zaczął jeść. Mi pomaga taki sposób : zaczyna pic - wypije ok 60ml, nosze do odbicia, zrobi mu sie tym miejsce i wypija resztę. Przede wszystkim espumisan nie szkodzi, więc myślę że przede wszystkim trzeba Dzieciątko odgazować i 50 kropli rozłożyć równomiernie do każdego posiłku. Odstawić wodę, bo jest za rzadka i jak się Maluszek krztusi, to potem też mleka nie chce jeść. Mój Szkrabuś też na początku był bardzo łapczywy to Położna mówiła, żeby parę razy wyciągnąć butelkę z buzi, chwilę poczekać i podać ponownie i faktycznie się uspokajał i jadł wszystko ale też z przerwami na odbicie. Warto może cofnąć się w tej sytuacji do smoczka 0+ (1) u mnie sprawdził się Tommy Tipee i dzięki temu rano, wieczorem i w nocy była pierś a w ciągu dnia, ponieważ musiałam wychodzić z domu i sama ogarniać większość spraw to odciagniete mleko z butli.
AnielkaMamusiax2
Aktywna w BB
Przede wszystkim nie powinno Dziecko jeść przed telewizorem, ale włączone w tle radyjko czy jedna książeczka a nawet zabawka nie zaburza rytmu jedzenia, wręcz przeciwnie pediatrzy zalecają właśnie pozwolić Dziecku bawić się czymś w foteliku podczas jedzenia żeby czuło, że to jest fajna sprawa a nie siedzi tam za karę. Przy starszych dzieciach od 6 m-ca sprawdza się najlepiej udawanie że Mama je razem z Dzieckiem, niby jedna łyżka mama a następna Dziecko.
Dokładnie tak. Przede wszystkim woda jest zbyt rzadka i dlatego się krztusi Maluszek. Ja dopajam Synka 9-miesiacznego od 3 miesięcy wodą ale ma smoczek o poziom niższy od tego którym pije mleko żeby się nie krztusił. Też był łapczywy, to u nas sprawdził się smoczek 1 Tommy Tipee i się wszystko uspokoiło. A położna mówiła, żeby wyciągać smoczek butelki czy pierś kiedy Dzieciątko łapczywy je parę razy i po paru sekundach dosłownie podać ponownie i faktycznie wyregulowało nam to tempo jedzenia. Myślę że espumisan napewno nie zaszkodzi ten 40mg 30ml i 50kropelek na dobę rozłożyć równomiernie do posiłków, bo gazy i kolki to najgorsza zmora aż do raczkowania. No i nigdy nie może woda zastąpić posiłku, bo bilans energetyczny musi się Dziecku zgadzać, także z bardzo dużą pewnością płacze z głodu i z obawy że dostanie wodę.@Magdalenka16 takiemu maleństwu nie daje się wody, gdyż to też rozszerzanie diety a jelita dziecka nie są na to gotowe. Wg wytycznych who wody nie podaje się wcześniej niż w 6 mies także dla dzieci na mm.
Jarzynka
Na pewno wypróbuje
Przede wszystkim nie powinno Dziecko jeść przed telewizorem, ale włączone w tle radyjko czy jedna książeczka a nawet zabawka nie zaburza rytmu jedzenia, wręcz przeciwnie pediatrzy zalecają właśnie pozwolić Dziecku bawić się czymś w foteliku podczas jedzenia żeby czuło, że to jest fajna sprawa a nie siedzi tam za karę. Przy starszych dzieciach od 6 m-ca sprawdza się najlepiej udawanie że Mama je razem z Dzieckiem, niby jedna łyżka mama a następna Dziecko.
KaJa8414
@Magdalenka16 zmieniło się coś u Was?
Magdalenka16
Niestety nie. Zmienilam mleko od wczoraj na bebiko pro plus. Ale poprawy w jedzeniu e widzę. Podobnie jak na hipp. Tylko na hipp kupy były zielone a dzisiaj byla zolta .nie wiem czy to zasługa nowego mleka.wczoraj tez w nocy spał ord 20 do 2. A zawsze budzil się ok 24. Tylko ze teraz to chce by wstawał w nocy na jedzenie. Ogólnie synek trochę lepiej spi w dzień. Nie ma histerii przy zasypianiu. Robi w ciągu dnia 5 czasami 6 kroiutkich drzemek po 40 minut. Uśmiecha się gaworzy. Ale też poplakuje. Najgorsze wieczory wtedy nie chce jeść wogóle albo niewiele mimo tego że wcześniej jadl 3 godziny temu. Nie wiem co mu jest. Czasami to wygląda tak ze je na początku łapczywie i łapie powietrze i boli go brzuch. A czasami wydaje mi się ze akurat płacze i się wygina bonie chce jeść po prostu... czasami łapie butelkę lyknie 2 lyki i płacz. Znów 2 lyki i płacz. Czasami w wózku doje ale ostatnio i tam nie chce. Niby zjada ok 500 600 ml ale ile musze się namęczyć aby to zjadł. Sam z siebie zjadł by połowę tego. Na wadze niestety nie przybrał nic przez tydzień. Nie wiem co to dalej będzie. Do kogo mam iść by nam pomógł. ...@Magdalenka16 zmieniło się coś u Was?
reklama
Do alergologa... Zrób podstawowy panel uczuleniowy. Sprawdź czy nie jest uczulony na białko mleka krowiego. To może wiele wyjaśnić.Niestety nie. Zmienilam mleko od wczoraj na bebiko pro plus. Ale poprawy w jedzeniu e widzę. Podobnie jak na hipp. Tylko na hipp kupy były zielone a dzisiaj byla zolta .nie wiem czy to zasługa nowego mleka.wczoraj tez w nocy spał ord 20 do 2. A zawsze budzil się ok 24. Tylko ze teraz to chce by wstawał w nocy na jedzenie. Ogólnie synek trochę lepiej spi w dzień. Nie ma histerii przy zasypianiu. Robi w ciągu dnia 5 czasami 6 kroiutkich drzemek po 40 minut. Uśmiecha się gaworzy. Ale też poplakuje. Najgorsze wieczory wtedy nie chce jeść wogóle albo niewiele mimo tego że wcześniej jadl 3 godziny temu. Nie wiem co mu jest. Czasami to wygląda tak ze je na początku łapczywie i łapie powietrze i boli go brzuch. A czasami wydaje mi się ze akurat płacze i się wygina bonie chce jeść po prostu... czasami łapie butelkę lyknie 2 lyki i płacz. Znów 2 lyki i płacz. Czasami w wózku doje ale ostatnio i tam nie chce. Niby zjada ok 500 600 ml ale ile musze się namęczyć aby to zjadł. Sam z siebie zjadł by połowę tego. Na wadze niestety nie przybrał nic przez tydzień. Nie wiem co to dalej będzie. Do kogo mam iść by nam pomógł. ...