reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Kurcze czy jest jakis maluch,ktory jest zdrowy?????
Kazda po kolei melduje, ze dzidziule chore...
Zdrowka Maluszki, zdrowka!!!!!
Mam nadzieje, ze mojej Polki nic nie wezmie. Wystarczy, ze zebule ida.
Wlasnie, mialam dopytac:

czy to mozliwe, ze na dole, zamiast w kolejnosci po jedynkach i dwojkach teraz szly czworki?????
Za dwojkami ma normalne dziaslo, a potem takie grube i napuchniete jest, ze szok!
no i gora tez napuchnieta, bo dwojki juz prawie prawie "na swiecie".

Katik- moje aktualnie zdrowe, ale zapewne za chwilę to się zmieni... niestety :-(

A jeśli chodzi o zęby to właśnie 'książkowo' najpierw idą czwórki potem trójki :-) ale nie ma reguły. U Kuby szły 'modelowo' właśnie:

Ogólny schemat kolejności wyrzynania się ząbków:

• siekacze środkowe, dolne (jedynki) - 6 miesięcy,
  • siekacze boczne, dolne (dwójki) - 7-8 miesięcy,
  • zęby trzonowe pierwsze, dolne (czwórki) - 12 miesięcy,
  • kły, dolne (trójki) - 16 miesięcy,
  • zęby trzonowe drugie, dolne (piątki) -20 miesięcy,
  • siekacze środkowe, górne (jedynki) - 7 miesięcy,
  • siekacze boczne, górne (dwójki) - 9 miesięcy,
  • zęby trzonowe pierwsze, górne (czwórki) 14 miesięcy,
  • kły, górne (trójki) - 18 miesięcy,
  • zęby trzonowe drugie, górne (piątki) - 2 lata.

reklama
Wlasnie, mialam dopytac:

czy to mozliwe, ze na dole, zamiast w kolejnosci po jedynkach i dwojkach teraz szly czworki?????
Za dwojkami ma normalne dziaslo, a potem takie grube i napuchniete jest, ze szok!

nie zapeszam ;-)
A co do zębów to J. szły śmiesznie...najpierw jedynki potem trójki, czwórki i jakoś tak między czwórkami dopiero dwójki ...

Ostatnia edycja:
U nas katary x 4 i zaczerwienione ucho x1, więc niestety wpisujemy się na listę :( chociaż katar to nie choroba ;-)

Marysi szły tak jak Poli - najpierw 4, a 3 sporo później. Na górze to miała 1,4, dopiero potem 2, także Katik, wszystko ok

Wlasnie, mialam dopytac:

Jest moja Ola:-D:-D Poza ostatnią wodą z nosa bo nawet katarem tego nazwać nie można było nic jej nie dolega od urodzenia :tak::tak:

Katik- moje aktualnie zdrowe, ale zapewne za chwilę to się zmieni... niestety :-(

A jeśli chodzi o zęby to właśnie 'książkowo' najpierw idą czwórki potem trójki :-) ale nie ma reguły. U Kuby szły 'modelowo' właśnie:

Ogólny schemat kolejności wyrzynania się ząbków:

• siekacze środkowe, dolne (jedynki) - 6 miesięcy,
  • siekacze boczne, dolne (dwójki) - 7-8 miesięcy,
  • zęby trzonowe pierwsze, dolne (czwórki) - 12 miesięcy,
  • kły, dolne (trójki) - 16 miesięcy,
  • zęby trzonowe drugie, dolne (piątki) -20 miesięcy,
  • siekacze środkowe, górne (jedynki) - 7 miesięcy,
  • siekacze boczne, górne (dwójki) - 9 miesięcy,
  • zęby trzonowe pierwsze, górne (czwórki) 14 miesięcy,
  • kły, górne (trójki) - 18 miesięcy,
  • zęby trzonowe drugie, górne (piątki) - 2 lata.

hmm a jak to się ma do mojego dziecka które nie ma żadnego:-D:-D

Moja Alicja też odpukać zdrowa, ale nie wierzę, że tak będzie, bo ja zakatarzona i Igor przeziębiony, dzisiaj z nim u lekarza byłam. Ja uważam, ale jemu nie bardzo da się wytłumaczyć, że nie należy siostry przytulać i całować:eek:

Zdrówka chorowitkom!!

Co do zębów to wszystko jest możliwe, Igorowi wyszły najpierw górne dwójki, dopiero później jedynki.

Katik - moja Lenka też zdrowa i odpukać jeszcze nigdy nie chorowała. Raz przeziębiona była, ale bez kataru się obyło i podanie wapna z wit. C pomogło:-)

Jest moja Ola:-D:-D Poza ostatnią wodą z nosa bo nawet katarem tego nazwać nie można było nic jej nie dolega od urodzenia :tak::tak:

Moja Polinka tez od urodzenia zdrowa. Katarek mialysmy 3 dni, ale jakas light wersje, wiec to nawet nie przeziebienie.

Dzieki za informacje na temat zabkow. Troszke sie wystraszylam, bo te dziaselka tam z tylu takie bardzo duze i napuchniete, zupelnie inaczej niz przy jedynkach i dwojkach. No ale tez te trzonowe znacznie wieksze niz siekacze, wiec moze stad powod...

hmm a jak to się ma do mojego dziecka które nie ma żadnego:-D:-D

No toż przecież napisałam, że 'książkowo'... :-) w myśl zasady, że wyjątek potwierdza regułę :-D Swoją drogą sporo tych wyjatków :-)

Moje dziecie goraczkuje.W nocy 39 stopni w porywach do 39,5.Teraz utrzymuje sie jej 38stopni.Do tego kaszel okropny i zaczyna sie katar.
Za godzine mamy wizyte.Oczywiscie nie dostalismy city ale po ublaganiu ze dziecie strasznie goraczkuje babka kazala przyjechac postara nas sie jakos wcisnac.
Kurde gdybym wiedziala ze sie rozchoruje to juz dwa dzni temy bym zadzwonila i umawiala wizyte.

katik moja chora pierwszy raz.

A zebow u nas dzalej nie ma.

reklama
Zosia choruje dużo więcej niż Ola, już 2 razy był antybiotyk, Ola pierwszą poważniejszą chorobę dopiero w przedszkolu zaliczyła, no ale jej nikt z przedszkola zarazy nie przynosił więc się dłużej uchowała

Do góry