reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pomysły na obiady

A co powiecie na takie danie??
Koperkowe roladki z kurczaka
1 pęczek koperku
3 pojedyncze filety z kurczaka
czosnek granulowany
sól
3 łyżki śmietany 18%
½ łyżki mąki pszennej
Opis przygotowania:
Koperek opłukać i drobno pokroić. Filety z kurczaka rozbić. Następnie posypać je pokrojonym koperkiem (około 2 łyżki koperku odłożyć), granulowanym czosnkiem i solą. Zwinąć roladki i spiąć je wykałaczkami lub związać delikatnie nitką. Gotowe roladki przełożyć na gorący olej i zrumienić z każdej strony. Następnie zalać je około ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie roladki wyciągnąć i wyjąć z nich wykałaczki bądź zdjąć nitkę. Do około 1/3 szklanki wody dodać śmietanę i mąkę. Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka, w którym dusiły się roladki. Sos zagotować. Następnie dodać odłożony wcześniej koperek. Przyprawić do smaku i wymieszać. Koperkowe roladki polać koperkowym sosem. Podawać z dużą ilością ulubionej surówki lub z młodymi ziemniaczkami i surówką.
 
reklama
Nawiązując do tanich obiadów,czy oszczędności w jedzeniu... Może komuś przyda sięto co napiszę,bo przecież nie każda z nas musi być super zaradną,czy doświadczoną kucharką,a niektóre z nas były przyzwyczajone do życia na wyższym poziomie i pojawienie się dziecka, utrata 1 pensji zmusiła do "obiadków z niższej półki";-), a wiadomo ile można jeść naleśniki.
Ja np. mrożę mięso na które nikt nie może patrzeć, kiełbasę która była zgrzana na śniadanie lub "po gościach" i wykorzystuję to do pizzy, bigosu lub zapiekanki. Gotowane mięso można zamrozić i jak zbierze się więcej zrobić galart albo wykorzystać do pasztetu.

ZAPIEKANKA Z MAKARONU

ugotowany makaron (może być od wczoraj)
mięsko, kiełbaska, cebulka - podsmażam
wszystko razem mieszam, dodaję ketchup, koncentrat, oregano, bazylię do smaku. Wrzucam to do naczynia żaroodpornego, posypuję żółtym serem wymieszanym z jajkiem (ładniej się roztopi) i zapiekam,aż ser roztopi się. I gotowe. Szybki, tani obiad.

Resztki mięsa z poprzedniego dnia można poddusić z odrobinką wody i warzywami mrożonymi.

Ziemniaki od wczoraj :
- kroimy w plasterki i podsmażamy np. z cebulką, do tego jajko sadzone,a dla chłopa może być podsmażona kiełbaska (ponacinana jak na grilla i usamażona na patelni, trzeba obkręcać)
- mielimy albo ugniatamy takim krychaczem do ziemniaków, dodajemy jajko, kartoflankę , formujemy kuleczki z dziurką w środku, będą śląskie kluchy albo kulamy na kopytka i gotujemy podajemy z sosem albo tłuszczykiem
- mielimy, dodajemy twaród i są pierogi leniwe (tańsza wersja)
 
Ziemniaki od wczoraj :
- kroimy w plasterki i podsmażamy np. z cebulką, do tego jajko sadzone,a dla chłopa może być podsmażona kiełbaska (ponacinana jak na grilla i usamażona na patelni, trzeba obkręcać)
Mi takiego żarełka brakuje:zawstydzona/y: Jak byliśmy z bratem młodsi i moja mama była jeszcze w domu to często zostawały ziemniaki z obiadu po to, żeby wieczorem zjeść podsmażane z jajeczkiem- uwielbiam takie kolacje. Niestety u teściowej jest wszystko na "wymiar" i ona nie może pojąć takich kolacji:baffled: a gotowanie specjalnie ziemniara pod podsmażenie dla samej siebie się odechciewa.
 
U Nas podobnie jak u Agulki zawsze z obiadu zostają ziemniaki :tak: ale i nie tylko zupa, mięsko więc dla łakomczucha żyć nie umierać. Ja nigdy nie podjadałam i nie podjadam w nocy a za kolacje podziekuję nie skorzystam :no:
 
ja tez podsmazam ziemniaki i wcinam z maslanka.
najbardziej lubie jak mi zostanie gulasz z obiadu. wtedy zjadam resztki z chlebem. dzisiaj tak planowalam ale piotrek wmlocil wszystko zamiast podwieczorku :laugh2:
"uzywane" kielbasy tez mroze.
 
Rzućcie przepisem na pomidorówkę. :-)

Majandra niestety nie podam nic szczególnego :rofl2: oto "przepis" wg którego zawsze gotuję moją ulubioną zupke :-D

Gotuję wywar jak pod rosół na dwóch kostkach rosołowych lub na mięsku do tego dodaję warzywa tj marchew posiekana w słupki, nać pietruszki, seler posiekana w slupki. Czekam aż się zagotuje i dodaję cały słoiczek koncentratu pomidorowego lub jak mi się chce przesmażone pomidorki. Czekam aż się znów zagotuje i dodaję śmietanę 12% jakieś pół pół litrowego kubeczka.Przed dodaniem chartuję ją łyżką ciepłej zupy, aby mi się nie zcieła i tyle :tak: zawsze wychodzi. Później przyprawiam do smaku. Podaję z makaronem świderki lub ryżem.

Teściowa dodaję zawsze dodatkowo dwie łyżki margaryny ramy :sorry: ale ja tego nie praktykuję tym bardziej teraz kiedy jestem na diecie. Taka jaką robię nie jest ala wodzianka ale dość gesta.

Praktycznie wszystkie zupy jakie przyżadzam zaczynam tak samo woda plus miesko lub kostki rosołowe.
 
Ostatnia edycja:
reklama
gotuje wywal z kurczaka i wloszczyzny po czym wszystko wyciagam, puszke pomidorow miksuje wlewam do wywaru dodaje lyzke koncentratu do smaku, przyprawiam ziarenkami smaku, zabielam i zageszzam maka ze smeiatna dodaje ryz posypuje pietruszka i gotowe...
 
Do góry