reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy czerwcówek

Justyna wiadomo, życie pisze różne scenariusze fajnie, ze się wam udalo:tak:
Agawera, mamaAnia ja chodze na nfz wszystkie ciaze :-p powiedzialam ze nie dam się zwariowac, mam tego samego lekarza od 10 lat, zaczęli się od tego jak w pierwszej ciąży poszlam do super Hipper lekarki polecanej wizyta utrwala 5 min, pani w swój gabineciku miala tylko fotel, resztę jechala na szpitalnym sprzęcie co uważam za skandal i zlodziejstwo, skasowala mnie kupę kasy powiedziala po badaniu ręcznym ze chyba jestem w ciąży, i tyle, wyszlam w szoku i powiedzialam sobie ze jestem kretynka placac za cos takiego i od tad chodze na NFZ i sobie chwale:sorry2:

Ostatnia edycja:
reklama
MamaAnia mam zrobić standardowo morfologię, glukozę i mocz, ale te coś takiego: Hbs antygen, anty HCV i VDRL. nie mam pojęcia co to za badania, jeszcze nie zdążyłam sprawdzić w necie.

Jeśli chodzi o becikowe to są dwa warunki. Pierwszy to zaświadczenie od lekarza, że było się pod opieką od 10 tyg. Drugim kryterium są dochody w gospodarstwie domowym. Na pewno bierze się dochód z roku przed urodzeniem dziecka ( jak dobrze pamiętam. Byłam nawet po zaświadczenie w Urzędzie Skarbowym) i dzieli na wszystkich członków rodziny. Ale nie pamiętam jakie kryterium dochodowe było. Na pewno gdzieś w internecie pisze.

Już wiem co to za badania, pierwsze świadczy o zakażeniu wirusem HBV wywołującym wirusowe zapalenie wątroby typu B, drugie ma wykryć obecność przeciwciał przeciw wirusowi zapalenia wątroby typu C i trzecie to badanie na kiłę. Też robiłyście te badania?

A jak to jest z becikowym jak matka nie ma dochodów? Dostaje jakąś kasę ekstra?

MamaAnia do tej pory chodziłam prywatnie, na NFZ nie specjalnie lekarze martwili się o brak dziecka, więc szybko zaczęłam chodzić prywatnie a i tak musiałam się nieźle nalatać, żeby zaczęli coś badać, większość badań robiłam na własną rękę, dopiero jak trafiłam do kliniki we Wrocławiu to coś się zaczęło dziać i to błyskawicznie. Dziś pierwszy raz byłam na NFZ i dziś miałam robione USG. W przyszłym tygodniu będę znowu u niej z wynikami to zobaczymy.

Ostatnia edycja:
Każda robi ta są standardowe na start ja miałam tez HPV i HIV i różyczke, toksoplazmoze. Wydaje mi się że tytułu becikowego nie ma żadnej kasy ekstra jest to jednorazowa zapomoga po urodzeniu dziecka wpiszcie w Google becikowe i wam wszystko pokaze co trzeba :-)

Mala zosia gratulacje Witamy a klubie a reszcie mamusiek zycze Duzo zdrowka dla dzidciaczkow ;*
U mnie wszystko dobrze dobrze sie czuje:) oczekuje wizyty u lekarza w niedziele i na pewno odrazu po dam znac :)

reklama
Do góry