reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

reklama
Daruj komentarz ale co lepszego ma w skladzie? Lepszą wodę do wstrzyknięć czy lepszą enoksaparynę? Bo wg mnie lepsze "profity" od przedstawicieli farnacwutycznych. Nie moja sprawa.
Na twoim miejscu rano brałabym jeden lek (np.acard) a wieczorem drugi(clexan).
Nierozumiem twojego komentarza bo powiedziałam to co mi lekarz mówił ja powiedziałam mu ze wole Neoparin bo jest tańszy a ten do mnie ze tańszy jest bo .... cleaxana jest droższa i to dużo sama wole ten Neoparin.

Nierozumiem twojego komentarza bo powiedziałam to co mi lekarz mówił ja powiedziałam mu ze wole Neoparin bo jest tańszy a ten do mnie ze tańszy jest bo .... cleaxana jest droższa i to dużo sama wole ten Neoparin.
Nie traktuj tego jako ataku na siebie. Wkurza mnie podejscie niektorych lekarzy. Moj tez mi przepisal clexan ale w aptece poprosilam o meoparin i nie bylo problemu. Niestety moje doświadczenia lekarzy i firm farmaceutycznych są takie se, tzn przedatawicie farmaceutyczny naciska żeby lek był danej firmy, na ogół droższy, a wzamian za to lekarze mają np kilkudniowe szkolenia za gramicą. A "szarym Kowalskim" ciśnie się kity żeby kupili droższy lek bo jest lepszy czy coś... ręce opadają.

Ja wlasnie zrobilam czterdziesty dzisiaj. Na początku tez się bałam, i tak mi sie ręce trzesly, ze zrobil mi sie wielki siniak po pierwszym zastrzyku. Z dnia na dzien coraz lepiej. A teraz to luzik. Totalna profeska. Ginekolozka powoedziala, ze zazwyczaj pacjentki maja cały brzuch w siniakach a ja to tylko slady po wkłuciach. Moglabym innym robić. Czasem będzie bolało, czasem nie, czasem szczypalo, czasem nie będziesz mogła wbić igły, ale do przeżycia. Rady ode mnie, najmniej boli jak robisz całkiem po bokach brzucha, tak z 15cm od pepka minimum. Rób na zmiane z lewej i prawej strony. Zeby noe robiły sie siniaki rob zastrzyk na siedzaco, po turecku. Jak zrobiłam pare razy siedzac na krzesle od razu maly siniak wyskakiwal. Igle wbijaj szybko, bez zastanowienia -to bedzie najtrudniejsze. Mi sie udało przełamać dopiero po tygodniu.
A i neoparin i clexane maja identyczny skład. Tylko neoparing kosztuje po ryczalcie 3.20 a clexane O WIELE więcej.
Dziękuję ci za taką wspaniała odpowiedz.
Ja nie mam ryczałtu place 750zl po przeliczeniu na złotówki na miesiąc .
Powiedz mi a nie lepiej na pół leżąco.
Tak zrobię jak ty mi napisałaś.
Najgorsze będzie bez zastanowienia wbić
A powiedz mi bierzesz jeszcze acard można to łączyć czy musi być odstęp?
No ja bym wolała ten neoparin ale mój lekarz mówi ze lepiej żebym clexane brała a wszystko mi jedno żeby było ok .
A powiedz mi jeszcze duże siniaki są o matko panikuje juz

No ja bym wolała ten neoparin ale mój lekarz mówi ze lepiej żebym clexane brała a wszystko mi jedno żeby było ok .
Ja też robię na siedząco, na krześle. Powinno się zdezynfekować czymś skórę przed wkłuciem. Wziąć skórę w fałd (tak jakby uszczypnąć) i prostopadle wkłuć igłe do samego końca. Ja podaję powolutku. Czasami nie boli nic, czasami podczas podawania zaczyna pobolewac a czasami piecze chwile po podaniu. Nie ma reguły. Siniaki mogą nie zrobić się wcale, czasem robi się fioletowa kropka wielkości małego pieprzyka ale widzialam już rozlane siniaki jak np.mały tależyk pod filiżankę. Strony zmieniaj codziennie żeby się zrosty nie zrobiły

reklama
Probowalam raz na pol lezaco to nie dosc ze trudniej zrobić faldke na brzuchu to jeszcz zrobil mi sie siniak, ktory nie chcial zniknąć przez tydzień.
Acardu nie biore ale z tego co wiem to powinno robic się przerwę. Na przyklad acard rano a zastrzyk wieczorem.
A jak się dobrze zrobi zastrzyk to zostaje tylko taka kropka, gdzie się wbijalo zastrzyk. A siniaki mogą być różne. Mój największy miał 2cm ale wiem, że zdarzają się takie na 10cm. Czasem może pojawić się mały krwiaczek jak sie wbijesz w naczynko. Ja robie przy mocnym swietle i jestem w stanie zobaczyć, gdzie mniej więcej mam zylki i je po prostu omijam.
No i mowie Ci, po mniej wiecej tygodniu przestanie to na Tobie robic jakiekolwiek wrazenie i stanie sie to rutyna.

Do góry