Tak, możesz sobie wziąć położną z poza szpitala ale będzie ona tylko osobą towarzyszącą więc po pierwsze nie ma ona żadnej mocy prawnej i tak decyduje położna i lekarze z dyżuru. Po drugie większość szpitali dopuszcza tylko 1 osobę towarzyszącą więc w takiej sytuacji nie możesz już np. wziąć męża. Mój szpital np. dopuszcza 1 osobę towarzyszącą i doule (to też jest opcja płatna, prywatna)
Co do ceny zależy od szpitala dlatego napisałam około - ja na Inflanckiej płaciłam 2 tys. ale to było totalnie bez sensu (rodziłam 1h40 minut, z czego z położną spędziłam łącznie max. 30 minut)
Na Żelaznej 3 tys. Nie jestem już dobrze w temacie, ale pamiętam, że w którymś innym szpitalu 2.5 tys. (nie jestem pewna ale chyba w Południowym?), na Żwirki i Wigury z tego co kojarzę to w ogóle nie ma opcji wykupienia położnej i chyba w IMID też nie (nie pamiętam już). Generalnie jest na FB grupa "hallo gdzie rodzić? Warszawa" i tam jest mega dużo info w tych tematach jeżeli chodzi o Warszawę, ale wiem że taki wątek jest też dla innych miast.
Natomiast w przypadku
@Zielonooka_92 mogło też chodzić o położną z POZ - bo do położnej środowiskowej można się zgłosić od 21 tygodnia ciąży i ona może przeprowadzić taką edukację przedporodową - łącznie to 26 wizyt. Zarówno o ciąży, porodzie, połogu, opiece nad noworodkiem itd.
I tu faktycznie fajnie też wybrać tą położną, która potem przyjedzie na wizyty poporodowe do dziecka i będzie faktycznie fajnym wsparciem z aktualną wiedzą.
Położna środowiskowa podstawowej opieki zdrowotnej (POZ) opiekuje się kobietami w każdym wieku. Jest to kompleksowa opieka pielęgnacyjna – położnicza i ginekologiczna. Opiekuje się też noworodkami do drugiego miesiąca życia
pacjent.gov.pl