reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Dziewczyny, a czy któraś z Was ma/miała wysoką insulinę? Ja przed staraniami robiłam to było 12,3 i się gin zastanawiała czy nie wprowadzić metforminy i mówi "zróbmy jeszcze raz, może spadła" a tam dzisiaj odebrałam wynik 24,5!!!!! A to tylko 2,5 miesiąca różnicy między tymi wynikami więc nie wiem co tu się zadziało i już oczywiście się stresuje
Ja badałam insulinę w dniu pierwszego pozytywnego testu (czysty przypadek) i mam wartość: 14,56 przy braniu metforminy. Zrobiłam też glukozę na czczo i po 2 godzinach i wychodzi, że mam cukrzycę ciążową. Dzisiaj dostałam skierowanie do diabetologa.

reklama
Melduję się po wizycie:
Jest pęcherzyk i jest w środku kropek 😉 oczywiście serduszka jeszcze nie widać, za wcześnie. Za to jest jakiś krwiak obok pęcherzyka ciążowego i przepisała mi duphaston. Kolejna wizyta za równy MIESIĄC 😱 ale chce iść jeszcze na NFZ w przyszłym tygodniu żeby wziąć skierowanie na wyniki i do endokrynologa

a ile płacicie za te badania, bo u mnie beta 50ziko, prog podobnie - nie wiem czy jestem faktycznie w ciąży a już wydałam kilka stów 😅. Do gina też chodzę prywatnie do takiej kliniki, spojrzałam na cennik moich ulubionych ginekologów i widzę, że zwykła wizyta to już minimum 450 zł 🫣, a w tamtej ciąży chodziłam na początku co 2-3 tygodnie 😂..
Z kolei magik od usg za prenatalne I trym chce teraz 700 zł :p (ale tam spróbuję się dostać na NFZ, w poprzedniej ciąży się udało).
Zapomniałam o tym aspekcie ciąży szczerze mówiąc 😅🤑🤑
To ja rozbiłam monopol w Medicover 🤦🏻‍♀️ Beta + progesteron (uwaga!): 140zl 🤡

Niestety nie zbadałam. Ale ja miałam metforminę na wspomożenie zrzucenia wagi. Od czerwca zeszłego roku zgubiłam 11 kg w tym na metforminie tylko 2. Lepiej na mnie działała sama dieta.
No ja muszę się ogarnąć bo nie wiedziałam, że jest tak źle a oczywiście mam też sporą nadwagę. Liczę, że ten wynik to jednak jakoś błąd czy coś 🙈

Ja badałam insulinę w dniu pierwszego pozytywnego testu (czysty przypadek) i mam wartość: 14,56 przy braniu metforminy. Zrobiłam też glukozę na czczo i po 2 godzinach i wychodzi, że mam cukrzycę ciążową. Dzisiaj dostałam skierowanie do diabetologa.
No to będziemy się obie wspierać w zdrowej diecie

Dziewczyny a mówiłyście już komuś?
Ja jak we wtorek powiedziałam lekarzowi po co przeszłam to zdałam sobie sprawę że to była pierwsza osoba której to powiedziałam 😅🤣🤣
Przeważnie czekamy do drugiego trymestru i dopiero mówimy ale wtedy to od razu wszystkim. W ostatniej ciąży nie zdążyliśmy powiedzieć praktycznie nikomu, tylko bliskie osoby wiedziały. A teraz strasznie mnie korci żeby komuś powiedzieć ale nie chcę znowu mówić że nic z tego nie wyszło 🫣
Tak, u nas na razie wiedzą rodzice i moje siostry. Też chciałam najlepiej od razu powiedzieć, że się udało, ale się trochę stresowałam i wolałam jednak poczekać chociaż do usg i teraz jak jestem po myślę, że dowiedzą się przyjaciółki i najbliższa mi rodzina.

Melduję się po wizycie:
Jest pęcherzyk i jest w środku kropek 😉 oczywiście serduszka jeszcze nie widać, za wcześnie. Za to jest jakiś krwiak obok pęcherzyka ciążowego i przepisała mi duphaston. Kolejna wizyta za równy MIESIĄC 😱 ale chce iść jeszcze na NFZ w przyszłym tygodniu żeby wziąć skierowanie na wyniki i do endokrynologa
Super wieści 🥰 trzymam ✊ żeby krwiak się szybko wchłonął ☺️

reklama
A ty będziesz szła do diabetologa? Co do diety to ze strony NFZ wydrukowałam sobie darmowa dietę dla cukrzyków 🙂 i już coś próbuje z niej robić.
Taaak, na środę się umówiłam do diabetologa a w poniedziałek jeszcze powtórzę tą insulinę.
O dziwo cukier mi wyszedł 83 a ostatnio miałam 94 i też mnie wysyłali na krzywa ale nie zrobiłam jeszcze bo wszystko muszę z moją gin skonsultować
Na stronie NFZ są nawet diety do wygenerowania, właśnie mi przypomniałaś, planuje sobie rozpisać i ogarnąć jedzenie i jakieś spacerki chociaż

Do góry