reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Kwiatek współczuje...

U nas Janek został dzisiaj w domu bo ma katar od wczoraj popołudnia... dobrze że długi weekend to się może wykuruje...oby nie sprzedał tego bratu choć i ten już kicha... ehhh

reklama
a mój ma podejrzenie astmy, ale diagnozować się jeszcze nie da bo świadomie nie będzie dmuchał i mu spirometrii nie mogą zrobić, więc dalej go będą na ślepo leczyć jak dostanie ataku i tak jeszcze przez jakieś 2-3 lata

nawet nie strasz, bo ja sie astmy u Poli obawiam.
Czesto slysze jak ona oddycha. Np jak lezy na brzuchu to glosniej oddycha. Tak jak ja - gdy po wysilku mam pluca wypluc i musze sie inhalatorem ratowac.
Bylam ostatnio u lekarza, badal ja , plucka i oskrzela czyste a taki dziwny oddech czasem u niej bywa. Kazal obserwowac....

nawet nie strasz, bo ja sie astmy u Poli obawiam.
Czesto slysze jak ona oddycha. Np jak lezy na brzuchu to glosniej oddycha. Tak jak ja - gdy po wysilku mam pluca wypluc i musze sie inhalatorem ratowac.
Bylam ostatnio u lekarza, badal ja , plucka i oskrzela czyste a taki dziwny oddech czasem u niej bywa. Kazal obserwowac....

nie chcę straszyć, u nas tata ma, Staś też mi tak świszczy jak się meczy... z tego co gadałam z pediatrą to u dzieci najpierw leczą na rózniaste infekcje a dopiero 4-6 letnie dziecko mogą normalnie diagnozować, tyle co nam powiedzieli to ze można mu powtórzyć te testy które K. wyjdą, czyli tata królik doświadczalny, w połowie grudnia idzie, a Jerz ma wizytę w poradni 27.12 dopiero, kocham polską "służbę' "zdrowia"... wcześniej się oczywiście wybieramy prywatnie bo lekarce K ta dawka sterydu co młody dostaje wydaje sie za duża:-(

No wlasnie u nas tez jest ryzyko, ze po mnie moze miec.
I moj lekarz tez tlumaczyl mi, ze u takich maluchow ciezko zdiagnozowac, ale czesto mozna podejrzewac u dziecka astme, bo poprzedzaja ja infekcje, nawracajacy kaszel itd...

Mam nadzieje, ze Polka po tatusiu odziedziczy pluca jak dzwon. Bo mi na przeplywach wydechow wychodzi miedzy 300 a 350 , a tatus wypalajac paczke dziennie dmuchal do 800.

My już po szczepieniu- mały nawet nie kwęknął. Wszystko ok, zdrowy, silny i waży 8100 czyli w 6 tygodni przybrał 900 g . Nie wiem jak on to robi prawie nic nie jedząc

Oj Kwiatek, oby Tymonek się nie zaraził... Ważne, żeby Hania miała przewietrzany i nawilżany pokój i piła chłodne napoje

My też po sczepieniu, ale nie przybraliśmy tak bardzo jak Antoś ;-) w ciągu 8 tygodni przybrała na wadze 680 g, czyli waży 7930:tak:

Kwiatuszku jak moje dziecie odmawia współpracy to dostaje ze strzykawki i jakos idzie, poza tym mówię mu ze to ciocia dla niego dała i byłaby smutna jakby nie wypił etc ( na pielęgniarki mówił ciocia...) a przy temperaturce jak inaczej sie nie da to go chłodzę w wannie...Faktycznie Hanulka ma sporo tych leków:-( ZDRÓWKA!!
a mój ma podejrzenie astmy, ale diagnozować się jeszcze nie da bo świadomie nie będzie dmuchał i mu spirometrii nie mogą zrobić, więc dalej go będą na ślepo leczyć jak dostanie ataku i tak jeszcze przez jakieś 2-3 lata

Astme i tak się rok diagnozuje nawet u starszego dziecka . Moja chrześnica ma :(
i od podejżenia rok badan i dopiero stwierdzili na 100% , mała jest mega dzielna ma 6 lat , sama sobie podaje inhalator , potrafi sobie podać leki gdy ich potrzebuje ,wie co i jak .

reklama
Dla gosiek - o atopowym..
Lenie na policzku, na lewej rączce w okolicy łokcia i na prawej nóżce nad kostką wyskoczyły takie czerwone plamki. Najpierw te miejsca były szorstkie i suche, a później zaczęły się błyszczeć i nabierać różowego koloru. Nasz pediatra od razu stwierdził, że wygląda mu to na atopowe zapalenie skóry, kazał mi odrzucić całkowicie na 3tyg. nabiał, kąpać wyłącznie w Oilatum, smarować codziennie kremem Oilatum Soft i podawać wit. A + D3. Nie eksperymentowac i być konsekwentną. Dostosowałam się do zaleceń i wszystko stopniowo ustąpiło. Dzisiaj nasza mała nie ma śladu po tych plamach, ale skłonność do nadmiernego wysuszania skóry ma, więc nie eksperymentujemy tylko nadal kąpiemy i smarujemy Oilatum. Ostatnio na policzku znów taka maleńka plamka się pokazała, byłyśmy akurat na szczepieniu, więc pediatra zobaczył i przepisał maść Laticort 0,1% (niecałe 5zł za nią zapłaciłam). Po 2 dniach buźka śliczna i po plamce śladu nie ma.
Jak będziesz w PL to się wybierz do jakiegoś dobrego dermatologa. Na pocieszenie Ci powiem, że większość maluchów z atopowego zapalenia skóry wyrasta.
Zdrówka życzę!!

Do góry