reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

reklama
zębolkom gratulujemy :-) a my nadal bez zębni :-( ni widu ni słychu... :-(

I czym sie takim martwisz , czym później tym lepiej i tak Ci powie większość stomatologów , bo ząbki mniej czasu na psucie mają . Szymkowi wylazł dopiero jak miał ponad 8 miechów i jakoś mnie to nie martwiło . Ola też nie ma .

A ja tak zaglądałam, wyczekiwałam a teraz po nieprzespanych nocach to nawet wolałabym aby ich jeszcze nie było. Niezdecydowana matka ze mnie:D

I czym sie takim martwisz , czym później tym lepiej i tak Ci powie większość stomatologów , bo ząbki mniej czasu na psucie mają . Szymkowi wylazł dopiero jak miał ponad 8 miechów i jakoś mnie to nie martwiło . Ola też nie ma .
Jakos do mnie to nie przemawia.
Jaka roznica jest miedzy dzieckiem ktore zeby dostalo w 6tym miesiacu a dzieckiem ktore zeby dostalo w 10 miesiacu gdy dozywaja 80 lat. Te 4 miechy robia roznice???
Ok, piszemy o mleczakach, ktore wypadaja w wieku 5 lat w gore. Wiec tu rowniez zapytam- jaka roznica te kilka miechow????

EDIT
idac tym tokiem rozumowania moge powiedziec, ze Dagowa Aleksis bedzie miala juz niedlugo problemy ze stawami, bo juz wstaje i pewnie niedlugo bedzie chodzic. Moja Polka na razie lezy - czyli w wieku 70 lat bedzie jak mlodka.
Taaaaa

Ostatnia edycja:
Jaka roznica jest miedzy dzieckiem ktore zeby dostalo w 6tym miesiacu a dzieckiem ktore zeby dostalo w 10 miesiacu gdy dozywaja 80 lat. Te 4 miechy robia roznice???
Ok, piszemy o mleczakach, ktore wypadaja w wieku 5 lat w gore. Wiec tu rowniez zapytam- jaka roznica te kilka miechow????

EDIT
idac tym tokiem rozumowania moge powiedziec, ze Dagowa Aleksis bedzie miala juz niedlugo problemy ze stawami, bo juz wstaje i pewnie niedlugo bedzie chodzic. Moja Polka na razie lezy - czyli w wieku 70 lat bedzie jak mlodka.
Taaaaa

Nie musi to do ciebie przemawiać ale nie rozumiem tego stresu bo nie ma zębów , wyjda jak bedzie ich czas , po co się ciśnieniowac , bo to dziecko ma a to dziecko nie ma :)
Nie musisz się bawić w mycie i szczoteczki przynajmniej , bo ja to mam schiza i jak juz SZymek miał jednego to go myłam zapamiętale . Za duzo się naogladałam juz dzieci bez zebów w wieku kilku lat ( bez bo tak były spróchniałe )

Co do wczesnego wstawania to też lekarze czasem twierdzą że nie jest to mega dobre dla dzieci ( pogadaj z jakimś ortopeda ) tak samo jak twierdzą że czy dłużej dziecko raczkuje tym lepiej itp. Widocznie ma to swoje medyczne uzasadnienie . Kolezanki szwagierka jest fizjoterapeutą to spytam kiedy
tu jest co prawda o młodszym nieco dziecko ale to taki przykład tylko
Czy mogę pozwolić stawać mojej 5,5 miesięcznej córce? - Niemowlę - Rodzice radzą

Ja bym nie chciała żeby moje dziecko w wieku 8 miesięcy chodziło bo to nie jest na to czas

Ostatnia edycja:
Ortopeda nie kazał stawiać mi na siłe Nikodema jednak on sam staje, domaga się. Nie chce siedziec to co poradzić widocznie jest na to gotowy:-) ale generalnie duzo stoi i chyba musze ograniczyc

wszystko w granicach rozsądku:-)

Ja tam uważam że skoro dziecko usiadło czy wstało samodzielnie bez niczyjej pomocy to widocznie jego czas i tyle...

U nas Jaś okazał się dobrym braciszkiem :-/ i podzielił się z Markiem katarem. Starszy praktycznie już zdrowy to teraz M. leci ciurkiem...ehhhh niech mu to równie szybko przejdzie. Maść majerankowa już zapodana, odciągamy zaległości jeszcze wic c musze skombinować

Nie musi to do ciebie przemawiać ale nie rozumiem tego stresu bo nie ma zębów , wyjda jak bedzie ich czas , po co się ciśnieniowac , bo to dziecko ma a to dziecko nie ma :)
Nie musisz się bawić w mycie i szczoteczki przynajmniej , bo ja to mam schiza i jak juz SZymek miał jednego to go myłam zapamiętale . Za duzo się naogladałam juz dzieci bez zebów w wieku kilku lat ( bez bo tak były spróchniałe )

Co do wczesnego wstawania to też lekarze czasem twierdzą że nie jest to mega dobre dla dzieci ( pogadaj z jakimś ortopeda ) tak samo jak twierdzą że czy dłużej dziecko raczkuje tym lepiej itp. Widocznie ma to swoje medyczne uzasadnienie . Kolezanki szwagierka jest fizjoterapeutą to spytam kiedy
Czy mogę pozwolić stawać mojej 5,5 miesięcznej córce? - Niemowlę - Rodzice radzą

Ja bym nie chciała żeby moje dziecko w wieku 8 miesięcy chodziło bo to nie jest na to czas
masz racje z tym dbaniem o zeby.
Ostatnio bylam u znajomej, ktorej corcia jest kilka dni mlodsza niz Twoj Szymek. I jak mala rozdarla jape (sory za wyrazenie, ale to dziecko wszystko wymusza krzykiem i placzem) to sie zalamalam- bo jej zeby sa czarne!!!!!
Ale co sie dziwic, gdy ona cukierka zagryza czekolada, a mleko , soki i herbatki nadal pije z butli.

Faktycznie lepiej, żeby ziecko spokojnie przeszło wszytskie fazy- pełzanie/raczkowanie, siadanie, chodzenie i żeby chodzić zaczęło około 12 miesięcy, ale czasem się nie da zbója powstrzymać. Córka znajomej poszła jak miała 9 miesięcy- sama i bez problemu, synek tej samej znajomej obecnie ma 10 miesięcy i o chodzeniu nawet nie myśli- wszystko zależy od dziecka. Jak jest gotowe i umie to będzie parło do przodu...

EDIT
Taaaaa

Tu nie chodzi o mycie i szczotkowanie :-) tzn. myć i szczotkować trzeba regularnie, nawet dziąsełka, a nie tylko ząbki :-) ale chodzi o mineralizację zęba- im później wyjdzie tym lepiej zmineralizowany a tym samym mocniejszy. Kubie szły 'typowo' czyli zaczęły wychodzić jak miał 6 miesięcy, dziś ma 3 i pół roku (prawie) i wszytskie zęby zdrowe :-) ale dbamy o nie, bo mamy na tym punkcie hyzia.

Oba chłopki odsmoczkowane przed ukończeniem 7 miesiąca- też ze względu na zęby- moja stomatolożka uważa, że należy dziecku zabrać smoka i ograniczyć picie z butli jak pojawi się pierwszy ząbek.

reklama

a ja uważam ,że we wszystkim należy zachowac umiar i nie przesadzac. Ja Weronice zęby myłam (jak była niemowlakiem, bo poxniej to już regularnie), jak mi się przypomniało. Pierwszego zęba miała gdy skonczyla 5 m-cy, a teraz ma śliczne zdrowe , białe ząbki:-).

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry