reklama
wikasik
Jestesmy w komplecie :)
U was za kazdym razem usg czy badanie reczne? U nas tylko recznie badaja, chyba ze cos nie tak, to wtedy na usg. Bioderka byly sprawdzane przez lekarza po urodzeniu, potem w 6 tyg zycia, a oprocz tego przez pielegniarke w 2, 4, 8 i potem na 3 miesiace i pewnie na kolejnych juz zadszych spotkaniach. Moj Robert nie ma problemu, ale jedna dziewczynka z naszej grupy mam nosila gorset/szyny przez 10 tygodni. Teraz juz jej zdjeli, ale nadal ma byc szeroko pieluchowana, zreszta malutka tak sie przyzwyczaila, ze sama szeroko nozki trzyma.
Flaurka
Fanka BB :)
To chyba jednak nie naciaganie, tylko procedura taka i juz, bo my mamy grupę I wg Graafa, więc wszystko w porządku i byliśmy na NFZ a i tak mamy kontrole za 6 tygodni. A procedura naprawde śmieszna. Najpierw była wizyta u ortopedy z małym, lekarz macnął nózki, dał skierowanie na USG. Poszłam na USG, badanie zrobił inny lekarz i dał kartkę z wynikiem. Z ta kartką do ortopedy znowu... I on spojrzał, kazał szeroko pieluchować (chyba z przyzwyczajenia, bo starszy człowiek) i kontrola za 6 tygodni. Tak więc ta pierwsza tura z bioderkami zajęła nam 3 dni... I to było robione w największej przychodni w ZG, lubią sie bawić widocznie.
A tak w ogóle to poczytałam i dowiedziałam się, że dysplazja stawu biodrowego dotyczy od4 do 10 % dzieci i 4-6 razy częsciej dotyczy dziewczynek. Grupa I nie wymaga juz żadnych dalszych działań, grupa IIa wymaga kontroli po 6 tygodniach a dopiero grupa IIb wymaga leczenia, na początek szerokie pieluchowanie.
A mój lekarz leci starym systemem i każe pieluchować każde dziecko, wiem bo go sprawdziłam...
A tak w ogóle to poczytałam i dowiedziałam się, że dysplazja stawu biodrowego dotyczy od4 do 10 % dzieci i 4-6 razy częsciej dotyczy dziewczynek. Grupa I nie wymaga juz żadnych dalszych działań, grupa IIa wymaga kontroli po 6 tygodniach a dopiero grupa IIb wymaga leczenia, na początek szerokie pieluchowanie.
A mój lekarz leci starym systemem i każe pieluchować każde dziecko, wiem bo go sprawdziłam...
Widzę,że i ze mną jest w porządku bo ja tez w panikę wpadac zaczynałam jak mojemu maluszkowi zdarzyło się zakasłać kilka razy w ciągu ostatnich paru dni. Ale nic poza tym się nie dzieje,temp brak,zachowanie jak zwykle więc pewnie tak se tylko kaszlnął ;-)
Flaurka
No a my dzis nocka bez kaszlu. Mam nadzieję, że to ten Bactrim zadziałał. Ale nie odbyło sie bez wizyty małego w naszym łózku, bo o 4 nabrał takiej ochoty na zabawe, że nie mogłam go wyciszyc - zamiast spac to gegolił w łóżeczku jedząc łapki z lubością, łapki mokre od sliny i zimne jak lody, bo jak mu z pysia wypadała to nia machał jak szalony. Jak podchodziłam do łóżeczka go wychowywać to się smiał ze mnie w głos, gałgan jeden. A jak w końcu go do nas zabrałam to sie wtulił w tatusiowego cycka i zasnął, snem spokojnym, aż do rana i musiałam go o 8 wybudzać na lekarstwo. Teraz leży i gada jak najety, a ja chcę by zasnął więc do niego nie podchodzę, ale cos mi sie wydaje, że mały wygra, bo moja matczyna wrazliwość mnie do niego woła pełną twarzą i jestem coraz słabsza w postanowieniu...
Yolanta
Kicia
Hmm to u nas dziwnie z tymi bioderkami w takim razie. Badanie miał i ręczne i usg w tym samym gabinecie. Doktor powiedział, że jest wsio OK, ale żeby przyjść na kontrolę... za 4 miesiące. I nie tylko mi tak powiedział, bo z laską która była po mnie spotkałam się potem w rejestracji i ona tak samo. Dziwnie?
elcia12
Grudniowa mama Oliwii
Hmm to u nas dziwnie z tymi bioderkami w takim razie. Badanie miał i ręczne i usg w tym samym gabinecie. Doktor powiedział, że jest wsio OK, ale żeby przyjść na kontrolę... za 4 miesiące. I nie tylko mi tak powiedział, bo z laską która była po mnie spotkałam się potem w rejestracji i ona tak samo. Dziwnie?
my miałysmy tak samo badanko -macanko . usg i kontrola za 4 mc tylko ze nam kazał profilaktycznie szeroko pileluchowac na noc
pieszczoszka1988
Jestem mamusią
u mnie pomacał i usg bylo i tyle i teraz 13 sierpnia idziemy 2 raz
reklama
andav
Kugela a ja juz bylam 2gi raz na badaniu bioderek i znowu mam przyjsc na kontrole w listopadzie- mowila ze jest wszystko w porzadku tylko cos tam mu sie jeszcze nie wyksztalcilo ( na to ma jeszcze czas)- ale co to nie mam pojecia bo mlody tak wyl ze nie zrozumialam
Cos tu o kaslaniu pisalyscie- a moj to teraz tak pokasluje dla zabawy- fajnie to wyglada- wystawia jezyk, wysila sie jak do kupska i pokasluje poczym dumny z siebie usmiecha
Cos tu o kaslaniu pisalyscie- a moj to teraz tak pokasluje dla zabawy- fajnie to wyglada- wystawia jezyk, wysila sie jak do kupska i pokasluje poczym dumny z siebie usmiecha
Ostatnia edycja: