reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pomysły na obiady

reklama
Skladniki:
*40 dkg miesa wolowego
*1 duza cebula
*oliwa ( zwykła )
*pomidor
*papryka zielona ( długa wąska peperoni lub normalna )
*2 bakłażany
*2 kabaczki mozesz zastapic cukinia lub nie dawac w ogole
*pieprz
*sol
*jazynka
Przygotowanie:
Do dosyć głebokiego garnka wlać ok. 4 , 5 łlyżek oliwy do niej wrzucic 1 duzego pomidora bez skórki pokrojonego w drobne kawałki, w momencie kiesy pomidor zacznie sie rozztapiać a oliwa nabierze czerwonego koloru dodać pokrojona w kostkę dużą cebulę. smazyc ok 3 minut nastepnie dodac 2 łyżki koncentratu pomidorowego i mieszac ok 1 minutę.dolac ok 1 szklane wody, wrzucic pokrojona w kostke ( ok. 1,5 cm ) wołowinę, podsmazyć ok 4 minuty, dodać pokrojonego w kostke dosc gruba( ok 2-3 cm ) bakłażana i kabaczek oraz paprykę, zalać wodą prawie tak by przzykrylo wszystko, dodac przyzprawe kucharek lub jażynkę, pieprz, sól, papryke..przykryc..gotowac ok. 1 godziny..Woda wyparuyje, warzywa zmiena i stworza wspanialy sos. Podawac z jasnym pieczywem, ryzem, kasza, ziemniakami...

JAK NIE MAM POD REKA KABACZKA ANI CUKINI TO NIE DAJE I TEZ GULASZ JEST DOBRY
 
I JESZCZE ROBIE TAK

mieso gulaszowe przesmazam na margarynie, zalewam woda dusze, dodaje, cebule pokrojona w osemki, papryke zielona, czerwona i zolta pokrojona w grubsza kostke, (do tego jak lubisz na ostro mala chili), smazone pomidory pokrojone w kostke, zalewam odrobina wody i dusze az mieso zmieknie, przyprawiam, sola, pieprzem i czym tam lubisz, majeranke, oregano lub przyprawy do gulaszu, pycha podaje z ryzem, kuskusem lub pilav bulgar (turecka kasza)
 
KOTLECIKI

*podwojna piers z kurczaka
*jajko
*1/3 kapusty pekinskiej
*1/3 kaszy mannej
*marchewka
*sol, pieprz,

Wrzucic wszystko do blendera po rozdrobnieniu i polaczeniu skladnikow formowac kotleciki i smazyc na oleju
 
POCHLOPKA (na rosole z dnia poprzedniego lub na włoszczyźnie)

Do rosołu dolać wody, pokrojoną drobno kapustę białą (max. pół główki),marchewkę i cebulę, gotować 10 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, koperek suszony lub świeży, zasmażkę, sól (ewentualnie).
Pyszna, tania i łatwa w przyrządzeniu.

 
Ziemniaki z fasola
Skladniki:
*6 duzych ziemniakow
*zielona fasola
*cebula
*lyzka koncentratu pomidorowego
*sol
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju zeszkli cebule pokrojona w kostke, dodac lyzke koncentratu pomidorowego, przesmazyc. Gdy zacznie pacniec dodac umyta, pokrojona w mniejsze kawaki zielona fasole. Zalac dwoma szklankami wody i gotowac pod przykryciem ok 20 minut poczym dodac obrane, surowe ziemniaki pokrojone w wieksze kawalki. Przyprawic sola i gotowac az ziemniaki zmiekna.

 
reklama
Do góry