martolinka
Mama i nie tylko :-)
Dziunka gratulacje:-) ale się cieszysz pewnie :-)
U mnie dzis Igorek stał przez chwile i zrobił 2 kroczki :-)
Cleo gratulacje!!!!!:-) pierwszy kroczek na roczek!!!
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Wszystkiego najlepszego z okazji roczku no i gratulacje pierwszego kroczku![]()
Także mamy czas na mówienieOk 11. miesiąca życia pojawiają się pierwsze sensowne sylaby i ciągi, które stosuje świadomie. Rozumie już także polecenia nie wolno i nie ruszaj.
Roczne dziecko powinno mówić około trzech słów, a swoje odczucia i pragnienia może wyrażać poprzez wyrazy dźwiękonaśladowcze. Jest zainteresowane tym, co dzieje się w otoczeniu, rozumie i wykonuje polecenia. Czasami jednak dzieci kończą pierwszy rok i jeszcze nie mówią, lecz uważnie słuchają i obserwują wszystko dookoła, a potem zaczynają mówić zdaniami. Taki jest indywidualny tok ich rozwoju. Nie jest możliwe, bez dokładnego zbadania dziecka i rozmowy z matką, ustalenie, czy jest coś niepokojącego w tym, że dziecko jeszcze nie mówi.
Dla logopedy najważniejszy jest pierwszy rok i życia i następne dwa lata, gdyż jest to okres dynamicznego rozwoju mowy. Mama, która zgłasza się z dzieckiem do logopedy powinna umieć udzielić odpowiedzi na pytania dotyczące rozwoju dziecka.
- Czy dziecko reaguje na trzaśnięcie drzwiami, dźwięk dzwonka, głośne klaśnięcie?
- Jak było karmione dziecko po urodzeniu?
- Jeśli nie było karmione piersią to, dlaczego? Czy matka nie chciała, dziecko miało słaby odruch ssania?
- Kiedy i jak zaczęło gaworzyć, czy wypowiadało same samogłoski, czy wiązało ze spółgłoskami?
- Czy dziecko włącza się do rozmowy, gdy dorośli rozmawiają, jakie wydaje dźwięki, czy powtarza głoski, sylaby?
- Czy przygląda się mówiącej do niego osobie, wodzi za nią wzrokiem, stara się naśladować ruchy warg?
U nas z takich standardowych to "tata", "baba", "papa" i "am" - obecnie najbardziej na tapecie. Mówi czasem "daj", a no i "to" jak wskazuje palcem. "Mama" jest tylko i wyłącznie jak dziecku się krzywda dziejeI to chyba tyle... coś tam jeszcze było ale się zmyło
O, przypomniało mi się, jeszcza "bam" jak coś spadnie lub sama upadnie"
Ooo co znalazłam
Także mamy czas na mówienie
Asia właśnie ugryzła Julkę w nogę :O i tylko dlatego że ta nie chciała jej wpuścić do kuchni :O
No dziunka ja tam tragedi z tego nie robie, ze ona zadnych slow nie mowi, bo mysle, ze niedlugo pewnie zacznie no i nauczylam sie juz ze nie ma sie co spinac:-) jak bedzie gotowa to zacznie :-)