reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Wy tu o zaparciach, a ja mam wrażenie, że co zjem lub wypije to zaraz biegnę do toalety. Mdłości też nie są mi znane, w pierwszej ciąży może raz zgagę miałam, także liczę, że utrzymam tą passę 🙈 Ale słyszałam, że migdały łagodzą mdłości i zgagę właśnie.

reklama
@MałaMi2020 współczuje, daj znac jak to przezylas 😵 ja bym na tym etapie nie dala rady!🤢
Moja gin przepisała mi coś na mdlosci, ale nie zrealizowałam jeszcze recepty.

Mam do Was pytanie - tych które biorą acard.
W poprzedniej ciąży nie brałam, teraz w sumie na podstawie wywiadu mi zleciła (inna ginekolog, choć ma świetne opinie)..a ja sierota nie dopytałam czemu😐

Mam nadwagę, pytała mnie o ciśnienie- to je powiedziałam, że w 3 trymestrze miewałam już podwyższone, ale jeszcze nie alarmujące..

Wiele z Was bierze acard? To jest na zakrzepy i na co jeszcze? Czytam, że jednak ma to wpływ na dziecko..
Dzięki, ja już po wszystkim, wyniki mam w normie także ufff nie muszę się tak pilnować strasznie. Ja byłam pewna że 🤮🤮🤮 tą glukozę ale dali mi cytrynową i całkiem gładko poszło wypicie, najgorsza senność i głód i to siedzenie 2h i czekanie. Ale no ogólnie myslalam że będzie dużo gorzej.

Ja brałam acard całą pierwszą ciążę i córka zdrowa i wszystko było dobrze. Teraz chyba bardzo często przepisują acard, poprawia przepływy i ukrwienie. Myślę, że nie ma się czego bać

@MałaMi2020 współczuje, daj znac jak to przezylas 😵 ja bym na tym etapie nie dala rady!🤢
Moja gin przepisała mi coś na mdlosci, ale nie zrealizowałam jeszcze recepty.

Mam do Was pytanie - tych które biorą acard.
W poprzedniej ciąży nie brałam, teraz w sumie na podstawie wywiadu mi zleciła (inna ginekolog, choć ma świetne opinie)..a ja sierota nie dopytałam czemu😐

Mam nadwagę, pytała mnie o ciśnienie- to je powiedziałam, że w 3 trymestrze miewałam już podwyższone, ale jeszcze nie alarmujące..

Wiele z Was bierze acard? To jest na zakrzepy i na co jeszcze? Czytam, że jednak ma to wpływ na dziecko..
Mi przepisała gin z NFZ acard widząc moją wagę 🤷‍♀️ dzwoniłam skonsultować to z moją gin prywatną i mówiła że mogę brać, to na lepsze przepływy. Biorę jedną tabletkę wieczorem

Witam nowe Mamusie :)..
Mamusie współczuję Wam nudności, oby Wam szybko przeszło.

Ja w przyszłym tygodniu idę na badania i ciekawa jestem jak mój cukier. Przed 3 ciążą cukier miałam na granicy 5,54(i wtedy pierwszy raz wyszła mi cukrzyca ciążowa), a po 4 ciąży ...jednak po porodzie tak mi ładnie spadł cukier, że jeszcze 2 miesiące temu miałam 4,90.
Dzięki, ja już po wszystkim, wyniki mam w normie także ufff nie muszę się tak pilnować strasznie. Ja byłam pewna że 🤮🤮🤮 tą glukozę ale dali mi cytrynową i całkiem gładko poszło wypicie, najgorsza senność i głód i to siedzenie 2h i czekanie. Ale no ogólnie myslalam że będzie dużo gorzej.

