reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

No i dostalismy wyniki badań. Witamika D na szczęscie już w normie, wcześniej miała tylko 8, gdzie minimum to 30! Teraz już jest 46:-)
Gorzej z krwią, okazało się że jak mamusia ma anemię:-( Teraz dostaje żelazo w syropie (dzięki Bogu jest słodziutkie i pije bez problemu ze strzykawki), do tego tabletki z witaminą B6 i kwas foliowy i kropelki Cebionu. Czyli to samo co mamusia brała niedawno tylko w miniaturowych ilościach dostaje. Zauważyłam jednak że ta wit B6 poprawiła jej apetyt bo ciągle coś szamie i to mnie cieszy bardzo!

reklama
judysia - super, że wit. D już w normie. Z anemią też sobie poradzicie;-) Trzymam kciuki!!

Mam pytanie: o której Wasze szkraby chodzą spać? My kąpiemy Lenkę o 19.00 i po kąpieli kremowanie, cyc, 50ml butli i lula. Dzisiaj jednak zrobiła strajk i do tej pory nie śpi. Wiła się w łóżeczku, krzyczała, smoka wypluwała, zesikała się, więc zmiana pampersa i znów się wierci kręci i nie śpi, więc zrobiłam coś czego nigdy nie robię - wyjęłam ją i poszłyśmy spacerować po domu. Aktualnie ogląda z dziadkami "Barwy szczęścia". Nie wiem, czy przez to jej się dzień z nocą nie pomyli, ale innej opcji nie było - 1h przy łóżeczku siedziałam, smoka wkładałam, a ona płakała, a wyjęta z łóżeczka strzeliła mi uśmiech numer pięć i szczęśliwa. Teściowa mnie pociesza, że dziecko sąsiadki młodsze od naszej o 2m-ce kładzie się spać o 22.00 i śpi do 8:00. Zobaczymy..

judysia - super, że wit. D już w normie. Z anemią też sobie poradzicie;-) Trzymam kciuki!!

Mam pytanie: o której Wasze szkraby chodzą spać? My kąpiemy Lenkę o 19.00 i po kąpieli kremowanie, cyc, 50ml butli i lula. Dzisiaj jednak zrobiła strajk i do tej pory nie śpi. Wiła się w łóżeczku, krzyczała, smoka wypluwała, zesikała się, więc zmiana pampersa i znów się wierci kręci i nie śpi, więc zrobiłam coś czego nigdy nie robię - wyjęłam ją i poszłyśmy spacerować po domu. Aktualnie ogląda z dziadkami "Barwy szczęścia". Nie wiem, czy przez to jej się dzień z nocą nie pomyli, ale innej opcji nie było - 1h przy łóżeczku siedziałam, smoka wkładałam, a ona płakała, a wyjęta z łóżeczka strzeliła mi uśmiech numer pięć i szczęśliwa. Teściowa mnie pociesza, że dziecko sąsiadki młodsze od naszej o 2m-ce kładzie się spać o 22.00 i śpi do 8:00. Zobaczymy..

Moja idzie spac koło 19 ale jak nie chce to biore ją na lezaczek ze sobą polezy pogapi się i sama padnie .

Polka idzie spac przed 20. Czasem ma podobne jazdy jak Lenka dzis. Wtedy biore ja ze soba na dol, bawi sie zabawkami. Jak jej sie nudzi i widze ze juz pora na spanie - dostaje znow cycka i idzie w kime.
U nas nie ma zelaznych norm- 20 godzina dziecko musi spac.

A ja z kolejnym pytaniem o pielegnacje zabkow. Przemywanie gazikami juz mnie irytuje,i zamowilam szczoteczke silikonowa. Ktoras z Was ja stosuje? Jak????
Justa, Ty chyba pisalas ze tez ja masz, jak nia myjesz? Tylko zabki, czy dziaselka rowniez? Stosujesz paste dla niemowlat????

Moje bobo idzie spac tak po 21.Chociaz sa dni ze o 22 jeszcze nie spi.Dzis dopiero zasnela.
To dla mnie i tak rarytas,bo jak byla malenka to szla spac o polnocy a czasami jeszcze pozniej.Chociaz nie ukrywam ze super by bylo gdyby szla w kime o 20.Ale z czasem moze i to uda sie nam zdzialac.Rano wstaje o 8.30 czasami dospi do 9 tej

Polka idzie spac przed 20. Czasem ma podobne jazdy jak Lenka dzis. Wtedy biore ja ze soba na dol, bawi sie zabawkami. Jak jej sie nudzi i widze ze juz pora na spanie - dostaje znow cycka i idzie w kime.
U nas nie ma zelaznych norm- 20 godzina dziecko musi spac.

