reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

reklama
Ja właśnie też dostałam dzisiaj to skierowanie na krzywą cukrową przy glukozie 95 i się zastanawiam o co kurde chodzi, jak ja wgl nie jem słodyczy, nie pamietam kiedy ostatni raz piłam jaką pepsi czy colę no i ogólnie - unikam cukru 🤔🤔 ale mój tata ma cukrzycę więc to może jakoś dziedziczne?
To jest kolejny, nowy temat który muszę zgłębić, heh. Powiem Wam, że w tej ciąży to się czuje się jak w nowej pracy gdzie się poznaje nowe zagadnienia i obowiązki xdd
tak, w ciąży szczególnie bardzo często cukrzyca jest "niezawiniona" - czyli genetyka. Wszystkie (prawie) moje najszczuplejsze znajome ciężarne miały cukrzyce ciążową, a ja plus size (całą ciążę wciągałam słodycze jak nigdy!) - miałam cukry w normie.
Mój mąż - też jest super fit, bardzo o siebie dba, dieta, siłka itd. i zawsze ma gorszy cukier ode mnie :oops:.
Przy 95 to już duże prawdopodobieństwo, że niestety ta przypadłość Cię dopadnie w ciąży, ale może wystarczy pilnować diety i sprawdzać cukier (ale poczekaj na krzywą!).

Kobiety na diecie cukrzycowej przynajmniej nie tyją i wyglądają pięknie kilka miesięcy po porodzie ;)..może w tej ciąży też na mnie padnie, bo moje wyniki się pogorszyły przy tym dzidziusiu.

jak to jest że u was dzidole mają po 2 cm a u mnie dopiero 1.3 cm ? 😔 Co do cycków to mnie już dawno przestały boleć
Ale byłaś na NFZ ostatnio ze słabym sprzętem i to było kilka dni temu. I z tego co pamiętam to na szybko zmierzone. Od tego czasu napewno urosło kilka mm.
Nie patrz na resztę (wiem, że to trudne, sama się tego uczę), tylko u siebie na postęp pomiędzy wizytami 🙂

Ale byłaś na NFZ ostatnio ze słabym sprzętem i to było kilka dni temu. I z tego co pamiętam to na szybko zmierzone. Od tego czasu napewno urosło kilka mm.
Nie patrz na resztę (wiem, że to trudne, sama się tego uczę), tylko u siebie na postęp pomiędzy wizytami 🙂
I dodałabym by nie patrzeć na te fotki na NFZ bo u mnie jakość fatalna i nic nie widać 😂 czekam te dwa tygodnie i zobaczę mojego Haribo 😍

Mi właśnie za chwilę mc Donald przywiozą😂 taka zachcianka🙂
Ja chyba wieczorem pojadę, zakomunikuje mężowi że w ramach odstresowania od dziecka pojadę się przejechać, dzisiaj jeszcze nocny market w Krakowie ale cholera nie chce nic przywlec dziecku jak ma ospe albo mnie mogą te zapachy zabić, wieczorem mi się już jeść nie chce ;)

Jak ja zażartowałam że maleństwo urosło po kebabie to moja gin przyznała że niby powinno się jesc zdrowo w ciąży ale fakt że najwięcej takiego niezdrowego jedzenia zjadła właśnie w ciąży 😂
Tak ale właśnie chodzi o tą sałatę bo jak hamski kebab z salatka coleslaw to spoko ale gorzej jak świeże ogorki i sałata nie myte

Generalnie polecam grupę na fb "Cukrzyca ciążowa - grupa wsparcia".
Można tam poznać różne przypadki (np. taki cukier na czczo może się zdarzyć powyżej 90 a jednak cukrzycy ciążowej nie ma). Trzeba podejść na spokojnie do tematu, podejście lekarzy jest różne - warto dla dobra dziecka to monitorować jeśli są podejrzenia, ale taki wynik powyżej 90 to jeszcze nie wyrok.

jak to jest że u was dzidole mają po 2 cm a u mnie dopiero 1.3 cm ? 😔 Co do cycków to mnie już dawno przestały boleć
Mnie znowu zaczynają więc ciesz się że masz chwilę przerwy, zamówiłam dwa staniki i nie wiem co zrobić bo są na styk a są piękne 😍 tylko kurde ile się w nich pochodzi to nie wiem...

reklama
Do góry