reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluchów

Dziewczyny, dzięki za odp. Jutro przychodzi położna, więc pewnie doradzi co do krotek. Mała jest kąpana w Emolium, na całym ciele fajniutką ma skórkę, a te krotki są tylko wysoko na klatce piersiowej.
Między brwiami na czółku Mała ma taką żółtawą "skorupkę", czy to coś na zasadzie ciemieniuszki? Jutro też się pewnie dowiem, ale może któraś z Was się z czymś takim spotkała?
Tą skorupkę natłuść pół godziny przed kąpielą zwykłym masłem.
Masło to tłuszcz ,który nie uczula a pięknie natłuszcza i rozmiękcza .
Z ciemieniuchą też tak można zrobić .
Kiedyś miałam ten problem z Kubusiem.
Z Karolinką na razie nic z takich rzeczy się nie dzieje.;-)

reklama
annte, obawiam sie ze ta skorupka to skaza bialkowa bo moj maly ma to samo... oprocz tego ta skorupka pojawila sie na uszkach i pod noskiem a ja jrstem na diecie beznabialowej. poza tym dostalismy recepte na lek ale jeszcze go nie kupilismy.

Mam nadzieję, że to nie skaza białkowa. Jak będę musiała odstawić całkiem białko krowie to załamka. Nawet kawy inki nie wypiję, bo nie lubię bez mleka, a tak kapkę sobie zawsze wleję. Jogurtu zjadłam odkąd Ninka się pojawiła dwa małe kubeczki, czasami zjem plasterek sera żółtego. Boję się jeść cokolwiek już ze względu na ten brzuszek, ale jak tak będzie to będę jadła sam chleb z margaryną. Masło też odstawiłam, bo miałam wrażenie, że od niego małą boli brzuszek.
Koleżanka, która ma córeczkę 3 tyg nie trzyma diety, nie je tylko tłustego i smażonego, poza tym wszystko i małej nic nie jest. Pije nawet coca colę. też tak chcę.

annte, obawiam sie ze ta skorupka to skaza bialkowa bo moj maly ma to samo... oprocz tego ta skorupka pojawila sie na uszkach i pod noskiem a ja jrstem na diecie beznabialowej. poza tym dostalismy recepte na lek ale jeszcze go nie kupilismy.

Przy skazie białkowej najpierw zwykle są lakierowane policzki i szorstka skórka, krostki,potem skóra staje się sucha ,a dopiero w następnym rzucie pęka naskórek i zaczyna się problem z zasychającym osoczem ,co ma wygląd takiej właśnie skorupki.
Niestety taki stan to już jest AZS....
Często przy alergii występuje właśnie taka ciemieniuszka na główce i w brwiach ,ale to ciemieniucha ....
Proponowała być zanim kupisz maść i zaczniesz smarować to skonsultować się z alergologiem.
Pediatrzy wiele rzeczy biorą za skazę białkową co w rzeczywistości w 80 - 90 % mija się z prawdą .:baffled::baffled::baffled:
Mam dziecko ze skazą białkową i wiem co piszę ....

Mam nadzieję, że to nie skaza białkowa. Jak będę musiała odstawić całkiem białko krowie to załamka. Nawet kawy inki nie wypiję, bo nie lubię bez mleka, a tak kapkę sobie zawsze wleję. Jogurtu zjadłam odkąd Ninka się pojawiła dwa małe kubeczki, czasami zjem plasterek sera żółtego. Boję się jeść cokolwiek już ze względu na ten brzuszek, ale jak tak będzie to będę jadła sam chleb z margaryną. Masło też odstawiłam, bo miałam wrażenie, że od niego małą boli brzuszek.
Koleżanka, która ma córeczkę 3 tyg nie trzyma diety, nie je tylko tłustego i smażonego, poza tym wszystko i małej nic nie jest. Pije nawet coca colę. też tak chcę.
Przede wszystkim odstaw ser żółty ,bo tam jest kumulacja białka ;-);-)

Ja diety też nie trzymam.
Od 2 tygodni jem już nawet kotlety smażone z cebulą ,sos czosnkowy ,truskawki ,młodą kapustę.
Od wczoraj czereśnie ,czekoladę i Coca colę też już piłam.;-):-):-)
Małej jak na razie nic nie jest.
Z doświadczenia wiem ,że przy alergii na jakiś składnik reakcja jest natychmiastowa nawet po najmniejszej ilości.
W razie nietolerancji czegoś to na efekty nieco dłużej trzeba poczekać...
Gdyby mała miała skazę to przy mojej diecie już dawno by ona wyszła...

