reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Wy tu o zaparciach, a ja mam wrażenie, że co zjem lub wypije to zaraz biegnę do toalety. Mdłości też nie są mi znane, w pierwszej ciąży może raz zgagę miałam, także liczę, że utrzymam tą passę 🙈 Ale słyszałam, że migdały łagodzą mdłości i zgagę właśnie.

reklama
@MałaMi2020 współczuje, daj znac jak to przezylas 😵 ja bym na tym etapie nie dala rady!🤢
Moja gin przepisała mi coś na mdlosci, ale nie zrealizowałam jeszcze recepty.

Mam do Was pytanie - tych które biorą acard.
W poprzedniej ciąży nie brałam, teraz w sumie na podstawie wywiadu mi zleciła (inna ginekolog, choć ma świetne opinie)..a ja sierota nie dopytałam czemu😐

Mam nadwagę, pytała mnie o ciśnienie- to je powiedziałam, że w 3 trymestrze miewałam już podwyższone, ale jeszcze nie alarmujące..

Wiele z Was bierze acard? To jest na zakrzepy i na co jeszcze? Czytam, że jednak ma to wpływ na dziecko..
Dzięki, ja już po wszystkim, wyniki mam w normie także ufff nie muszę się tak pilnować strasznie. Ja byłam pewna że 🤮🤮🤮 tą glukozę ale dali mi cytrynową i całkiem gładko poszło wypicie, najgorsza senność i głód i to siedzenie 2h i czekanie. Ale no ogólnie myslalam że będzie dużo gorzej.

Ja brałam acard całą pierwszą ciążę i córka zdrowa i wszystko było dobrze. Teraz chyba bardzo często przepisują acard, poprawia przepływy i ukrwienie. Myślę, że nie ma się czego bać

@MałaMi2020 współczuje, daj znac jak to przezylas 😵 ja bym na tym etapie nie dala rady!🤢
Moja gin przepisała mi coś na mdlosci, ale nie zrealizowałam jeszcze recepty.

Mam do Was pytanie - tych które biorą acard.
W poprzedniej ciąży nie brałam, teraz w sumie na podstawie wywiadu mi zleciła (inna ginekolog, choć ma świetne opinie)..a ja sierota nie dopytałam czemu😐

Mam nadwagę, pytała mnie o ciśnienie- to je powiedziałam, że w 3 trymestrze miewałam już podwyższone, ale jeszcze nie alarmujące..

Wiele z Was bierze acard? To jest na zakrzepy i na co jeszcze? Czytam, że jednak ma to wpływ na dziecko..
Mi przepisała gin z NFZ acard widząc moją wagę 🤷‍♀️ dzwoniłam skonsultować to z moją gin prywatną i mówiła że mogę brać, to na lepsze przepływy. Biorę jedną tabletkę wieczorem

Witam nowe Mamusie :)..
Mamusie współczuję Wam nudności, oby Wam szybko przeszło.

Ja w przyszłym tygodniu idę na badania i ciekawa jestem jak mój cukier. Przed 3 ciążą cukier miałam na granicy 5,54(i wtedy pierwszy raz wyszła mi cukrzyca ciążowa), a po 4 ciąży ...jednak po porodzie tak mi ładnie spadł cukier, że jeszcze 2 miesiące temu miałam 4,90.
Dzięki, ja już po wszystkim, wyniki mam w normie także ufff nie muszę się tak pilnować strasznie. Ja byłam pewna że 🤮🤮🤮 tą glukozę ale dali mi cytrynową i całkiem gładko poszło wypicie, najgorsza senność i głód i to siedzenie 2h i czekanie. Ale no ogólnie myslalam że będzie dużo gorzej.

Ja brałam acard całą pierwszą ciążę i córka zdrowa i wszystko było dobrze. Teraz chyba bardzo często przepisują acard, poprawia przepływy i ukrwienie. Myślę, że nie ma się czego bać
Super wieści. Ja zawsze piję cytrynową. Czyli druga krzywa po 24 tygodniu?
Mi przepisała gin z NFZ acard widząc moją wagę 🤷‍♀️ dzwoniłam skonsultować to z moją gin prywatną i mówiła że mogę brać, to na lepsze przepływy. Biorę jedną tabletkę wieczorem
A o co z wagą chodzi? Ja myślałam, że acard to, że z serduchem problemy.

