reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluchów

Ja mam też świetny krem na ciemieniuchę o taki : Boots Pharmaceuticals Cradle Cap Cream - 25g - Boots
jest na nim napisane,że 2 główne składniki to olej migdałowy i lanolina. Czyli wychodzi na to,że głównie natłuszczanie. Tam w pozostałych składnikach jest też m.in. parafina.

Tutaj podobnie jak w AU nie zalecają podoawania codziennego wit K. Adaśko (podobnie jak wcześniej Nataszka) dostał zastrzyk zaraz po porodzie-musiałam wyrazić na niego zgodę i tu mówią,że to wystarczy. Może dają większą dawkę niż w PL,że nie zalecają już potem podawać,nie wiem ale zastosowałam się do ich zaleceń bo bałabym się podawac te wit na własną rękę i ew przedawkować-jeśli dostał w zastrzyku wystarczająca jej ilość.

Wit D też nie dostałam zalecenia aby podawać natomiast podaję,córce też dawałam dokąd karmiłam piersią. Może nie codziennie ale te 4-5 razy w tyg dostaje kapsułkę.

reklama
Naszemu kluskowi sie przytylo a co za tym idzie pojawily sie nowe + poglebily sie stare faldki. No i teraz klops, bo niektore z tych faldek sa zaczerwienione z jakims bialym nalotem :wściekła/y: Przemywamy, naoliwiamy, pomaga na chwile i cyrk od poczatku :wściekła/y: Czy to odparzenie? Jak temuzapobiegac, jak leczyc? :szok: Przeszlismy juz zoltaczke (trzymala 7 tygodni!), walczymy zapobiegajac nawrotom (gigantycznej) ciemieniuchy, mamy tradzik noworodkowy, zaliczylismy tez (w te upaly) potowki, od 2 tygodni ma jakies nowe krostki na raczkach i nozkach, mial tez podraznona pupke jak tata za mocno podcieral i krostki po tym jak mama zjadla truskawki a teraz to :baffled: Ja myslalam, ze skora noworodka jest cudna i nieskazitelna a u nas non stop problemy, jeden sie nie konczy a juz dochodzi nowy :angry:

kugela wspolczuje przebojow skornych...niektorzy nie maja wcale inni zas maja kumulacje wszystkiego. Sprobuj moze polozyc linomag w miasci dziala prawie na wszystko, jest tlusty wiec szybko sie nie wchlonie.

Mój miał:
trądzik - sam ustąpił,
kaszka alergiczna - zmiana mleka na HA, przeszło,
kilka potówek po podróży 12 godzinnej - pomógł Sudocrem
odparzone fałdki - problem zniknął, po zasypce Alantan.

Ciemieniuchy brak, ale włoski myję szamponem nawilżającym (też Emolium)
Kugela - do nawilżania lepsze są emolienty, niż oliwka, zaufaj mi. Oliwka zatyka pory, nie jest aż tak dobra, jak reklamują, a jestem na bieżąco w tych sprawach dzięki teściowej. Poza tym odparzenia, zamiast natłuszczać spróbuj potraktować zasypką Alantan - jest najlepsza, mojemu pomogło po 2 użyciach! I o ile ciałko smaruję kremem Emolium, czasami Atoperalem lub Allerco, zależy który mam pod ręką (sama używam Allerco i Emolium, bo mam bardzo wrażliwą skórę) to fałdki, pupka tylko Alantanem. Spróbuj :))

Oliwka stosowana przez dłuższy czas wysusza a nie nawilża.
U na pojawiła się ciemieniucha ale spróbuję ją usunąć właśnie z zastosowaniem oliwki. Nawilżę skórkę i po kąpieli zetrę łuski za pomocą froterkowej myjki. Wcześniej pomogło.
U nas odparza się tylko pupa, choć fałdki też niczego sobie. Stosuję sudocrem i pomaga od razu.
Linomag stosowałam na potówki (mimo że tłusty) i na inne wypryski na buzi i po jednym zastosowaniu pomogło.

Dziewczyny ,która z Was robi maluchowi masaż Shantala?
My się masujemy i fajnie jest ,ale mała potrafi w ciągu 5 minut masażu 2 razy się zsikać :szok::-D:-D:-D
Czy u innych ewentualnie maluchów jest tak samo? :laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:

Na ciemieniuchę podobno dobre są produkty Emolium - szampon i emulsja, bo nawilżają. A co do samej ciemieniuchy - czasami naprawdę ciężko ją usunąć :-( ale warto spróbować, a nóż zadziała...

Ostatnia edycja:
witajcie, ja teraz to tak na szybko, pozniej wejde i cos wiecej napisze.
Chcialam powiedziec ze dzisiaj mamy drugie szczepienie Olci, juz sie boje co to bedzie, mam nadzieje ze nie bedzie goraczkowac ani zle przechodzic bo przeciez w sobote mamy chrzciny.

reklama
Do góry