reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Zadzwoniłam wczoraj do pediatry. Powiedziała,że jeśli pokasłuje oprócz kataru to lepiej przyjechać. Kazała podawać pulmeo, smarować pulmexem i podawać wit c. Dziś jest trochę lepiej, ale nadal męczy się przy piciu mleczka. Jutro idę do pracy, oby katar minął.

Kittek my mamy ten sam zestaw + clemasinum ...ale katar nadal leci z noska a kaszel ma taki strasznie odrywajacy że szok

U nas ten sam zestaw, standardowo, tylko do tego jeszcze do nosa dicortineff albo floxal. A katar i tak zawsze trwa min. 7 dni.

reklama
Ja standardowo poszłam do pediatry żeby wypisała mi receptę na krem/maść.
Same witaminy i tłuszcz.
Po tym jak na większości kremów "na każdą pogodę" zobaczyłam napis "skład:aqua" ręce mi opadły a nivea mnie nie zachwyca.
To mazidło jest bez zapachu, łatwo się rozsmarowuje i sama czasem podkradam do pękających ust;-) więc i dla mnie bomba

Dzięki, dziewczyny! Jeśli bubchen nie będzie miał wody w składzie to też go kupię, a jak nie to skorzystam z pomysłu trzynastki;-)

elvie - ma w składzie wode .
Nie wiem co to ma do rzeczy ale ja go stosowałam już tamtem sezon a wychodziła z Szymkiem nawet jak było -20 i nigdy nie miał problemów z buzią .

U nas po Bubchenie skorka jest sliczna, nie ma zaczerwienien, nie pekaja naczynka. Wazna jest nie tyle obecnosc wody, ile pozostale skladniki (np. wiazace wode w skorze).
Perfecta i Babyderm maja chyba tez kremy dla dzieci, ale nie uzywalam, wiec sie nie wypowiem.

Bylismy u pediatry i male pongo nam rosnie: 8900 wazy!!! No szok!!! Mam nadzieje, ze teraz juz zwolni!

Pytalam o:

1. Katar- nawilzac soloa fizjologiczna, odciagac frida (ale nie za czesto), smarowac mascia majerankowa.
2. Kaszel- jak suchy i infekcja zaczyna sie rozwijac to ostroznie ze spacerami, jak mokry i 'odrywajacy' to nie jest zle (wydzielina nie zalega w pluckach) i mozna chodzic na spacerki.

My jestesmy zdrowi, tzn. dalej mamy katarek i mokry kaszelek, ale juz mijajacy, wiec mam nadzieje, ze Kuba juz nie zarazi braciszka!

my też mamy Bubchen i jak dla mnie super.

w sobote wyczailam, że druga górna dwójka juz sie przebila;
a dzisiaj podczas wielkiego marudzenia, krzyków i płaczu dojrzalam jedynki górne; prawa przebita lewa jeszcze nie.
tyle ząbków na raz. bidulka moja.

Nie wiem co to ma do rzeczy
Moja siostra mówi ze nic...
a dokładniej "nic bo wszyscy lubią jak im ryj zamarza":baffled::nerd::laugh2::-D

A dla mnie to logiczne ze woda+mróz to nic dobrego szczególnie dla skóry
No ale to moje zdanie i skoro sama siebie nie smaruję kremem z wodą to Ali też nie będę
Wszędzie trąbią w tv żeby zwracać na to uwagę

PS
"Jeśli obawiasz się, czy krem nie zetnie się na mrozie i nie podrażni ci twarzy - włóż go na noc do zamrażarki i sprawdź, jak poradzi sobie z mrozem, czy nie zamarznie i się nie rozwarstwi"
myślę ze to fajny pomysł
"Oprócz tego krem zimowy powinien zawierać składniki wiążące wodę w komórkach skóry, np. kwas hialuronowy, mukopolisacharydy czy aminokwasy. Powinien mieć też wysoki filtr UVA/UVB, minimum SPF 15"

ale nie zawierać wody

"Zimą nie używajmy kremów, w których skład wchodzi woda. – Używanie tego typu kosmetyku w czasie mrozu może spowodować zamarzanie na twarzy drobinek wody, a w konsekwencji do bolesnych odmrożeń, których skutki długo mogą być widoczne na skórze w postaci szpetnych blizn"
http://www.rp.pl/artykul/428671.html

Nie chcę być posądzona o wszczynanie kolejnej dyskusji czy coś w tym stylu -ale szkoda ryzykować...

Ostatnia edycja:
reklama
Pediatra
moa wypisała vit A 100000j i ung cholesteroli ad 100
ale niektórzy dopisują vit D czy inne (nie wiem od czego to zależy)
może zapytaj co o tym myśli -bo w sumie jestem ciekawa a nie mam innego pediatry

Do góry