reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kiedy pierwsze usg?

A czemu nie powinno? Ja chodziłam do lepszych specjalistów w ciąży i słyszałam opinie, ze słuchanie serduszka uszkadza, ze usg tez przeszkadza dziecku itp... Jest wiele mitów z którymi rozprawiać się teraz nie będę ;-) pierwsze usg ze znalezieniem pęcherzyka jest istotne bo wyklucza ciąże pozamaciczną. Gdyby dziewczyny biegały tak wcześnie na usg to wiele z nich nie straciłoby jajowodu. Jedyne co się zgadzam to kolejne usg można zrobić dopiero Za dwa tygodnie gdzie jest serduszko już. Chociaż u mnie bijące serduszko było już 5t5d wiec nie wiem po co czekać z pierszym usg? Często zlecane są już badania i zaczyna się opieka nad ciężarną. Pamietam, ze w pierwszej ciąży na NFZ to na pierwsze usg zapraszali mnie dopiero w 12tc ;-) Teraz prowadzę ciąże na NFZ bo nie mam wyboru i w ciąży przysługują Ci trzy usg. Nie dlatego, ze to szkodliwe tylko, ze za to NFZ musi zapłacic.
Ja chodziłam do 5 miesiąca na NFZ z racji poronien mialam wizyty co tydzień przez pierwsze 1,5 miesiaca potem co 2-3 tygodnie i na każdym usg 🤗 Wszystko zależy od sytuacji i lekarza na jakiego trafisz.

reklama
Ja chodziłam do 5 miesiąca na NFZ z racji poronien mialam wizyty co tydzień przez pierwsze 1,5 miesiaca potem co 2-3 tygodnie i na każdym usg 🤗 Wszystko zależy od sytuacji i lekarza na jakiego trafisz.
Ja pierwszą ciąże prowadziłam do 12tc prywatnie a potem NFZ lekarka się przyłożyła bardzo i tez miałam wizyty często. No, ale teraz z racji ciąży bliźniaczej prowadzę w szpitalu i tutaj usg mam 2 w ciąży - 1 trymestru, 2 trymestru a potem to nie wiem..?! No cóż wtedy się docenia :-) to usg na każdej wizycie.

Zastanawiam się bo na fundusz mam wizytę na 9 marca. To byłby 8 tydz. I myślę czy to nie za późno na pierwszą wizytę czy tak w sam raz?
W sam raz, wcześniej to bedzie gdybanie i stres . Ja czekałam do 8 ty i serduszko biło już. Wcześniej to tylko wtedy jak coś się dzieje.. ja w piątym tyg byłam bo plamiłam i pęcherzyk był, ale jak to lekarka mówiła ( zarodek oczami wyobrazni widziała)... i wierz mi, że przez te 3 tygodnia miałam tyle stresu, że Ci tego nie życzę).

W sam raz, wcześniej to bedzie gdybanie i stres . Ja czekałam do 8 ty i serduszko biło już. Wcześniej to tylko wtedy jak coś się dzieje.. ja w piątym tyg byłam bo plamiłam i pęcherzyk był, ale jak to lekarka mówiła ( zarodek oczami wyobrazni widziała)... i wierz mi, że przez te 3 tygodnia miałam tyle stresu, że Ci tego nie życzę).
Zdecydowałam poczekać. Dzięki za radę. 🥰

reklama
Do góry