reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

|czesc, wlasnie wrocilismy od lekarza, bylismy na kontroli ogolnego dobrostanu Mlodego Szkraba. Pytam lekarza o to jego nie-siedzenie, bo Seb niby siedzi ale nie na popie jak kazde normalne dziecko, tylko ... jakby to napisac... sieda jakby na pietach, ale tak naprawde nie siedzi na pitach, tylko miedzy pietami. Jego nozki maja ksztalt litery W. Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi. no wiec mowie lekarzowi ze troche mnie to zastanawia. lekarz na to, ze jak to nie siedzi - takie duze dziecko musi juz siedziec. No wiec posadzil Sebka na pupie przed nim postawil jakas zabawke, a Sebek co?! SIEDZI:wściekła/y: no myslalam, ze mnie cos trafi. Wyszlo na to, ze jakas nadgorliwa jestem, nadopikuncza i wogole dziwna. ale nic to. Sebek ogolnie podobno rowija sie nadwyraz dobrze. Jak nie zacznie sam siedziec do roku to mamy to wtedy sprawdzic.
aha, Sebek wazy 8400. Malutko, nie? ostatnio u lekarza wazylismy go 28go wrzesnia i mial wtedy 7kg, czyli przybral tylko 1.4 w ciagu 5 miesiacy. mamy obserwowac wage, bo cos slabo mu z tym tyciem idzie...

o tych krzykach nocnych tez mowilam, ale lekarz nie wie o co moze chodzic. ostawia zeby. jak nie zeby to moze Seb jest nerwowy z jakiegos powodu i nam przepisac jakies preparaty uspokajajace. Narazie podziekowalam. Tak wiec nadal niewiele wiemy.

Ostatnia edycja:
reklama
aga no to Sebek zrobil Ci uroczego psikusa siadając :-)

ale faktycznie 8500 to mało... nasz waży prawie 11kg :eek: i chodzi w ubrankach 86 :eek:

agaa z ta waga to moja tez wazy malutko.Urodzila sie majac prawie 4 kilo a teraz wazy 7.Nie martw sie 8 i pol to nie jest tak malutko.
Ale zrobil Ci psikusa przy lekarzu.

A my tez bylismy niby na tych testach pisze niby,bo zadnych testow nam nie zrobili.
Lekarz jak nas zobaczyl od razu stwierdzil ze to azs i ze to nie alergia wiec po co testy.Tak mnie wkurzyl ze szok.Tlumaczyl nam jak jakims debilom ze na to sie testow nie robi.Jest wyjatek musialabym miec pewnosc ze po mleku jest gorzej.K....wa mac gdybym ja wiedziala ze moje dziecko jest na mleko uczulone czy na inna rzecz to po cholere bym do niego jechala.Powiedzial ze chocby zrobil te testy to i tak nic z nich nie wyniknie.Rece mi opadly.
Po paru wymianach zdan stwierdzil jednak ze dla swietego spokoju zrobi te testy ale tylko na mleko.Ale jednak nic z tego nie wyszlo bo daje malej srodek przeciw swedzeniu a nie mozna.Tego oczywiscie nam lekarz pediatra nie powiedziala wypisujac skierowanie.
Zostaje mi poczekac do Pl i wtedy jej zrobie bo tu pomocy nie dostane.
Kazal jej podawac normalne mleko i jogurty caly nabial i obserwowac.Zjebke tez dostalam jak mu powiedzialam ze ona pije mleko dla alergikow to znaczy je kaszki na nich,bo dlaczego nie zwykle.Pytal po czym niby stwierdzilam ze ona jest uczulona na mleko.I tak w kolko.Nie mam sily zla jestem.
Mala przez to ze ja zdarlam z wyrka o siodmej jak padla 0 12 tak jeszcze spi a juz po trzeciej.

