reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

reklama
Nie w ciąży, „Prawidłowe normy poziomu cukru w ciąży na czczopowinny utrzymywać się <90 mg/dl (5 mmol/l), a 1 godzinę po posiłku <120 mg/dl (6,7 mmol/l)”
A skąd masz takie normy? Bo ja wszędzie gdzie czytam to są wyższe, i wiadomo, że w ciąży bo inne mnie nie interesują przecież

A skąd masz takie normy? Bo ja wszędzie gdzie czytam to są wyższe, i wiadomo, że w ciąży bo inne mnie nie interesują przecież
Ja znalazłam i takie jak Ty i te niższe. Ktoś mi na to zwrócił uwagę że jak będę mieć na pograniczu to żeby dalej obserwować i zrobić krzywą cukrową bo mogą bagatelizować a się normy zmieniły. Cytat wzięłam z diabetyk 24 ale nie żeby Cię straszyć :) trzeba z lekarzem pogadać bo możliwe, że niedawno się te normy zmieniły albo jest grupa ludzi która uważa że lepiej jak jest poniżej 90 a nie na granicy?

Ja znalazłam i takie jak Ty i te niższe. Ktoś mi na to zwrócił uwagę że jak będę mieć na pograniczu to żeby dalej obserwować i zrobić krzywą cukrową bo mogą bagatelizować a się normy zmieniły. Cytat wzięłam z diabetyk 24 ale nie żeby Cię straszyć :) trzeba z lekarzem pogadać bo możliwe, że niedawno się te normy zmieniły albo jest grupa ludzi która uważa że lepiej jak jest poniżej 90 a nie na granicy?
Bo ja właśnie takich jak Ty mówisz nigdzie nie widziałam i się mocno zdziwiłam. Wiadomo, lepiej mieć mniej niż więcej 😅 no nic, lekarze rozstrzygną

IMG_0317.jpeg

U mnie po tych wartościach dostałam skierowanie do diabetologa i przez 2 tygodnie prowadziłam dzienniczek mierząc cukier glukometrem. I wleciała wtedy insulina 😆

Nie w ciąży, „Prawidłowe normy poziomu cukru w ciąży na czczopowinny utrzymywać się <90 mg/dl (5 mmol/l), a 1 godzinę po posiłku <120 mg/dl (6,7 mmol/l)”

To są normy dla glukometru.
Każdy glukometr czy sensor przekłamuje ok 15% stąd oczekuje się wyników niższych niż z żyły.

Cukrzycę ciążową stwoerdza się jeżeli wynik z żyły na czczo jest min. 92,0 (lub oczywiście wyżej lub oczywiscie jezeli któryś wynik po 1h czy 2h przekracza normę)

Cukrzyca ciazowa to nie zwykła cukrzyca. A sama cukrzyca może mieć typ 1 lub 2.

I ponieważ tu padło o ile typ 2 faktycznie przyczynę ma głównie w małej ilości ruchu i zbyt dużej podaży jedzenia to już cukrzyca ciążowa niekoniecznie. A typ 1 to choroba genetyczna - proszę nie powielacie tak krzywdzących mitów (to oczywiście nie do Ciebie Klemensa)

Ja też na obu wynikach grupy krwi miałam napisane "niepotwierdzone", więc dla pewności wyrobiłam sobie krew kartę, ale 80zl mnie to kosztowało, przy przyjęciu do szpitala i tak chciała wyniki z laboratorium bo tam jakieś przeciwciała jeszcze były wpisane.

Ja te wszystkie badania dopiero będę robić w drugiej połowie marca, ale miałam ostatnio robione w październiku 2023 to nie martwię się żeby mi coś miało w nich wyjść.

Zdecydowałam, że w pracy powiem dopiero po następnej wizycie, bo chce się upewnić, że wszystko jest ok, a mam taką sytuację, że umowa mi się w kwietniu kończy i pracodawca teoretycznie jest zobowiązany mi przedłużyć, ale właśnie nie orientujecie się jak to wygląda w praktyce? Jak ma mi przedłużyć do dnia porodu, skoro nie wiadomo kiedy będę rodzic? Jaką datę mamy wpisać na umowie?
Wpisuje się "umowa przedłużona do dnia porodu" i orientacyjny termin z om.

reklama
To są normy dla glukometru.
Każdy glukometr czy sensor przekłamuje ok 15% stąd oczekuje się wyników niższych niż z żyły.

Cukrzycę ciążową stwoerdza się jeżeli wynik z żyły na czczo jest min. 92,0 (lub oczywiście wyżej lub oczywiscie jezeli któryś wynik po 1h czy 2h przekracza normę)

Cukrzyca ciazowa to nie zwykła cukrzyca. A sama cukrzyca może mieć typ 1 lub 2.

I ponieważ tu padło o ile typ 2 faktycznie przyczynę ma głównie w małej ilości ruchu i zbyt dużej podaży jedzenia to już cukrzyca ciążowa niekoniecznie. A typ 1 to choroba genetyczna - proszę nie powielacie tak krzywdzących mitów (to oczywiście nie do Ciebie Klemensa)
Zgadzam się, dlatego z wynikami odwiedzamy lekarza i to on decyduje czy mamy cukrzyca ciążową czy nie, a nie osobiste gdybanie.

Do góry