Agunia1401
Moderator
Dokładnie, najedz się za mnie!
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Dokładnie, najedz się za mnie!
A skąd masz takie normy? Bo ja wszędzie gdzie czytam to są wyższe, i wiadomo, że w ciąży bo inne mnie nie interesują przecieżNie w ciąży, „Prawidłowe normy poziomu cukru w ciąży na czczopowinny utrzymywać się <90 mg/dl (5 mmol/l), a 1 godzinę po posiłku <120 mg/dl (6,7 mmol/l)”
Ja znalazłam i takie jak Ty i te niższe. Ktoś mi na to zwrócił uwagę że jak będę mieć na pograniczu to żeby dalej obserwować i zrobić krzywą cukrową bo mogą bagatelizować a się normy zmieniły. Cytat wzięłam z diabetyk 24 ale nie żeby Cię straszyćA skąd masz takie normy? Bo ja wszędzie gdzie czytam to są wyższe, i wiadomo, że w ciąży bo inne mnie nie interesują przecież
Bo ja właśnie takich jak Ty mówisz nigdzie nie widziałam i się mocno zdziwiłam. Wiadomo, lepiej mieć mniej niż więcejJa znalazłam i takie jak Ty i te niższe. Ktoś mi na to zwrócił uwagę że jak będę mieć na pograniczu to żeby dalej obserwować i zrobić krzywą cukrową bo mogą bagatelizować a się normy zmieniły. Cytat wzięłam z diabetyk 24 ale nie żeby Cię straszyćtrzeba z lekarzem pogadać bo możliwe, że niedawno się te normy zmieniły albo jest grupa ludzi która uważa że lepiej jak jest poniżej 90 a nie na granicy?
No to chyba nie jest cukrzycaMega mnie to stresuje, że mam a tego nie wykryje albo coś
Miałam na czczo 91
Po 1h 128
Po 2h 113
Nie w ciąży, „Prawidłowe normy poziomu cukru w ciąży na czczopowinny utrzymywać się <90 mg/dl (5 mmol/l), a 1 godzinę po posiłku <120 mg/dl (6,7 mmol/l)”
Też tak myślałam, ale już zgłupiałamNo to chyba nie jest cukrzyca![]()
Wpisuje się "umowa przedłużona do dnia porodu" i orientacyjny termin z om.Ja też na obu wynikach grupy krwi miałam napisane "niepotwierdzone", więc dla pewności wyrobiłam sobie krew kartę, ale 80zl mnie to kosztowało, przy przyjęciu do szpitala i tak chciała wyniki z laboratorium bo tam jakieś przeciwciała jeszcze były wpisane.
Ja te wszystkie badania dopiero będę robić w drugiej połowie marca, ale miałam ostatnio robione w październiku 2023 to nie martwię się żeby mi coś miało w nich wyjść.
Zdecydowałam, że w pracy powiem dopiero po następnej wizycie, bo chce się upewnić, że wszystko jest ok, a mam taką sytuację, że umowa mi się w kwietniu kończy i pracodawca teoretycznie jest zobowiązany mi przedłużyć, ale właśnie nie orientujecie się jak to wygląda w praktyce? Jak ma mi przedłużyć do dnia porodu, skoro nie wiadomo kiedy będę rodzic? Jaką datę mamy wpisać na umowie?
Zgadzam się, dlatego z wynikami odwiedzamy lekarza i to on decyduje czy mamy cukrzyca ciążową czy nie, a nie osobiste gdybanie.To są normy dla glukometru.
Każdy glukometr czy sensor przekłamuje ok 15% stąd oczekuje się wyników niższych niż z żyły.
Cukrzycę ciążową stwoerdza się jeżeli wynik z żyły na czczo jest min. 92,0 (lub oczywiście wyżej lub oczywiscie jezeli któryś wynik po 1h czy 2h przekracza normę)
Cukrzyca ciazowa to nie zwykła cukrzyca. A sama cukrzyca może mieć typ 1 lub 2.
I ponieważ tu padło o ile typ 2 faktycznie przyczynę ma głównie w małej ilości ruchu i zbyt dużej podaży jedzenia to już cukrzyca ciążowa niekoniecznie. A typ 1 to choroba genetyczna - proszę nie powielacie tak krzywdzących mitów (to oczywiście nie do Ciebie Klemensa)