Julianna*
szczęśliwa :)
Rozmawiałam tylko z rejestracją, nie z ginem... Na usg 2 tyg temu nie było nadżerki, jest jeszcze opcja innego prywatnego gina do którego mogłabym pójść jeszcze dziś...sama nie wiem..........
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
ja jestem bardzo wyluzowana..
a staramy się z mężem od 2009 roku juz.. dlatego to oczekiwanie jest TAKIE a nie inne... chyba rozumiesz.
Afi oj zdecydowanie mała kuleczka w środku, tak to jej sprawka.
Wyciagnelam ksiazke, ktora dostalam w poprzedniej ciazy i przypomnialam sobie co jesc, a czego nie.
Afi a jest w ogóle taka możliwość ze będziesz miała i wizytę u gin. i usg tego samego dnia czy będziesz miał zawsze oddzielnie?
hmm.. a czego nie jesc? ja jadlam wszystko oprócz wędzonych i surowych ryb/mięsa oraz wyrobów z niepasteryzowanego mleka. a ty, aga, jeszcze sos wykluczalas z diety?
Vit A kumuluje się w organiźmie, nie jak np. C którą poprostu się wysiusia
Nadmiar witaminy A może być potencjalnie szkodliwy dla rozwijającego się płodu6. Udowodniono, że Isotrentinoin, syntetyczna pochodna witaminy A jest teratogenny dla człowieka i zwierząt. Przy uszkodzeniu płodu typowy fenotyp obejmuje wodogłowie lub małogłowie, wady twarzy i serca, zaburzony wzrost. Duże dawki witaminy A (retinol i estry retinylu) w czasie ciąży wiązały się również z wadami płodu. Nie jest znana minimalna dawka teratogenna, ale do niedawna uważano że wynosi ona od 25, 000 do 50. 000 j. m. dziennie. Ostatnio zademonstrowano jednak, że granica może być niższa i wynosić nawet 10 000 j. m.
Dobrze jest jak już to przyjmować witaminy z beta karotenem, ten jest przerabiany na Wit. A przez organizm w razie potrzeby