A ja z kolejnym pytaniem o pielegnacje zabkow. Przemywanie gazikami juz mnie irytuje,i zamowilam szczoteczke silikonowa. Ktoras z Was ja stosuje? Jak????
Justa, Ty chyba pisalas ze tez ja masz, jak nia myjesz? Tylko zabki, czy dziaselka rowniez? Stosujesz paste dla niemowlat????

Katik ja kupilam taka szczoteczke i mlody ja KOCHA: JORDAN STEP BY STEP (0-2) SZCZOTECZKA DO ZĘBÓW DLA DZIECI OD 0 DO 2 LAT, 1 SZTUKA - Apteka internetowa - Domzdrowia.pl dzieki temu, ze jest szeroka sam sobie jej nie wepchnie za gleboko, wiec ja mu myje (rumiankiem), a potem on sobie szoruje i to jest dopiero ubaw po pachy! Pasty bedziemy uzywac, jak skonczy rok.

Elvie- Barteq idzie w kime o 19:30. Nie wyobrazam sobie, zeby bylo inaczej!

A po wizycie u pediatry: pongo waży 8.200, mierzy 70 cm. Zaszczepić dał się ze stoickim spokojem, nawet nie zapłakał... twardziel!

Ostatnia edycja:
U nas Ola przeważnie chodzi spać ok. 20 ale zdarzają sie jazdy, że jak się ją położy to ona wariuje, śpiewa, gada itp więc ją zostawiamy w łóżeczku i niech sobie wariuje a jak widzimy że się zmęczyła to wtedy działamy by zasnęła. :-)

Katik ja mam taką silikonowana palec. Przemywam jak sobie przypomne, ząbki i dziąsełka trochę drapie i masuje.

uuu, ale te wasze dzieci kochane że tak chodzą spać!!! 19-20 to dla Zosi biały dzień!!!
Zwykle zasypia ok23, wcześniej niema mowy bo i tak sie przebudzi. ale ok kilku dni coś jej się poprzestawiało i nie chce usnąć wcześnij niż 1 w nocy! czaicie? Kurcze, 22 jest już gotowa do spania, najedzona itd, a ona zaczyna się najlepiej bawić, przez cały dzień tyle nie "śpiewa" sobie, nie śmieje się, nie tańczy! Dziś już o 21 była ogarnięta do spania i ją utulałam, byłam happy że wcześniej się dziś położymy, a ona co? pół godziny temu się obudziła i śpiewa sobie! Nawet kaszkę na noc jej specjalną zaczęłam zapodawać ale to nic nie daje. Dobrze że chociaż śpi później do 10 rano!

U nas tez ze spaniem horror. Kiedys Kostka zasypiala ok 19ej budzila sie na am ok 00 i kimala do 6ej. Ach wspomniej czar. Teraz zasypia jak dobrze pojdzie ok 20ej, choc jesli jej nie przyszykuje do spania juz po 18ej bedzie sie awanturowac. budzi sie co godzine i tak do 1ej. chce sie bawic, ale czasem laskawie da sie spacyfikowac ok 2ej. o i spi do po 5ej. I juz nie spi do 7ej, zasypia na godzine i tyle tego. POzniej zasypia na pol godziny okolo 12ej i 17ej. Teraz jest juz po 20ej, a ten maly potwor siedzi mi na kolanach, kopie w komputer i radosnie piszczy.

reklama
elvie Natalka zasypia między 19 a 20 budzi się raz w nocy na jedzenie i do rana ale te rano dzisiaj było o 4:40:szok: wychodziłam do pracy o 5:40 a ona dalej gadała i ani myślała spać :tak:

Katik my używamy od czasu do czasu szczoteczki sylikonowej na palec (bez pasty) dopóki nie ma zębów robimy to jak nam się przypomni po kąpieli

aniez super ta twoja szczoteczka jak wyjdą nam zęby to poszukam takiej :tak::tak::tak:

Do góry