reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

co to znaczy odczyn ? Bo mnie zrobili tylko grypę krwi i przeciwciała . Mężowi nie kazała robić grupy krwi ale ja mam plusa
Chodzi o wykrycie przeciwciał do krwinek czerwonych. Diagnozuje się np. Niedokrwistość a w przypadku ciąży też konflikt serologiczny
Generalnie jeśli masz plusa to nie masz się czym martwić o konflikt serologiczny.
W przypadku kiedy matka ma minusa a dziecko plusa może wystąpić konflikt serologiczny. Uaktywnia się przy drugiej ciąży, jednak obecnie sprawdza się już od razu i czasem na wszelki wypadek podają leki aby uniknąć konfliktu.

reklama
Dzisiaj od samego rana powtarzałam w kółko: „Tylko spokój nas uratuje, tylko spokój nas uratuje…”. Miałam okropny sen, że serduszko ledwo co bije, zarodek nie rośnie- dokładnie ta sama historyjka co w poprzedniej ciąży. Nawet cycki przestały mnie już boleć.
I z duszą na ramieniu przeżyłam dzisiejszą wizytę. Ale najważniejsze. Jest wszystko w porządku, książkowo. 2 cm człowieczka, który machał mini rączkami i nóżkami 🥹 Nawet w pewnym momencie obróciło się na inną stronę 🙂
No to teraz na 2 tygodnie mam spokój i będę się dalej martwić 🤣
jak to jest że u was dzidole mają po 2 cm a u mnie dopiero 1.3 cm ? 😔 Co do cycków to mnie już dawno przestały boleć

Chodzi o wykrycie przeciwciał do krwinek czerwonych. Diagnozuje się np. Niedokrwistość a w przypadku ciąży też konflikt serologiczny
Generalnie jeśli masz plusa to nie masz się czym martwić o konflikt serologiczny.
W przypadku kiedy matka ma minusa a dziecko plusa może wystąpić konflikt serologiczny. Uaktywnia się przy drugiej ciąży, jednak obecnie sprawdza się już od razu i czasem na wszelki wypadek podają leki aby uniknąć konfliktu.
no właśnie wiem , ale wiedziałam że mama plusa już wcześniej i że nie będzie konfliktu , czyli ten odczyn też mam zrobiony tak ? Skoro mam przeciwciała zrobione ?

Ja właśnie też dostałam dzisiaj to skierowanie na krzywą cukrową przy glukozie 95 i się zastanawiam o co kurde chodzi, jak ja wgl nie jem słodyczy, nie pamietam kiedy ostatni raz piłam jaką pepsi czy colę no i ogólnie - unikam cukru 🤔🤔 ale mój tata ma cukrzycę więc to może jakoś dziedziczne?
To jest kolejny, nowy temat który muszę zgłębić, heh. Powiem Wam, że w tej ciąży to się czuje się jak w nowej pracy gdzie się poznaje nowe zagadnienia i obowiązki xdd

A właśnie miałam się pytać ostatnio ,czy w bibliotece dostanę książki ciążowe ,porodowe itd. czy muszę tylko kupić ?

no właśnie wiem , ale wiedziałam że mama plusa już wcześniej i że nie będzie konfliktu , czyli ten odczyn też mam zrobiony tak ? Skoro mam przeciwciała zrobione ?
Nie, nie. Odczyn coombsa to jest inne badanie niż grupa krwi.
Odczyn wykrywa obecność przeciwciał do krwinek a nie czynnik rh

reklama
Do góry