reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

Ja też i NIPT (nifty albo veracity) robię.
dziwne że lekarz kazał Ci czekać.
Moja Gin mówi że jeśli tylko stać Cię na nifty to badanie pappa jest bez sensu.
W przypadku ewentualnej terminacji tracisz też 2-3 tygodnie... (nipt robisz po 10 tygodniu, test podwójny po 12 - masz szanse iść na usg genetyczne już z wynikami).
Moja też poleca nifty, ale mówi, że i tak warto zrobić pappa, bo ona pokazuje jak wydolne będzie łożysko i jakby było gorzej, to można to lepiej monitorować potem i się wspomagać lekami.

reklama
my chcielismy powiedzieć ostatnio ale dobrze wyszło że nie mówiliśmy bo tak by ciągle pytali a ja sama nic nie wiem [emoji6] chyba jak będzie ok poczekamy do kwietnia aż sie unormuje wszystko... chyba ze sytuacja będzie wymagała powiedzenia wcześniej? hymm
U mnie wie moja rodzina, rodzinę męża informujemy za dwa tygodnie :) W kwietniu chciałabym powiedzieć w pracy. To już będzie 4 miesiąc wtedy. Znajomi nie wiedzą, tylko moje przyjaciółki :)

Jeśli w prenatalnych wychodzi coś źle to wskazane jest amnio - testy nipt nie są podstawą do ew. decyzji o przerwaniu ciąży.
cały ich sens że ich wyniki można mieć jeszcze przed 12 tygodniem (usg genetyczne) i wielki spokój ducha lub możliwość podjęcia decyzji tak szybko jak to możliwe.
Jest dokładnie tak jak mówisz, są bardzo dokładne i dają spokój ducha, ale jeśli wyjdzie coś źle to i tak trzeba robić amniopunkcję.

Aborcję farmakologiczną można wykonać do 12 tyg. ciąży.
Skoro Nifty robi się od 10 tyg. to w razie nieszczęścia można na ostatni moment terminować samodzielnie. Wyniki są przecież po ok. 10 dniach. Wiarygodność 99%
Wściekła jestem, że nie mam luźnych 3 tys. i jestem zdana na NFZ.
No nic, będzie co będzie.
Co w takim razie jest podstawą do zakończenia ciąży z ciężką wadą genetyczną? ZD jest mi niewiadomy.
Jeden lekarz stwierdził, że ta wada nie kwalifikuje do aborcji, bo nie jest śmiertelna a mój gin stwierdził, że kwalifikuje.
Tylko amniopunkcja? Serio? Aż zapytam lekarza w sobotę [emoji15]

Aborcję farmakologiczną można wykonać do 12 tyg. ciąży.
Skoro Nifty robi się od 10 tyg. to w razie nieszczęścia można na ostatni moment terminować samodzielnie. Wyniki są przecież po ok. 10 dniach. Wiarygodność 99%
Wściekła jestem, że nie mam luźnych 3 tys. i jestem zdana na NFZ.
No nic, będzie co będzie.
Co w takim razie jest podstawą do zakończenia ciąży z ciężką wadą genetyczną? ZD jest mi niewiadomy.
Jeden lekarz stwierdził, że ta wada nie kwalifikuje do aborcji, bo nie jest śmiertelna a mój gin stwierdził, że kwalifikuje.
Tylko amniopunkcja? Serio? Aż zapytam lekarza w sobotę [emoji15]
Z tym że można terminować samodzielnie to trochę na wyrost powiedziane. Co najwyżej samodzielnie można sobie tabletki aplikować o ile lakarz zechce je przepisać. W praktyce pewnie każdy lekarz chce być "kryty" i mieć czarno na białym dowód że jest podstawa do terminowania ciąży.

reklama
I jeszcze a propos terminowania to chyba w dużej mierze zalerzy od lekarza prowadzącego ciąże bo jak ktoś napisał dla jednego Z. Downa będzie podstawą a dla innego nie. Była z resztą kilka lat temu dość głośna sprawa o klauzulę sumienia i to że lekarz nie terminował ciąży mimo że było potwierdzone potworne wielowadzie u dziecka.

Do góry