reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

ja przed zajściem w ciążę byłam przekonana że będę robić nifty , obecnie po przeczytaniu dokaldnie o badaniach i też historii ludzi postanowiłam odpuścić , to drogie badanie , statystyczne i uważam że jeżeli nie ma potrzeby to po co się denerwować i je robić , wolę te pieniądze wydać na coś innego ☺️ jedyny ,,plus,, dla mnie tych badań to to że na wczesnym etapie masz pewność co do płci ☺️
Nifty nie jest badaniem statystycznym, pappa jest. Badanie wolnego DNA płodu z Twojej krwi daje Ci 99,9% pewność, że dzieciątko nie ma np zespołu Downa i innych trisomii. Ja za taki spokój głowy wolałam zapłacić.

reklama
Nifty nie jest badaniem statystycznym, pappa jest. Badanie wolnego DNA płodu z Twojej krwi daje Ci 99,9% pewność, że dzieciątko nie ma np zespołu Downa i innych trisomii. Ja za taki spokój głowy wolałam zapłacić.
Dlaczego wobec tego niektórzy ginekolodzy twierdzą że to jednak statystyka a nie badanie diagnostyczne i zalecają amnio w przypadku wątpliwości ?

Muszę zapytać bo nie wytrzymam chyba, dziewczyny czy to jest możliwe i czy któraś z was poczuła delikane pierwsze ruchy dziecka w 12 tygodniu?? Leżąc na plecach mam wrażenie jak bym czuła w podbrzuszu takie jakby pływanie i bardzo ale to baaardzo telikatne jakby "wypychanie" tak jakby taki mimi mimi kopniaczek, czy to ja po prostu z niecierpliwości sobie coś wkręcam i nie ma szans że to dzidzia?
Hej. Jeśli to Twoja pierwsza ciąża to raczej sobie wkręcasz. Dziecko w 12 tygodniu ma ok 5 cm. Nie ma możliwości poczuć jego dotyk, skoro jeszcze ma wokół siebie wody płodowe. Jest po prostu za małe i jeszcze za delikatne.

Dlaczego wobec tego niektórzy ginekolodzy twierdzą że to jednak statystyka a nie badanie diagnostyczne i zalecają amnio w przypadku wątpliwości ?
Jest to badanie przesiewowe, a nie diagnostyczne. W przeciwieństwie do kariotypów/mikromacierzy z amniopunkcji, występują w nim błędy - więcej po stronie fałszywie pozytywnych (czyli wykrywa abberację której płód nie ma, np. w wypadku Zespołu Turnera jest około 50:50).

Tak, możesz sobie wziąć położną z poza szpitala ale będzie ona tylko osobą towarzyszącą więc po pierwsze nie ma ona żadnej mocy prawnej i tak decyduje położna i lekarze z dyżuru. Po drugie większość szpitali dopuszcza tylko 1 osobę towarzyszącą więc w takiej sytuacji nie możesz już np. wziąć męża. Mój szpital np. dopuszcza 1 osobę towarzyszącą i doule (to też jest opcja płatna, prywatna)

Co do ceny zależy od szpitala dlatego napisałam około - ja na Inflanckiej płaciłam 2 tys. ale to było totalnie bez sensu (rodziłam 1h40 minut, z czego z położną spędziłam łącznie max. 30 minut)
Na Żelaznej 3 tys. Nie jestem już dobrze w temacie, ale pamiętam, że w którymś innym szpitalu 2.5 tys. (nie jestem pewna ale chyba w Południowym?), na Żwirki i Wigury z tego co kojarzę to w ogóle nie ma opcji wykupienia położnej i chyba w IMID też nie (nie pamiętam już). Generalnie jest na FB grupa "hallo gdzie rodzić? Warszawa" i tam jest mega dużo info w tych tematach jeżeli chodzi o Warszawę, ale wiem że taki wątek jest też dla innych miast.

Natomiast w przypadku @Zielonooka_92 mogło też chodzić o położną z POZ - bo do położnej środowiskowej można się zgłosić od 21 tygodnia ciąży i ona może przeprowadzić taką edukację przedporodową - łącznie to 26 wizyt. Zarówno o ciąży, porodzie, połogu, opiece nad noworodkiem itd.
I tu faktycznie fajnie też wybrać tą położną, która potem przyjedzie na wizyty poporodowe do dziecka i będzie faktycznie fajnym wsparciem z aktualną wiedzą.

Dzięki za taką rozbudowaną odpowiedź 😊 dzięki Tobie zgłębiłam ten temat czytając co nieco o tym 😉

Dziewczyny a suplementuje któraś z Was puerie (uno albo due) ?

Hej, melduję się po prenatalnych ❤️
Jak to określiła moja ginekolog: książkowy bobas - piękne serduszko, nosek, malutka przeziernosc (1,5) :)
Intuicja mnie nie pomyliła - baby girl 🩷, która daje popalić (ciąża z synem to pod względem samopoczucia była sielanka)

Mam nadzieje, że za niedługo odpuści i będę mogła bardziej „tu być” :)
Trzymam za Was wszystkich kciuki ❤️

IMG_0709.jpeg

Jest konkretny protokół - jeżeli na pappa i USG wyjdzie pośrednie ryzyko wad genetycznych, to pacjent może sobie zafundować takie badanie dla spokojności. Natomiast jeśli ryzyko jest wysokie, lub badanie już wolnego DNA płodowego jest niepokojące, wtedy najbardziej inwazyjna ale też najdokładniejsza metoda wjeżdża, czyli amnio. Jest to wtedy procedura refundowana przez NFZ 🙂

reklama
Do góry