Ja tak planuje na 10 marca najwcześniej, wtedy mi oblicza, że będę w 6 +2 więc może coś więcej się od razu dowiem...
Najpierw też myślałam z tydzień później jeszcze, ale podejrzewam, że mi leki będą potrzebne więc nie mam na co czekać. Według om będę 5+4 ale ogólnie to juz pewnie będzie z 5+6

Najpierw też myślałam z tydzień później jeszcze, ale podejrzewam, że mi leki będą potrzebne więc nie mam na co czekać. Według om będę 5+4 ale ogólnie to juz pewnie będzie z 5+6
No jak leki to też inaczej, ja zobaczę jakiego będę miała proga, jutro powtarzam betę i proga właśnie, więc też zobaczę co i jak.

Witam nowe Mamusie :)..
Mamusie współczuję Wam nudności, oby Wam szybko przeszło.

Ja w przyszłym tygodniu idę na badania i ciekawa jestem jak mój cukier. Przed 3 ciążą cukier miałam na granicy 5,54(i wtedy pierwszy raz wyszła mi cukrzyca ciążowa), a po 4 ciąży ...jednak po porodzie tak mi ładnie spadł cukier, że jeszcze 2 miesiące temu miałam 4,90.

Super wieści. Ja zawsze piję cytrynową. Czyli druga krzywa po 24 tygodniu?

A o co z wagą chodzi? Ja myślałam, że acard to, że z serduchem problemy.
Ja miałam dwa tygodnie temu cukier na czczo 81 a dzisiaj 90 także on sobie robi co chce chyba ale najważniejsze, że nigdy nie był wyższy niż te 92/93. Tak, druga krzywa normalnie po 24 tyg.
Acard bardziej na rozrzedzenie krwi, lepsze przepływy w łożysku, ukrwienie macicy. Może w normalnym życiu jest na serce ale akurat ja z sercem problemów nigdy nie mialam a acard biorę tylko w ciąży.
Może z wagą chodzi o to, że sama nadwagą/otyłość jest czynnikiem prozakrzepowym i profilaktycznie przepisują. Czat gpt mówi tak:
Tak, *otyłość w ciąży* może zwiększać ryzyko *zakrzepicy*, czyli tworzenia się skrzepów krwi, które mogą prowadzić do poważnych powikłań, takich jak *zakrzepica żył głębokich (DVT)* czy *zatorowość płucna*.

Oto kilka powodów, dlaczego otyłość w ciąży zwiększa ryzyko zakrzepicy:

1. *Zwiększona masa ciała*: Większa masa ciała wywiera większy nacisk na naczynia krwionośne, co może prowadzić do zwolnienia przepływu krwi i sprzyjać tworzeniu się skrzepów, zwłaszcza w nogach.

2. *Zmiany hormonalne*: Otyłość może prowadzić do zaburzeń w równowadze hormonalnej, w tym podwyższenia poziomu estrogenów, które mogą wpływać na krzepliwość krwi i zwiększać ryzyko zakrzepicy.

3. *Zwiększone ryzyko współistniejących schorzeń*: Otyłość zwiększa ryzyko innych schorzeń, które same w sobie mogą zwiększać ryzyko zakrzepicy, takich jak nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca czy zespół metaboliczny.

4. *Siedzący tryb życia*: W ciąży, szczególnie przy otyłości, może być mniej aktywności fizycznej, co sprzyja zastojom krwi w żyłach, szczególnie w nogach.

reklama
To trzymam kciuki żeby wszystko było dobre.
Ja narazie nic nie robiłam nawet bety, i już spokojnie może to spokojnie to za dużo powiedziane 😂 poczekam do wizyty
Bety wcale nie robiłaś?
Ja robiłam wczoraj, wyszło zawrotne 19 😆 wiec powtarzam jutro i jak przyrost będzie ok to też już nie robie.

Do góry