reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

My jutro też mamy ponowną kontrolną wizytę chodu po około 4 miesiącach od poprzedniej. Ciekawe co tym razem będzie nie tak. Poprzednio zdecydowanie miał za krzywe nogi i zalecenie - nie chodzenia..... Ehh aż mi się odechciewa tym bardziej, że oprócz tego, że krzywe nogi to nic więcej nie usłyszeliśmy.

Aga jeżeli krzywo stópki stawia to lepiej to sprawdzić.

Kici też nie raz słyszałam, że chodzenie na paluszkach do jakiegoś tam wieku normalne ale skoro można jakoś profilaktycznie zapobiegać to lepiej to robić żeby później nie było.

Ostatnia edycja:
reklama
Maja mruży oczy na słońcu, nawet gdy nie świeci jej bezpośrednio w oczy, albo po prostu gdy patrzy dalej.
Czy powinnam iść z nią do okulisty? To trwa dość długo,ale dopiero dziś przysżło mi do głowy,że może trzeba to skontrolować.
W poniedziałek pojadę z nią do pediatry i zobaczę co mi powie,ale pytam was bo może nie tylko Maja tak ma?

Też się musimy z młodą do ortopedy wybrać, wg nas chodzi ok, ładnie nóżki stawia, poprawnie siedzi, ale kontrola to ważna rzecz. Zawaliliśmy juz i tak, bo kazał nam przyjść jak mała zacznie stabilnie stać i pierwsze kroczki stawiać a to było 4m-ce temu:zawstydzona/y:

aniez - tu znów prośba do Ciebie o polecenie dobrego ortopedy, bo nasz poprzedni został w Legnicy.

Elvie- nie pomoge, bo nie bylam z nim u ortopedy, a Kubek mial badania kontrolne w zlobku i potem w przedszkolu, generalnie jest tak, ze najpierw dzicko ma nozie szpotawe (hehehe) czyli w jajo sie ukladaja, a potem w X i ta koslawosc fizjologiczna noze ustapic w pozniejszym wieku (nie pamietam dokladnie, ale gdzies do 8 r. ż. mamy czas), plaskostopie tez jest u maluszkow fizjologiczne i moja pediatra odradzala mi dawanie Kubie wkladek (tez ortopeda stwierdzil, zeby nie dawac, tylko kupowac buty ze sztywna pieta (zawsze) i twadsza podeszwa... bez przesady, ale tak zeby stopa cwiczyla, jak najwiecej na boso, najlepiej po trawce i piasku :-) a po domu po dywanach i w skarpetach.

Ale jak kogos cos niepokoi, to szybko do ortopedy (chociaz u nas szybko= prywatnie).

reklama
dziewczyny, czy na tym etapie chodzenia ( tj ponad 5 msc ) nadal stosujecie obuwie specjalnie? Pytam, bo zakupiłam dzis najzwyklejsze ciepłe, futerkowe kapciuchy na zimę. Adas do tej pory niemal zawsze chodzi na boso w mieszkaniu, spopradycznie zakladam usztywniane kapcie i zastanawiam sie czy nie zaszkodzę tymi zwyklymi futrzakami.
Ponadto nabylismy w deichmannie swietne buciki Nike, ale one tez nie maja w srodku zadnego podbicia

Do góry