reklama
zębolkom gratulujemy :-) a my nadal bez zębni :-( ni widu ni słychu... :-(
I czym sie takim martwisz , czym później tym lepiej i tak Ci powie większość stomatologów , bo ząbki mniej czasu na psucie mają . Szymkowi wylazł dopiero jak miał ponad 8 miechów i jakoś mnie to nie martwiło . Ola też nie ma .
Katik
...jestem mamą...
Jakos do mnie to nie przemawia.I czym sie takim martwisz , czym później tym lepiej i tak Ci powie większość stomatologów , bo ząbki mniej czasu na psucie mają . Szymkowi wylazł dopiero jak miał ponad 8 miechów i jakoś mnie to nie martwiło . Ola też nie ma .
Jaka roznica jest miedzy dzieckiem ktore zeby dostalo w 6tym miesiacu a dzieckiem ktore zeby dostalo w 10 miesiacu gdy dozywaja 80 lat. Te 4 miechy robia roznice???
Ok, piszemy o mleczakach, ktore wypadaja w wieku 5 lat w gore. Wiec tu rowniez zapytam- jaka roznica te kilka miechow????
EDIT
idac tym tokiem rozumowania moge powiedziec, ze Dagowa Aleksis bedzie miala juz niedlugo problemy ze stawami, bo juz wstaje i pewnie niedlugo bedzie chodzic. Moja Polka na razie lezy - czyli w wieku 70 lat bedzie jak mlodka.
Taaaaa
Ostatnia edycja:
Jakos do mnie to nie przemawia.
Jaka roznica jest miedzy dzieckiem ktore zeby dostalo w 6tym miesiacu a dzieckiem ktore zeby dostalo w 10 miesiacu gdy dozywaja 80 lat. Te 4 miechy robia roznice???
Ok, piszemy o mleczakach, ktore wypadaja w wieku 5 lat w gore. Wiec tu rowniez zapytam- jaka roznica te kilka miechow????
EDIT
idac tym tokiem rozumowania moge powiedziec, ze Dagowa Aleksis bedzie miala juz niedlugo problemy ze stawami, bo juz wstaje i pewnie niedlugo bedzie chodzic. Moja Polka na razie lezy - czyli w wieku 70 lat bedzie jak mlodka.
Taaaaa
Nie musi to do ciebie przemawiać ale nie rozumiem tego stresu bo nie ma zębów , wyjda jak bedzie ich czas , po co się ciśnieniowac , bo to dziecko ma a to dziecko nie ma
Nie musisz się bawić w mycie i szczoteczki przynajmniej , bo ja to mam schiza i jak juz SZymek miał jednego to go myłam zapamiętale . Za duzo się naogladałam juz dzieci bez zebów w wieku kilku lat ( bez bo tak były spróchniałe )
Co do wczesnego wstawania to też lekarze czasem twierdzą że nie jest to mega dobre dla dzieci ( pogadaj z jakimś ortopeda ) tak samo jak twierdzą że czy dłużej dziecko raczkuje tym lepiej itp. Widocznie ma to swoje medyczne uzasadnienie . Kolezanki szwagierka jest fizjoterapeutą to spytam kiedy
tu jest co prawda o młodszym nieco dziecko ale to taki przykład tylko
Czy mogę pozwolić stawać mojej 5,5 miesięcznej córce? - Niemowlę - Rodzice radzą
Ja bym nie chciała żeby moje dziecko w wieku 8 miesięcy chodziło bo to nie jest na to czas
Ostatnia edycja:
Marciaa
Mamma 04.2010 i 02.2012
Ortopeda nie kazał stawiać mi na siłe Nikodema jednak on sam staje, domaga się. Nie chce siedziec to co poradzić widocznie jest na to gotowy:-) ale generalnie duzo stoi i chyba musze ograniczyc
wszystko w granicach rozsądku:-)
wszystko w granicach rozsądku:-)
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
Ja tam uważam że skoro dziecko usiadło czy wstało samodzielnie bez niczyjej pomocy to widocznie jego czas i tyle...