A tu nieco więcej o skazie białkowej można poczytać .
Skaza białkowa - Objawy skazy białkowej

As, dziekuje za odpowiedz. mam nadzieje ze to nie skaza chociaz dwoch lekarzy mi juz tak powiedzialo. najpierw maly mial na policzkach taka czerwona wysypke a potem pojawila sie ta skorupka w kilku miejscach. od soboty nie jem nic nabialu i widze ze jest troche lepiej. ale moze masz racje i powinnam udac sie do alergologa... strasznie mi szkoda tego mojego maluszka bo widze jak sie meczy probujac sie drapac... lekarka przepisala mu plyn elocom ale chyba narazie nie bede stosowac. sprobuje sie dzis umowic do alergologa

she_84 ja miałam skaze białkowa jako dziecko i powiem ci nie stosuj tej maści bez naprawde wyrażnej potrzeby maść ta jest na sterydach i zbyt częste jej stosowanie może spowodowac przebarwienia skóry i jeszcze gorsze rzeczy uzywaj tylko jak widac ze naprawde jest mu potrzebna. Elokom jest strasznie drogi jest tez taka sama maść o tym samym składzie tylko że polska elosone się nazywa i jets ponad połowe tańsza przynajn iej tak kiedyś było mkozesz podpytać lekarza

Skorupka nie okazała się skazą białkową, położna ładnie złuszczyła ją linomagiem i masażykiem. Krostki na klatce piersiowej prawdopodobnie są od ulewania u wycierania, czasami małej poleci jak leży. Poza tym wszystko ok. Mała, choć nie wiem czy to słuszne określenie waży już 5610g, a 29 maja ważyła 5000g, wychodzi ponad 300g na tydzień.
Teraz właśnie zasypia po bojach ze smokiem. Cały czas chciałaby byc na rączkach i płacze jak tylko położy się ją gdziekolwiek. Ale tylko wtedy gdy jest już na prawdę zmęczona po całym dniu nie spania. Dziś spała na spacerku, i od ok. 14 do teraz przespała może z godzinkę łącznie. Po całym dniu jest padnięta. Ale co poradzić jak ona nie chce spać.

As, dziekuje za odpowiedz. mam nadzieje ze to nie skaza chociaz dwoch lekarzy mi juz tak powiedzialo. najpierw maly mial na policzkach taka czerwona wysypke a potem pojawila sie ta skorupka w kilku miejscach. od soboty nie jem nic nabialu i widze ze jest troche lepiej. ale moze masz racje i powinnam udac sie do alergologa... strasznie mi szkoda tego mojego maluszka bo widze jak sie meczy probujac sie drapac... lekarka przepisala mu plyn elocom ale chyba narazie nie bede stosowac. sprobuje sie dzis umowic do alergologa
Nie używaj Elocomu bez wyraźnej potrzeby.
To silny lek sterydowy podawany w ostateczności :sorry::sorry:

Skorupka nie okazała się skazą białkową, położna ładnie złuszczyła ją linomagiem i masażykiem. Krostki na klatce piersiowej prawdopodobnie są od ulewania u wycierania, czasami małej poleci jak leży. Poza tym wszystko ok. Mała, choć nie wiem czy to słuszne określenie waży już 5610g, a 29 maja ważyła 5000g, wychodzi ponad 300g na tydzień.
Teraz właśnie zasypia po bojach ze smokiem. Cały czas chciałaby byc na rączkach i płacze jak tylko położy się ją gdziekolwiek. Ale tylko wtedy gdy jest już na prawdę zmęczona po całym dniu nie spania. Dziś spała na spacerku, i od ok. 14 do teraz przespała może z godzinkę łącznie. Po całym dniu jest padnięta. Ale co poradzić jak ona nie chce spać.
I super ,że zeszło.
Czyli miałam rację i to była ciemieniucha.
Linomag to utwardzony olej lniany ,więc tłuszcz tak samo jak masło.;-):-):-)

she_84 ja miałam skaze białkowa jako dziecko i powiem ci nie stosuj tej maści bez naprawde wyrażnej potrzeby maść ta jest na sterydach i zbyt częste jej stosowanie może spowodowac przebarwienia skóry i jeszcze gorsze rzeczy uzywaj tylko jak widac ze naprawde jest mu potrzebna. Elokom jest strasznie drogi jest tez taka sama maść o tym samym składzie tylko że polska elosone się nazywa i jets ponad połowe tańsza przynajn iej tak kiedyś było mkozesz podpytać lekarza
Dokładnie tak.
Elocom powoduje pękanie pod skórą naczyń krwionośnych i wybroczyny .Do tego ścienia skórę i wcale nie leczy tylko tuszuje objawy . :sorry::sorry::sorry:

reklama
dzieki dziewczyny, nie bede nic uzywac bo skorupka zeszla, zostalo tylko troche krostek na buzi. to chyba dzieki diecie bo od soboty zero nabialu.
As, moj maly tez ma ciemiaczko 0,5 i na poczatku lekarka nie kazala dawac wit D a potem powiedziala ze sie nie zmniejsza i zebym podawala co dwa dni bo ona jest odpowiedzialna nie tylko za zrastanie ciemiaczka. mam nadzieje ze moja pani doktor wie co robi. ja sama badam ciemiaczko codziennie malemu i wydaje mi sie ze jest takie samo.
annte, bardzo sie ciesze ze u Ciebie to nie skaza

Do góry