Ja brałam acard całą pierwszą ciążę i córka zdrowa i wszystko było dobrze. Teraz chyba bardzo często przepisują acard, poprawia przepływy i ukrwienie. Myślę, że nie ma się czego bać
Super wieści. Ja zawsze piję cytrynową. Czyli druga krzywa po 24 tygodniu?
Mi przepisała gin z NFZ acard widząc moją wagę 🤷‍♀️ dzwoniłam skonsultować to z moją gin prywatną i mówiła że mogę brać, to na lepsze przepływy. Biorę jedną tabletkę wieczorem
A o co z wagą chodzi? Ja myślałam, że acard to, że z serduchem problemy.

Ja tak planuje na 10 marca najwcześniej, wtedy mi oblicza, że będę w 6 +2 więc może coś więcej się od razu dowiem...
Najpierw też myślałam z tydzień później jeszcze, ale podejrzewam, że mi leki będą potrzebne więc nie mam na co czekać. Według om będę 5+4 ale ogólnie to juz pewnie będzie z 5+6

Najpierw też myślałam z tydzień później jeszcze, ale podejrzewam, że mi leki będą potrzebne więc nie mam na co czekać. Według om będę 5+4 ale ogólnie to juz pewnie będzie z 5+6
No jak leki to też inaczej, ja zobaczę jakiego będę miała proga, jutro powtarzam betę i proga właśnie, więc też zobaczę co i jak.

Witam nowe Mamusie :)..
Mamusie współczuję Wam nudności, oby Wam szybko przeszło.

Ja w przyszłym tygodniu idę na badania i ciekawa jestem jak mój cukier. Przed 3 ciążą cukier miałam na granicy 5,54(i wtedy pierwszy raz wyszła mi cukrzyca ciążowa), a po 4 ciąży ...jednak po porodzie tak mi ładnie spadł cukier, że jeszcze 2 miesiące temu miałam 4,90.

Super wieści. Ja zawsze piję cytrynową. Czyli druga krzywa po 24 tygodniu?

A o co z wagą chodzi? Ja myślałam, że acard to, że z serduchem problemy.
Ja miałam dwa tygodnie temu cukier na czczo 81 a dzisiaj 90 także on sobie robi co chce chyba ale najważniejsze, że nigdy nie był wyższy niż te 92/93. Tak, druga krzywa normalnie po 24 tyg.
Acard bardziej na rozrzedzenie krwi, lepsze przepływy w łożysku, ukrwienie macicy. Może w normalnym życiu jest na serce ale akurat ja z sercem problemów nigdy nie mialam a acard biorę tylko w ciąży.
Może z wagą chodzi o to, że sama nadwagą/otyłość jest czynnikiem prozakrzepowym i profilaktycznie przepisują. Czat gpt mówi tak:
Tak, *otyłość w ciąży* może zwiększać ryzyko *zakrzepicy*, czyli tworzenia się skrzepów krwi, które mogą prowadzić do poważnych powikłań, takich jak *zakrzepica żył głębokich (DVT)* czy *zatorowość płucna*.

Oto kilka powodów, dlaczego otyłość w ciąży zwiększa ryzyko zakrzepicy:

1. *Zwiększona masa ciała*: Większa masa ciała wywiera większy nacisk na naczynia krwionośne, co może prowadzić do zwolnienia przepływu krwi i sprzyjać tworzeniu się skrzepów, zwłaszcza w nogach.

2. *Zmiany hormonalne*: Otyłość może prowadzić do zaburzeń w równowadze hormonalnej, w tym podwyższenia poziomu estrogenów, które mogą wpływać na krzepliwość krwi i zwiększać ryzyko zakrzepicy.

3. *Zwiększone ryzyko współistniejących schorzeń*: Otyłość zwiększa ryzyko innych schorzeń, które same w sobie mogą zwiększać ryzyko zakrzepicy, takich jak nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca czy zespół metaboliczny.

4. *Siedzący tryb życia*: W ciąży, szczególnie przy otyłości, może być mniej aktywności fizycznej, co sprzyja zastojom krwi w żyłach, szczególnie w nogach.

reklama
Do góry