reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

reklama
Ja właśnie też dostałam dzisiaj to skierowanie na krzywą cukrową przy glukozie 95 i się zastanawiam o co kurde chodzi, jak ja wgl nie jem słodyczy, nie pamietam kiedy ostatni raz piłam jaką pepsi czy colę no i ogólnie - unikam cukru 🤔🤔 ale mój tata ma cukrzycę więc to może jakoś dziedziczne?
To jest kolejny, nowy temat który muszę zgłębić, heh. Powiem Wam, że w tej ciąży to się czuje się jak w nowej pracy gdzie się poznaje nowe zagadnienia i obowiązki xdd
tak, w ciąży szczególnie bardzo często cukrzyca jest "niezawiniona" - czyli genetyka. Wszystkie (prawie) moje najszczuplejsze znajome ciężarne miały cukrzyce ciążową, a ja plus size (całą ciążę wciągałam słodycze jak nigdy!) - miałam cukry w normie.
Mój mąż - też jest super fit, bardzo o siebie dba, dieta, siłka itd. i zawsze ma gorszy cukier ode mnie :oops:.
Przy 95 to już duże prawdopodobieństwo, że niestety ta przypadłość Cię dopadnie w ciąży, ale może wystarczy pilnować diety i sprawdzać cukier (ale poczekaj na krzywą!).

Kobiety na diecie cukrzycowej przynajmniej nie tyją i wyglądają pięknie kilka miesięcy po porodzie ;)..może w tej ciąży też na mnie padnie, bo moje wyniki się pogorszyły przy tym dzidziusiu.

jak to jest że u was dzidole mają po 2 cm a u mnie dopiero 1.3 cm ? 😔 Co do cycków to mnie już dawno przestały boleć
Ale byłaś na NFZ ostatnio ze słabym sprzętem i to było kilka dni temu. I z tego co pamiętam to na szybko zmierzone. Od tego czasu napewno urosło kilka mm.
Nie patrz na resztę (wiem, że to trudne, sama się tego uczę), tylko u siebie na postęp pomiędzy wizytami 🙂

Ale byłaś na NFZ ostatnio ze słabym sprzętem i to było kilka dni temu. I z tego co pamiętam to na szybko zmierzone. Od tego czasu napewno urosło kilka mm.
Nie patrz na resztę (wiem, że to trudne, sama się tego uczę), tylko u siebie na postęp pomiędzy wizytami 🙂
I dodałabym by nie patrzeć na te fotki na NFZ bo u mnie jakość fatalna i nic nie widać 😂 czekam te dwa tygodnie i zobaczę mojego Haribo 😍

Mi właśnie za chwilę mc Donald przywiozą😂 taka zachcianka🙂
Ja chyba wieczorem pojadę, zakomunikuje mężowi że w ramach odstresowania od dziecka pojadę się przejechać, dzisiaj jeszcze nocny market w Krakowie ale cholera nie chce nic przywlec dziecku jak ma ospe albo mnie mogą te zapachy zabić, wieczorem mi się już jeść nie chce ;)

Jak ja zażartowałam że maleństwo urosło po kebabie to moja gin przyznała że niby powinno się jesc zdrowo w ciąży ale fakt że najwięcej takiego niezdrowego jedzenia zjadła właśnie w ciąży 😂
Tak ale właśnie chodzi o tą sałatę bo jak hamski kebab z salatka coleslaw to spoko ale gorzej jak świeże ogorki i sałata nie myte

Generalnie polecam grupę na fb "Cukrzyca ciążowa - grupa wsparcia".
Można tam poznać różne przypadki (np. taki cukier na czczo może się zdarzyć powyżej 90 a jednak cukrzycy ciążowej nie ma). Trzeba podejść na spokojnie do tematu, podejście lekarzy jest różne - warto dla dobra dziecka to monitorować jeśli są podejrzenia, ale taki wynik powyżej 90 to jeszcze nie wyrok.

jak to jest że u was dzidole mają po 2 cm a u mnie dopiero 1.3 cm ? 😔 Co do cycków to mnie już dawno przestały boleć
Mnie znowu zaczynają więc ciesz się że masz chwilę przerwy, zamówiłam dwa staniki i nie wiem co zrobić bo są na styk a są piękne 😍 tylko kurde ile się w nich pochodzi to nie wiem...

reklama
Do góry