reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

reklama
Bety wcale nie robiłaś?
Ja robiłam wczoraj, wyszło zawrotne 19 😆 wiec powtarzam jutro i jak przyrost będzie ok to też już nie robie.
Nie, nawet mnie wczoraj kusiło ale potem już mi się nie chciało lecieć po wizycie z dzieciakami. A na końcu stwierdziłam, że każda ciążę przeszłam bez robienia bety to pójdę schematycznie. Tylko test robiłam, w sumie 3

Ja też z tych co nie robią bety wcześniej. Jakoś wydaje mi się, że już nie mam na to wpływu i wolę nie sprawdzać ;) Czekam cierpliwie na 6-7 tydzien
🙏 mam nadzieję, że usłyszę/zobaczę serduszko ♥️
Pewie, ja w 4 ciążach nie sprawdzałam, ale jednak przy biochemie wiedziałam dzięki becie, że niestety coś jest nie tak, więc teraz już robię, bo do wizyty jeszcze ze 3 tyg 🫣 będę spokojniejsza.

ja też mam wtedy wizytę, to czekamy razem 🤗
Ja już zacytowałam post, że i ja z Wami mam wizytę. Sprawdziłam i wizytę mam 5.03 🫣. To jeszczcze/aż 2 tyg
Ja miałam dwa tygodnie temu cukier na czczo 81 a dzisiaj 90 także on sobie robi co chce chyba ale najważniejsze, że nigdy nie był wyższy niż te 92/93. Tak, druga krzywa normalnie po 24 tyg.
Acard bardziej na rozrzedzenie krwi, lepsze przepływy w łożysku, ukrwienie macicy. Może w normalnym życiu jest na serce ale akurat ja z sercem problemów nigdy nie mialam a acard biorę tylko w ciąży.
Może z wagą chodzi o to, że sama nadwagą/otyłość jest czynnikiem prozakrzepowym i profilaktycznie przepisują. Czat gpt mówi tak:
Tak, *otyłość w ciąży* może zwiększać ryzyko *zakrzepicy*, czyli tworzenia się skrzepów krwi, które mogą prowadzić do poważnych powikłań, takich jak *zakrzepica żył głębokich (DVT)* czy *zatorowość płucna*.

Oto kilka powodów, dlaczego otyłość w ciąży zwiększa ryzyko zakrzepicy:

1. *Zwiększona masa ciała*: Większa masa ciała wywiera większy nacisk na naczynia krwionośne, co może prowadzić do zwolnienia przepływu krwi i sprzyjać tworzeniu się skrzepów, zwłaszcza w nogach.

2. *Zmiany hormonalne*: Otyłość może prowadzić do zaburzeń w równowadze hormonalnej, w tym podwyższenia poziomu estrogenów, które mogą wpływać na krzepliwość krwi i zwiększać ryzyko zakrzepicy.

3. *Zwiększone ryzyko współistniejących schorzeń*: Otyłość zwiększa ryzyko innych schorzeń, które same w sobie mogą zwiększać ryzyko zakrzepicy, takich jak nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca czy zespół metaboliczny.

4. *Siedzący tryb życia*: W ciąży, szczególnie przy otyłości, może być mniej aktywności fizycznej, co sprzyja zastojom krwi w żyłach, szczególnie w nogach.
Dzięki za info :).
Wy tutaj problemy z piciem wody macie a ja dzisiaj już 5 kubek 400ml wody pije + herbata 🫣
A u mnie dopiero dwie szklanki... lecę pić ;)

reklama
o to powiem ci że ja mam podobnie , właśnie jak wstanę i jestem głodna to mnie muli , wczoraj wyjątkowo dłużej bo do 12 mnie trzymało ale myślę że dlatego że przez pobranie krwi za późno zjadłam , i jak zjem za dużo to też czuje dziwnie w brzuchu . Wczoraj miałam mega ochotę na racuchy po czym ugryzlam gryzą i mówię do męża , wybacz misiu ale nie dam rady tego zjeść bo mnie zmulilo 😔 ale dzisiaj już je jem i jest git narazie haha no i wieczorem też zaczęło mnie mulic ale poszłam spać także jakoś poszło 😅
Ja byłam we wtorek rano na pobieraniu krwi rano i to była walka o życie 😅
A te kobiety w przychodni jeszcze na zwolnionych obrotach działały, zadają jakieś głupie pytania, wklepują w ten komputer literki pojedynczo. Maskara... Widziała, że jestem w ciąży, widziała, że jestem już zielona na twarzy, ale i tak nie zasugerowała że mogę bez kolejki i kazała mi czekać 🤡
Za to pół przychodni wie, że badanie na hiv i kiłe robie bo przecież trzeba drzeć japę 😂 dyskrecji w **** zero
A ja totalnie nie miałam siły żeby coś jej odpowiedzieć bo skupiałam się tylko na tym żeby oddychać :D
Już byłam tak zła na nią, że stwierdziłam że jak się zrzygam na tej poczekalni to trudno

Do góry