reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

***Pielęgnacja listopadowych Bobasów***

moj maluch nie ma kataru pfu pfu odpukac i mam nadzieje ze dlugo nie bedzie mial, ale widze ze w jednej dziurce ma gila i nie wiem jak go wykurzyc, czym wy czyscicie noski swoich pociech :confused: :-)

reklama
Karinko, lekarze na kolki zapisują z reguły specyfiki na dimethiconie (np. Esputicon) lub na simethiconie (sab simplex, infacol, bobotic chyba też). Niby są po 1 miesiącu, ale nasza Lusia dostała je od lekarki na wizycie patronażowej w wieku 2 tygodnie i 6 dni (Esputicon) - 3x2 krople. Niestety, nie pomagały jej ani trochę :-(. Wówczas ratowaliśmy się masażem brzuszka, teraz odkryliśmy Plantex (od 2 tygodnia życia jest), choć słyszałam o koprze wiele negatywnych opinii i sama byłam niezbyt pozytywnie do niego nastawiona, bałam się że boleści będą jeszcze większe, bo dużo mam to sygnalizuje.

Gdy czytam posty o kolkach, to dochodzę do wniosku, że co dziecko, to co innego jest skuteczne. Ja mam w domu na półce Esputicon (wielu dzieciom pomaga), Viburcol (również sporo mam go chwali), a pomógł dopiero Plantex - wyciąg z dość często krytykowanego kopru włoskiego. No bo i przyczyn kolki może być wiele. Wzdęcia, nadmiar bodźców, skurcze flaczków... Dlatego jednemu pomoże zmniejszający napięcie powierzchniowe bąka Infacol, drugiemu uspokajający Viburcol, a trzeciemu rozluźniający koper włoski. :tak:

Pozdrawiam cieplutko!

Dziekuje bardzo za informacje zgadza sie ze co dziecko to co innego pomaga.Ja mam w domu czopki nazywaja sie Vibrucol N ale niestety maluszek na to nie reaguje no to podaje teraz bobotic 3 razy dziennie po 5 kropel tak zalecil nasz lekarz ale tez nie widze jakies szczegolnej poprawy, slyszalam tez zeby kupic wode koperkowa- podobno jest dobra........
Maluszej moj jutro konczy rowny miesiac z tego co wiem to kolki wystepuja z reguly do trzeciego miesiaca ale boje sie pomyslec ze maluszek mialby tak sie meczyc jeszcze tyle czasu i ja razem z nim bowiem przywaznie sa to nocki z reguly do 1 -2 goziny w nocy ale ostatnio wystepuja tez podczas dnia.:-(Trzeba chyba to przecierpiec i przejsc.

POZDRAWIAM GORACO
KARINA

na gile sterimar albo inna woda morska do nochala i po chwili gilusy wyciagam grucha albo frida i jest git

a ja mam pytanie
moja mala ma kropki na buzi i sucha skore bardzo
nie jem zadnego nabialu od ponad tygodnia i raczej nic nie przechodzi wiec to chyba nie zadna skaza
jakas alergia? rumien noworodkowy ? etc?

jakies podpowiedzi? czy wasze bable tak mialy/maja?

jestem w tej kwestii zielona

u nas jest to samo .... krostki i przszczyki ... na calych policzkach juz od ponad tygodnia
mam nadzieje ze mu to przejdzie .... ale i tak sie zapytam lekarza
mam wizyte 7 stycznia

mirka widze ze jestesmy same w bojach :cool2:
ja w tym tyg ide do dermatologa wiec dam znac co i jak
jakbys znalazla sposob czy przyczyne daj znac..

mozesz wklei foto tej wysypki?

Witajcie Mamusie!
Bardzo dawno mnie nie było, ale niestety przy mojej trójeczce prawie nie mam czasu dla siebie. Dziś korzystam z okazji, że mąż jest w domu i nadrabiam zaległości :)
Z okazji Świąt życzę wszystkim wszystkiego co najlepsze, spokoju i duuuuużo miłości oraz pociechy z Maluszków.
Pozdrawiam

mirka widze ze jestesmy same w bojach :cool2:
ja w tym tyg ide do dermatologa wiec dam znac co i jak
jakbys znalazla sposob czy przyczyne daj znac..

mozesz wklei foto tej wysypki?

sugar nie same - mojego Davida tez to dotyczy.......niestety:-(
pare dni temu byla health visitor i jak jej pokazalam buzie to powiedziala ze to od proszku, jak sie spocila buzia to zareagowala z proszkiem :baffled: polecila mi kupic jakis bezperfumowy no i nie przegrzewac malucha, a i te krostki i pryszcze delikatnie nacierac szmatka w czasie kapieli a potem naniesc tlusty bezperfumowy krem. No i tak robie, pryszczyki i krostki jeszcze nie zniknely, ale widze znaczna poprawe.
Acha.powiedziala ze jak to srodku pryszcza bedzie zolte to powinnam sie udac do lekarza, tak to nie ma sie czym martwic, no i moj synus nie ma zltego wiec jest ok.

Fuck. U mnie od 2 dni synuś też ma takie krosteczki na jednym policzku.
widac je pod swiatlem albo jak sie dotknie:wściekła/y:
nie mam pojecia z czego bo to tylko na jednym policzku:baffled:

reklama
Do góry