aga no to Sebek zrobil Ci uroczego psikusa siadając :-)

ale faktycznie 8500 to mało... nasz waży prawie 11kg :eek: i chodzi w ubrankach 86 :eek:
ja nie wiem co mu sie stalo ze on w tym gabinecie siedzial. Teraz jak go probuje posadzic to leci na boki albo do tylu tak jak zawsze. to dziecko jakies dziwne jest:szok::sorry:

Sebcia mierzyc dzis nie chcieli, ale chodzi w 74-80. Okruszek z niego, ale nie ma po kim byc wielkoludem, bo my z Sz raczej wzrostem nie grzeszymy:-D

Gosia, no rece opadaja!! a ile musielibyscie nie brac tego specyfiku na swedzenie zeby mozna bylo te testy zrobic? bo moze jescze raz byscie poszly. No szkoda ze na debila trafilas:angry: biedna Ami dalej musi sie meczyc :-(

Ostatnia edycja:
ja nie wiem co mu sie stalo ze on w tym gabinecie siedzial. Teraz jak go probuje posadzic to leci na boki albo do tylu tak jak zawsze. to dziecko jakies dziwne jest:szok::sorry:

Sebcia mierzyc dzis nie chcieli, ale chodzi w 74-80. Okruszek z niego, ale nie ma po kim byc wielkoludem, bo my z Sz raczej wzrostem nie grzeszymy:-D

a to agent... ściemnia :p nasz tak robi z mlekiem... w domu za nim mleka nie chce pić, a u babci rzuca się na mleko jak głupi :eek: to mali ściemniacze!!

no własnie nasz też nie ma po kim :-p bo my oboje z mężem mamy po 170cm :-)

Aga, Konstancja umie normalnie siedziec, z jakiegos jednak powodu siada najczesciej w W. Pewnie tak jej wygodniej. Juz kiedys tu byla debata, ze niezdrowo, ale nie pamietam z jakiego powodu. Przez jakis czas nawet wyprostowywalam jej nozki, ale ona zamieszala i spowrotem siedziala w W...

Aga, Konstancja umie normalnie siedziec, z jakiegos jednak powodu siada najczesciej w W. Pewnie tak jej wygodniej. Juz kiedys tu byla debata, ze niezdrowo, ale nie pamietam z jakiego powodu. Przez jakis czas nawet wyprostowywalam jej nozki, ale ona zamieszala i spowrotem siedziala w W...

Borys tez nadal tak siada, pytałam pediatre czy to może byc problem, ale mi powiedział ,że to za małe dziecko by stweirdzic problem...niech siedzi jak mu wygodnie. No to juz sie tak nie spinam i nie latam go poprawiac za każdym razem.

Mnie lekarka od rehabilitacji powiedziała, że może prowadzić do koślawości kolan. Co ja potwierdzam, bo bratanek B zawsze tak siadał jak był mały i teraz na jakieś ćwiczenia z nim mykają.

Faktycznie z Sebcia drobinka

Gosiek kurcze nie rozumiem tego. Ami się tak męczy, a lekarze takie podejście mają:szok:

reklama
co do siadania w W to z moich rozmow z terapeutami i lekarzami rehabilitacji wynika to co napisala annaoj, lepiej dziecko poprawiac, pozniej moze byc potrzeba gimnastyki korekcyjnej rehabilitacji, a jesli mozna temu zapobiec to lepiej to robic:) chcoaz nie mowie ze kazde dziecko siadajace w ten sposob jakas wade czy koslawosc czy cos innego bedzie mialo.

co do wagi aga jesli dalej beda slabe przyrosty moze zapytaj pediatry o fantomalt, zwieksza kalorycznosc posilkow nie zmieniajac smaku. no i tluszcz do obiadkow (oliwa z oliwek, maselko) to podstawa:)

my dzis mielismy wizyte u dr rehabilutacji, byla pod wrazeniem jak ola poszla do przodu psychicznie, fizycznie tez duzo lepiej tylko te nieszczesne slabe raczki.... musze poszukac i zamowic walek albo klin dla malej do cwiczen..
kurcze zawsze cos trzeba jak kasy nie ma:/

Do góry