U nas Jaś okazał się dobrym braciszkiem :-/ i podzielił się z Markiem katarem. Starszy praktycznie już zdrowy to teraz M. leci ciurkiem...ehhhh niech mu to równie szybko przejdzie. Maść majerankowa już zapodana, odciągamy zaległości jeszcze wic c musze skombinować
U nas Jaś okazał się dobrym braciszkiem :-/ i podzielił się z Markiem katarem. Starszy praktycznie już zdrowy to teraz M. leci ciurkiem...ehhhh niech mu to równie szybko przejdzie. Maść majerankowa już zapodana, odciągamy zaległości jeszcze wic c musze skombinować
Katik
...jestem mamą...
masz racje z tym dbaniem o zeby.Nie musi to do ciebie przemawiać ale nie rozumiem tego stresu bo nie ma zębów , wyjda jak bedzie ich czas , po co się ciśnieniowac , bo to dziecko ma a to dziecko nie ma
Nie musisz się bawić w mycie i szczoteczki przynajmniej , bo ja to mam schiza i jak juz SZymek miał jednego to go myłam zapamiętale . Za duzo się naogladałam juz dzieci bez zebów w wieku kilku lat ( bez bo tak były spróchniałe )
Co do wczesnego wstawania to też lekarze czasem twierdzą że nie jest to mega dobre dla dzieci ( pogadaj z jakimś ortopeda ) tak samo jak twierdzą że czy dłużej dziecko raczkuje tym lepiej itp. Widocznie ma to swoje medyczne uzasadnienie . Kolezanki szwagierka jest fizjoterapeutą to spytam kiedy
Czy mogę pozwolić stawać mojej 5,5 miesięcznej córce? - Niemowlę - Rodzice radzą
Ja bym nie chciała żeby moje dziecko w wieku 8 miesięcy chodziło bo to nie jest na to czas
Ostatnio bylam u znajomej, ktorej corcia jest kilka dni mlodsza niz Twoj Szymek. I jak mala rozdarla jape (sory za wyrazenie, ale to dziecko wszystko wymusza krzykiem i placzem) to sie zalamalam- bo jej zeby sa czarne!!!!!
Ale co sie dziwic, gdy ona cukierka zagryza czekolada, a mleko , soki i herbatki nadal pije z butli.
aniez
Fanka BB :)
Nie musi to do ciebie przemawiać ale nie rozumiem tego stresu bo nie ma zębów , wyjda jak bedzie ich czas , po co się ciśnieniowac , bo to dziecko ma a to dziecko nie ma
Faktycznie lepiej, żeby ziecko spokojnie przeszło wszytskie fazy- pełzanie/raczkowanie, siadanie, chodzenie i żeby chodzić zaczęło około 12 miesięcy, ale czasem się nie da zbója powstrzymać. Córka znajomej poszła jak miała 9 miesięcy- sama i bez problemu, synek tej samej znajomej obecnie ma 10 miesięcy i o chodzeniu nawet nie myśli- wszystko zależy od dziecka. Jak jest gotowe i umie to będzie parło do przodu...
Jakos do mnie to nie przemawia.
EDIT
Taaaaa
Tu nie chodzi o mycie i szczotkowanie :-) tzn. myć i szczotkować trzeba regularnie, nawet dziąsełka, a nie tylko ząbki :-) ale chodzi o mineralizację zęba- im później wyjdzie tym lepiej zmineralizowany a tym samym mocniejszy. Kubie szły 'typowo' czyli zaczęły wychodzić jak miał 6 miesięcy, dziś ma 3 i pół roku (prawie) i wszytskie zęby zdrowe :-) ale dbamy o nie, bo mamy na tym punkcie hyzia.
Oba chłopki odsmoczkowane przed ukończeniem 7 miesiąca- też ze względu na zęby- moja stomatolożka uważa, że należy dziecku zabrać smoka i ograniczyć picie z butli jak pojawi się pierwszy ząbek.
reklama
a ja uważam ,że we wszystkim należy zachowac umiar i nie przesadzac. Ja Weronice zęby myłam (jak była niemowlakiem, bo poxniej to już regularnie), jak mi się przypomniało. Pierwszego zęba miała gdy skonczyla 5 m-cy, a teraz ma śliczne zdrowe , białe ząbki:-).