Ja miałam dwa tygodnie temu cukier na czczo 81 a dzisiaj 90 także on sobie robi co chce chyba ale najważniejsze, że nigdy nie był wyższy niż te 92/93. Tak, druga krzywa normalnie po 24 tyg.
Acard bardziej na rozrzedzenie krwi, lepsze przepływy w łożysku, ukrwienie macicy. Może w normalnym życiu jest na serce ale akurat ja z sercem problemów nigdy nie mialam a acard biorę tylko w ciąży.
Może z wagą chodzi o to, że sama nadwagą/otyłość jest czynnikiem prozakrzepowym i profilaktycznie przepisują. Czat gpt mówi tak:
Tak, *otyłość w ciąży* może zwiększać ryzyko *zakrzepicy*, czyli tworzenia się skrzepów krwi, które mogą prowadzić do poważnych powikłań, takich jak *zakrzepica żył głębokich (DVT)* czy *zatorowość płucna*.
Oto kilka powodów, dlaczego otyłość w ciąży zwiększa ryzyko zakrzepicy:
1. *Zwiększona masa ciała*: Większa masa ciała wywiera większy nacisk na naczynia krwionośne, co może prowadzić do zwolnienia przepływu krwi i sprzyjać tworzeniu się skrzepów, zwłaszcza w nogach.
2. *Zmiany hormonalne*: Otyłość może prowadzić do zaburzeń w równowadze hormonalnej, w tym podwyższenia poziomu estrogenów, które mogą wpływać na krzepliwość krwi i zwiększać ryzyko zakrzepicy.
3. *Zwiększone ryzyko współistniejących schorzeń*: Otyłość zwiększa ryzyko innych schorzeń, które same w sobie mogą zwiększać ryzyko zakrzepicy, takich jak nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca czy zespół metaboliczny.
4. *Siedzący tryb życia*: W ciąży, szczególnie przy otyłości, może być mniej aktywności fizycznej, co sprzyja zastojom krwi w żyłach, szczególnie w nogach.