reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

To są normy dla glukometru.
Każdy glukometr czy sensor przekłamuje ok 15% stąd oczekuje się wyników niższych niż z żyły.

Cukrzycę ciążową stwoerdza się jeżeli wynik z żyły na czczo jest min. 92,0 (lub oczywiście wyżej lub oczywiscie jezeli któryś wynik po 1h czy 2h przekracza normę)

Cukrzyca ciazowa to nie zwykła cukrzyca. A sama cukrzyca może mieć typ 1 lub 2.

I ponieważ tu padło o ile typ 2 faktycznie przyczynę ma głównie w małej ilości ruchu i zbyt dużej podaży jedzenia to już cukrzyca ciążowa niekoniecznie. A typ 1 to choroba genetyczna - proszę nie powielacie tak krzywdzących mitów (to oczywiście nie do Ciebie Klemensa)
dzięki za sprostowanie! Na moich widełkach było do 99 więc sama sprawdzałam i jak widać chyba nie tak sprawdziłam 🫣

reklama
no ale ty masz młodsza ciążę , czyli mój jest dość maly ,skoro Twój mial w poniedziałek 0.97 i to był który tydzień ? Bo moj miał 1.3 a miałam 8+2
Klaudia, kochana. Ja mam z dzisiejszej wizyty 2 zdjęcia Malucha. Na jednym ma 1,6cm a na drugim 2cm. Twój lekarz na poprzedniej wizycie zrobił to USG na szybko. Kiedy masz teraz wizytę prywatna, żeby lekarka rozwiała Twoje obawy i wątpliwości?

no ale ty masz młodsza ciążę , czyli mój jest dość maly ,skoro Twój mial w poniedziałek 0.97 i to był który tydzień ? Bo moj miał 1.3 a miałam 8+2
Nie schizuj, te wymiary między wizytami na początku ciąży są orientacyjne bo mega ciężko złapać dobrze taką kruszynke. Lekarz celuje w długość ciemieniowo-siedzeniowa, czyli z jednej strony zaznacza szczyt główki a z drugiej mniej więcej tam, gdzie dupka. I u mnie jak pokazywała to wyglądało, jakby dziecko miało taki długi ogon, coś tam było co wydłużało kontury dziecka i sama mówiła, że nie wie gdzie zaznaczyć, a ta różnica zmieniała mi wiek ciąży o parę dni.

Jasne, że to może oznaczać, że coś jest nie tak, ale ja staram się mieć takie podejście, że dopóki nie usłyszę że coś jest nie tak to wszystko jest w porządku. Moja lekarka też jest ostatnia do niepotrzebnego denerwowania mnie :).

Bardzo dokładne wymiary poznamy na prenatalnych i to one określą wiek ciąży, do tej pory najważniejsze, żeby dzidziuś rosnal pomiędzy wizytami. Poza tym tutaj jedne mają termin na koniec września a inne prawie na listopad, a różnica 2, 3 czy 4 tygodni na tym etapie jest ogromna.
A jak ci apka pokazuje, zgadzają ci się wymiary dziecka z tym, co lekarz zmierzył?

reklama
Klaudia, kochana. Ja mam z dzisiejszej wizyty 2 zdjęcia Malucha. Na jednym ma 1,6cm a na drugim 2cm. Twój lekarz na poprzedniej wizycie zrobił to USG na szybko. Kiedy masz teraz wizytę prywatna, żeby lekarka rozwiała Twoje obawy i wątpliwości?
dopiero 13 , patrzę kilka razy dziennie czy się coś zwolnilo ale nie ma narazie nic 😔

Do góry